Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Πέντε χιλιάδες Γιαννιώτες υποδέχτηκαν τον νέο Μητροπολίτη



Μία γεμάτη πλατεία με πάνω από πέντε χιλιάδες Γιαννιώτες, μικρούς και μεγάλους υποδέχτηκε σήμερα, στις 7 το απόγευμα τον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο Παπαγιάννη.

Η τελετή ενθρόνισης ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ακολούθησε ομιλία του μητροπολίτη κ.Μάξιμου ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος παρέδωσε στο νέο μητροπολίτη εγκόλπιο με τον δικέφαλο αετό που παραδοσιακά φέρει ο Μητροπολίτης των Ιωαννίνων.
Ο Δήμαρχος χάρισε εκ μέρους της πόλης στον κ. Μάξιμο έναν σταυρό, μοναδικό έργο τέχνης της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοΐας.
Παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, οι βουλευτές Α. Ασημακαπούλου, Μ. Κασσής, δήμαρχοι από όλη την Ήπειρο κ.α.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών εκατοντάδες πολίτες φώναξαν "άξιος" για τον νέο μητροπολίτη.
Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε πομπή που κατευθύνθηκε προς την Μητρόπολη Ιωαννίνων όπου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τελετής ενθρόνισης.


Ο Φ. Φίλιος

Παραθέτουμε σημεία της ομιλίας του Δημάρχου Φ. Φίλιου
Μακαριότατε
Σεβαστοί πατέρες της Εκκλησίας
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμε

Η πόλη των Ιωαννίνων σας υποδέχεται σήμερα. Σας υποδέχεται με την καρδιά ανοιχτή και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα είναι κοντά σας όχι μόνο στα μεγάλα και δύσκολα αλλά και στα καθημερινά.
Ακούστηκαν διάφορα μέχρι την πλήρωση της κοινής Μητροπολιτικής έδρας των Ιωαννίνων. Εμείς σήμερα αναγνωρίζουμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και καλοδεχόμαστε τον Πνευματικό Ηγέτη που αυτή έχει την ευθύνη να εκλέγει.
Η Μητρόπολη και η Κοινωνία των Ιωαννίνων έχουν δεσμούς αιώνες τώρα.
Υπάρχουν νοοτροπίες εξαρτημένες από συναισθηματικές φοβίες. Πολλοί θεωρούν την παράδοση ως μουσειακό έκθεμα κι όχι ως στοιχείο εξέλιξης προς το μέλλον.
Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήσαμε παράδοση με τον προκάτοχό σας, τον μακαριστό Θεόκλητο. Μια παράδοση σχέσεων την οποία θα γνωρίσετε και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδεχτείτε, θα συνεχίσετε και πιστεύουμε ότι θα είστε και σεις υπερήφανος ότι όλοι μας.
Ότι επαληθεύτηκε χθες το ζούμε σήμερα, είναι παράδοση που μας βοηθά και μας δίνει δυναμική για το μέλλον.
Αυτό δηλαδή που η εκκλησιαστική γλώσσα αποκαλεί εσχατολογικό γεγονός, δηλαδή την είσοδο του μέλλοντος στο τώρα για πάντοτε. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο λαός των Ιωαννίνων θα είναι δίπλα σας. Κι αν σε κάτι πληγωθείτε, θυμηθείτε πως ο Δεσπότης πάντοτε συγχωρεί.
Προχωρήστε στις τομές που απαιτούνται! Σας θέλουμε μπροστά σε όλα!
Αρνητές, δύσπιστοι και ψιθυριστές θα υπάρχουν πάντοτε και σε όλα,
αλλά θα μένουν στο περιθώριο. Δήμος κι Εκκλησία, παρά τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που κρίνουν τα γεγονότα, δημιούργησαν μία συνέργεια η οποία τελικά έδωσε οφέλη στην Κοινωνία.
Οι συνεργασίες μας βοήθησαν την παιδεία και τις κτιριακές υποδομές της, συντήρησαν μνημεία, μεγαλούργησαν στη συντήρηση της μοναστικής κοινότητας της Νήσου, έργο που συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί ενός της επόμενης διετίας.
Ακόμη, δημιούργησαν στον πολιτισμό με τις συνεργασίες του Πνευματικού Κέντρου και του Ιδρύματος Κατσάρη, του Καμπέρειου Ιδρύματος και της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης. Δημιούργησαν στον κοινωνικό τομέα, με τη συνεργασία του Γηροκομείου των Ζωσιμάδων και του Οίκου Ευγηρίας του Δήμου.
Συντόνισαν τα βήματά τους στην παροχή κοινωνικής βοήθειας για τους συνδημότες μας που περνούν δύσκολες μέρες.
Ο Δήμος και η Εκκλησία οφείλουν να συνδημιουργήσουν και στο μέλλον και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το πράξουν. Δεν θα λυγίσουν και δε θα φοβηθούν όπως δεν φοβήθηκαν μέχρι σήμερα.
Βασικό στοιχείο αυτής της πορείας ήταν η μη ανάμειξη του ενός στα εσωτερικά του άλλου.

Σεβασμιότατε
Και αν διαφωνήσουμε, εάν δηλαδή δεν συμπέσουν οι πορείες μας, δεν θα γκρεμίσουμε την ιδιαίτερη πορεία και προσπάθεια για το καλό της κοινωνίας, ο ένας του άλλου. Το διαφορετικό είναι ο πλούτος μας.
Η πόλη έχει πολλούς και ικανούς ανθρώπους. Ιδιαίτερα νέους. Σας απευθύνω παράκληση να τους αξιοποιήσετε ακόμη περισσότερο για μεγαλύτερα και σημαντικότερα. Η εκκλησία έχει τη δύναμη να ενώνει. Είναι και παραμένει ο σημαντικότερος συνεκτικός, κοινωνικός και ενωτικός παρονομαστής.
Η πόλη και η επαρχία μας τώρα έχει εσάς. Υποθέτω πως κάποια πράγματα θα μείνουν ως έχουν, ενώ άλλα θα αλλάξουν τελείως ή εν μέρει. Οι αποφάσεις είναι δικές σας.
Γνωρίζουμε όλοι την δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας. Αναλαμβάνεται την ιστορική Μητρόπολη των Ιωαννίνων έχοντας μπροστά σας πολλά προβλήματα στα οικονομικά των Ιδρυμάτων που προέκυψαν από τις συγκυρίες των δεινών της πατρίδας μας και πολλά κοινωνικά προβλήματα. Θα μου επιτρέψετε στις συναντήσεις μας να σας ενημερώσω αναλυτικά.
Σεβασμιότατε
Η πόλη των Ιωαννίνων σας υποδέχεται με ανοιχτή καρδιά. Προσωπικά σας εύχομαι επιτυχία στην ποιμαντορία σας, προς όφελος την κοινωνίας, δηλαδή των δημοτών μας.
Καλώς ήρθατε…
Τώρα πλέον είστε ένας από μας… δικός μας…!
Εκεί δηλαδή όπου θα συναντιόμαστε και θα παλεύουμε όλοι μαζί, γιατί όπως σοφά έχει ειπωθεί: «Πρέπει να χαθούμε μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθούμε από την απελπισία».

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

http://www.epirusonline.gr/articles/news/pente_ciliades_gianniotes_upodectekan_ton_neo_metropolite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου