Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ιωαννίνων Μάξιμος: ''Τα Αγαθοεργά καταστήματα δεν μπορούν πλέον''


maxim

Εν μέσω οικονομικής κρίσης η οποία έχει πλήξει δραματικά και τον δικό της «κουμπαρά», η Μητρόπολη Ιωαννίνων αναζητά εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του φιλανθρωπικού της έργου.
Εξάλλου, τα περίφημα Αγαθοεργά Καταστήματα δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν χρήματα για το έργο αυτό, όπως υπογράμμισε χθες δημοσίως ο Μητροπολίτης Μάξιμος και οι λόγοι της αδυναμίας αυτής είναι λίγο – πολύ γνωστοί.
Για την ενίσχυση λοιπόν της φιλανθρωπικής της δράσης ενόψει Χριστουγέννων η Μητρόπολης αποφάσισε να ζητήσει τον… οβολό των Γιαννιωτών διοργανώνοντας δύο μεγάλες συναυλίες σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο και αύριο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Για την πραγματοποίησή τους στάθηκαν αρωγοί ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο, ενώ συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου «Τσακάλωφ», η Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης και η Χορωδία της Περιβλέπτου.
Το έργο με τίτλο «Διάβασις Θεία» είναι απόδοση κειμένων της Καινής Διαθήκης σε μουσική του συνθέτη Δημήτρη Κωστόπουλου.
Συνέντευξη τύπου
Χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Μητρόπολη ο οικοδεσπότης κ. Μάξιμος, αφού ευχαρίστησε το Δήμο και το Πανεπιστήμιο για την συνεργασία τους προκειμένου να γίνουν οι συναυλίες, σημείωσε ότι το έργο που θα παρουσιαστεί ετοιμάζεται εδώ και τρία χρόνια από τον Δ. Κωστόπουλο και πλέον ωρίμασε, είναι έτοιμο να βγει στο κοινό. 


«Παρουσιάζουμε τώρα αυτό το μουσικό έργο διότι η εορτή των Χριστουγέννων είναι πραγματικά μία διάβαση, ένα πάσχα δηλαδή, με την έννοια της εισβολής του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία και δεδομένου ότι με την ενσάρκωση του θείου λόγου η ανθρώπινη φύση έχει πλέον τη δυνατότητα να κοινωνεί την ενέργεια της Αγίας Τριάδος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.
Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τις δύο συναυλίες, στο πλαίσιο των οποίων θα αποδοθούν αυτούσια κείμενα του Ευαγγελίου στη γλώσσα που έχουν γραφεί.
«Χρειάζονται χρήματα…»
Ερωτηθείς για το εισιτήριο των 20 ευρώ που θεωρήθηκε ακριβό από πολύ κόσμο, ο κ. Μάξιμος μίλησε χωρίς περιστροφές, τονίζοντας ότι «ακούμε με αγάπη τα παράπονα, όμως η Μητρόπολη δεν έχει πλέον άλλες δυνατότητες ώστε να καλύπτει το φιλανθρωπικό της έργο παρά μέσω της συμβολής των ανθρώπων».
Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι παλαιότερα υπήρχαν τα Αγαθοεργά Καταστήματα, τα οποία, όπως είπε, σήμερα δεν μπορούν να προσφέρουν χρήματα για το έργο της Μητρόπολης, οπότε εκείνη πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να το συνεχίσει! «Εγώ λέω αλίμονο αν δεν βρεθούν 500 άνθρωποι από τα Γιάννενα να προσφέρουν από 20 ευρώ.
Αυτό θα ήταν προσβολή για την πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι το εισιτήριο ισχύει για την πρώτη συναυλία, ενώ η δεύτερη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι εντελώς δωρεάν.
«Έτσι καλύπτουμε απ’ όλες τις μεριές τις κοινωνικές ανάγκες», κατέληξε ο Μητροπολίτης.
Δήμαρχος – Πρύτανης
• «Καλά είναι τα δώρα και οι αγορές, δίνουν χαρά και αισιοδοξία, όμως τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν ένα πιο πνευματικό νόημα και εκδηλώσεις όπως οι δύο μουσικές παραστάσεις της Μητρόπολης βοηθούν να τονώσουμε το θρησκευτικό συναίσθημα, ενώ τα έσοδα θα πάνε σε όσους έχουν ανάγκη», τόνισε χθες ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, συμπληρώνοντας ότι «οι μέρες μας καλούν ν’ απλώσουμε το χέρι μας σε εκείνους που μας χρειάζονται».
• Από την πλευρά του ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την συνδιοργάνωση της συναυλίας στο Πανεπιστήμιο, καλώντας φοιτητές, προσωπικό του ιδρύματος αλλά και τους Γιαννιώτες να την παρακολουθήσουν.
«Είναι ευκαιρία εξάλλου οι πολίτες να επισκεφθούν και να γνωρίσουν το Συνεδριακό Κέντρο ‘Καρ. Παπούλιας’ που αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας», κατέληξε.
Άλλες δηλώσεις
• Ιδιαίτερη τιμή χαρακτήρισε ο συνθέτης Δημήτρης Κωστόπουλος για τον ίδιο την ανάθεση του έργου που θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα, διαβεβαιώνοντας ότι «προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα, με καθαρότητα ψυχής».
• Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου «Τσακάλωφ» Ασπασία Ζέρβα από την πλευρά της ευχαρίστησε όσους ανέθεσαν στη Συμφωνική του Ορχήστρα τις συναυλίες, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, αφού θα γίνουν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. «Δουλέψαμε σκληρά γι’ αυτές», όπως ανέφερε.
• Τέλος, ο μαέστρος Γιώργος Χλίτσιος εξέφρασε την ευχή «το κείμενο σε συνδυασμό με την μουσική να αγγίξουν τις ψυχές των ανθρώπων, ώστε να προσεγγίσουν τη γέννηση του Χριστού».
«Διάβασις Θεία» σε Πν. Κέντρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
• Η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Διάβασις Θεία» που διοργανώνει η Μητρόπολη Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ιωαννιτών περιλαμβάνει την μουσική απόδοση οκτώ κειμένων της Καινής Διαθήκης, ένα έργο του συνθέτη Δημητρίου Κωστόπουλου, με την από κοινού συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών και του Ωδείου «Τσακάλωφ».
Θα δοθούν δύο παραστάσεις, η πρώτη στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων σήμερα, Τετάρτη, ώρα 8 μ.μ. και η δεύτερη στην αίθουσα «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αύριο, Πέμπτη, επίσης στις 8 μ.μ..
Το εισιτήριο για την αποψινή συναυλία είναι 20 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου