Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

"Οικουμένη - Πίστη - Πολιτισμός" - Εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας


"Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είναι ένα δώρο του Θεού ανάμεσά μας και τα δώρα του Θεού δε λάμπουν μόνο, αλλά προσφέρουν γιατί πάνω από όλα βάζουν τους άλλους" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την εκδήλωση για την παρουσίαση του τετράτομου έργου του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Αμφιθέατρο “Cotsen Hall” της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών (στο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης), παρουσία πολλών Αρχιερέων, υπουργών, βουλευτών, πρέσβεων, πολιτευτών, καθηγητών, ακαδημαϊκών, του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας, διευθυντών των υπηρεσιών της ιεράς συνόδου, κληρικών και λαϊκών. 

Η εκδήλωση αποτελούνταν από τρεις ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο "ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ" παρουσίάστηκαν τα βιβλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας από τους Μάριο Μπέγζο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Μιχαήλ Τρίτο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Κώστα Ιορδανίδη, Δημοσιογράφο, και τον Νικόλαο Τσιρέβελο, Δρ. Θεολογίας. Στην δεύτερη ενότητα με τον γενικό τίτλο "ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" αναπτύχθηκαν οι πολιτιστικές δράσεις της Αποστολικής Διακονίας από τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και τον Ιωάννη Καζάζη, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Στην τρίτη ενότητα με τίτλο "ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ - ΠΙΣΤΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μεταξύ άλλων επεσήμανε "Το τρίπτυχο οικουμένη, πίστη, πολιτισμός, καθόρισε τις προσπάθειές μου. Με τη βεβαιότητα ότι, στην Ορθόδοξη παράδοση και σκέψη, όλα κινούνται σε παγκόσμια προοπτική. Από τη δημιουργία του κόσμου, με την οποία αρχίζει η Αγία Γραφή, έως το όραμα του νέου ουρανού και της νέας γης, με το οποίο η Αποκάλυψη τελειώνει.
Για την καταγραφή του Ευαγγελίου και κατά την πρώτη φάση διαδόσεώς του στην τότε γνωστή οικουμένη, χρησιμοποιήθηκαν η ελληνική γλώσσα και γενικότερα ο ελληνικός πολιτισμός. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πολιτισμού αυτού υπήρξε η οικουμενικότητα, που καλλιεργήθηκε πολύτροπα από την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη, τη γλώσσα.

Στην εποχή μας, η οικουμενική συνείδηση αναδεύεται ολοένα και ζωηρότερα στην ψυχή των ανθρώπων. Το ενδιαφέρον για τα γενικά προβλήματα της οικουμένης δεν θεωρείται πλέον ζήτημα φιλοσοφικού στοχασμού, αλλά ανάγκη για ένα σωστό προσανατολισμό στη ζωή. Είναι αδιανότητο σήμερα να ενεργήσει κανείς σωστά, σε οποιαδήποτε σφαίρα –οικονομική, πνευματική, πολιτιστική, θρησκευτική--, αν δεν βλέπει τη ζωή μέσα σε παγκόσμια προοπτική".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επεσήμανε "Η Ορθόδοξη κατανόηση και βίωση του χρέους μας, τόσο σε τοπική όσο και σε οικουμενική διάσταση, αποτελούν αίτημα της σύγχρονης Ορθοδοξίας. Κάθε μορφή πολώσεως μεταξύ των δύο, τοπικότητος και οικουμενικότητος, οδηγεί σε μια λανθασμένη πνευματικότητα, η οποία τελικά παραποιεί το Ορθόδοξο φρόνημα. Το ζητούμενο είναι, πως η διάδοση του Ευαγγελίου στην οικουμένη θα είναι το όραμα που θα μας εμπνέει στην επιτέλεση του χρέους μας, εκεί όπου μας έχει οδηγήσει το θέλημα του Θεού. Και πως θα συμμετέχουμε ενεργητικά, με τη σκέψη, με την προσευχή, με την πρακτική συμβολή μας, στη βίωση του παγκοσμίου αυτού οράματος, μέσα στις τοπικές Εκκλησίες.
Η οικουμενική συνείδηση της Ορθοδοξίας προσφέρει έμπνευση και δύναμη για την ορθή αντιμετώπιση των νέων τοπικών και παγκοσμίων συνθηκών. Τούτο δεν σημαίνει λιγότερο ενδιαφέρον για το άμεσο και το τοπικό στο οποίο ζούμε. Υπάρχει πάντοτε η συνδυαστική δυνατότητα, όπως την ορίζει η τελευταία εντολή του Κυρίου (Πραξ. 1:8). “Και έσεσθέ μοι μάρτυρες εν᾽τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης” (και εν Ελλάδι, και εν Ευρώπη, και Αφρική, και Αμερική, και σε όλο τον κόσμο). Με αποδοχή του νέου, του απροσδόκητου, με σύνεση και τόλμη, με πρωτοποριακή έμπνευση και έργο δημιουργικό".

Νωρίτερα, ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία, στις δράσεις και στο έργο της Αποστολικής διακονίας και τόνισε "Όταν πριν 40 χρόνια οι άνθρωποι άκουγαν για την Ιεραποστολή και την προοπτική του έργου μέσα στην ιστορία, από τον τότε προκάτοχό μου στην Αποστολικη Διακονία και νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, μειδιούσαν. Η σημερινή πραγματικότητα δικαίωσε την προσπάθεια αυτή, που απέδωσε πολλούς καρπούς, που καρποφορούν σε πολλές πλευρές της ιστορίας της Εκκλησίας και του κόσμου.

Το άνοιγμα αυτό στον κόσμο μας οδήγησε αδιάλειπτα και ενεργώς ήσυχα στην αναζήτηση δραστηριοτήτων, που θα πρόβαλαν την ιστορία και τον πολιτισμό μας, και θα ανεδείκνυαν τον κοινωνικό χαρακτήρα του επιτελούμενου έργου. Τα εγχειρήματα δεν ήταν, ούτε είναι εύκολα. Υπάρχουν αντικειμενικές και τεχνικές δυσκολίες. Η εκκλησιαστική διοίκηση, όταν μάλιστα καθηλώνεται στα λεγόμενα «αυτονόητα» πράγματα, δεν δύναται να κατανοήσει την Ιστορική πραγματικότητα, να αφουγκραστεί την αγωνία των λαών της γης και να αποφύγει τις οξειδώσεις του χρόνου".

Ανέφερε, επίσης, πως "Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν είναι για την Αποστολική Διακονία απλά και μόνο ένας συγγραφεύς του οποίου τα βιβλία παρουσιάζονται. Είναι, εκτός των άλλων, ο «άνθρωπος της Αποστολικής Διακονίας», αφού διακόνησε στη θέση του Γενικού Διευθυντού του Οργανισμού επί 25 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει παύσει να ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, ήταν ο δάσκαλός μας στο Πανεπιστήμιο. Γι' αυτό, και όταν καλείσαι να μιλήσεις για εκείνον, αυτό καλλιεργεί από μόνο του μια διάθεση σιωπής και ένα δέος.

Το όνειρό Σας, Μακαριότατε, στην Αποστολική Διακονία ήταν ότι τελικά μέσα στην αγάπη και την ελευθερία, όπως τις αποκαλύπτει το Ευαγγέλιο, θα μπορούσε στον χώρο και το έργο της ιεραποστολής να υπάρξει κάτι ουσιαστικό. Και εδώ απόψε έχουν έλθει αρκετοί άνθρωποι που μοιράσθηκαν τότε μαζί Σας αυτό το όνειρο.

Όπως γράφετε, «η Ορθοδοξία δεν είναι μία συνομοσπονδία Εκκλησιών, αλλά η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και δεν διστάσατε να καταλογίσετε ευθύνες σε όσους αλλοιώνουν και ύποπτα αποπροσανατολίζουν τους στόχους της ιεραποστολής και την μετατρέπουν σε μέσο και όργανο άλλων σκοπών που δημιούργησε τραγικές περιπέτειες».

Αυτό μας κληροδοτήσατε να συνάσουμε τόσα χρόνια μετά χωρίς η δραστηριότητα αυτή να χάσει την ιερότητα της σιωπής, να χάσει την ευαισθησία για κάθε τι που καλλιεργεί την ανθρωπιά, την αμοιβαιότητα, την καταλλαγή, την ειρήνη, τον πολιτισμό, τη φιλανθρωπία, την καλοσύνη. Άλλωστε σε όλες τις δύσκολες στιγμές της διακονίας Σας, μιλάτε για «δύναμη αντιστάσεως στην παρακμή. Δύναμη δημιουργίας για μια κοινωνία αλληλεγγύης και αγάπης, με περισσότερο φως, πασχαλινό φως» και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του λέγοντας "Βρισκόμαστε ως λαός σ’ ένα σταυροδρόμι. Δεν είμασταν ποτέ απομονωμένοι. Μείναμε πάντα ανοιχτοί σ’ όλα τα ρεύματα, σ’ Ανατολή και Δύση. Και τα αφομοιώναμε θαυμάσια τις ώρες που λειτουργούσαμε ως εύρωστος οργανισμός. Είμαστε μέρος του κόσμου, συνυπάρχουμε και συνταραζόμαστε κι' εμείς άπό διαδοχικές κρίσεις και φόβους, που δεν άφήνουν τον άνθρωπο να είρηνεύσει. Μπροστά σ' αυτά τι μας μένει για να βαστάξουμε, αν απαρνηθούμε τον εαυτό μας; Η Εκκλησία, απόψε, δίδει την απάντησή της!"

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με το έργο και τις δράσεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Επίσκοπο Φαναρίου και τους συνεργάτες της Αποστολικής Διακονίας για την σπουδαία οργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε πως "Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είναι ένα δώρο του Θεού ανάμεσά μας και τα δώρα του Θεού δε λάμπουν μόνο, αλλά προσφέρουν γιατί πάνω από όλα δεν βάζουν τον εαυτό τους, αλλά τους άλλους".

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μαρία Αντωνιάδου, υπήρχε παράλληλη μετάφραση στην αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ μεταδόθηκε απευθείας από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- See more at: http://www.amen.gr/article17057#sthash.OO7PaZaK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου