Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στο όνομα του διαφωτισμού φτάσανε να καίνε στους φούρνους ανθρώπους



Ομιλία Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υποδοχής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος.

«Χρειαζόμαστε γεφύρια σήμερα» τόνισε από τα Τρίκαλα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Ο ελληνικός λαός αντέχει. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αλλά σήμερα χρειαζόμαστε γεφύρια, γέφυρες. Χρειαζόμαστε γέφυρα που ενώνει τα μέλη της κοινωνίας μας, γέφυρα που ενώνει την οικογένεια. Χρειάζονται γέφυρες που ενώνουν τις ιδεολογίες. Χρειάζονται γέφυρες που ενώνουν τις προσπάθειες. Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το νόημα της σημερινής γιορτής του Αγίου Βησσαρίωνα».

Αυτά ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κηρύσσοντας το Θείο Λόγο στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υποδοχής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δούσικου του Δήμου Πύλης. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Αγίου Βησσαρίωνα, ενώ μιλώντας για τον διαφωτισμό, είπε χαρακτηριστικά:

«Έτσι κυκλοφορούνε στα πανεπιστήμια, σε διάφορους χώρους και ομάδες οι θεωρίες για τον διαφωτισμό. Τι είναι ο διαφωτισμός; Ο Χριστιανισμός της Δύσεως δυστυχώς, είχε πολλές προεκτροπές. Έγινε κοσμικός».


Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή του διαφωτισμού, φτάνοντας ως τις μέρες μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο όνομα του διαφωτισμού φτάσανε να καίνε στους φούρνους ανθρώπους».

Για αυτό, τόνισε, ότι «δεν υπήρχε διαφωτισμός μόνον ευρωπαϊκός. Υπήρχε και διαφωτισμός ελληνορθόδοξος». Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος στο έργο του Αγίου Βησσαρίωνα, μίλησε για την παράδοση και τις ρίζες μας, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και ήταν αυτές που κράτησαν τα θεμέλια, μπόρεσαν και διατήρησαν με πολλές θυσίες όρθια την πατρίδα μας, διατηρώντας τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

Να σημειώσουμε ότι ο Μακαριώτατος, αρκετές φορές στο λόγο του επικαλέστηκε τον Μακρυγιάννη, ενώ μίλησε και για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου χθες βράδυ παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, στην καθιερωμένη λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Ιερής Εικόνας του Αγίου Βησσαρίωνος, όπου στην Κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων πραγματοποιήθηκε η αρτοκλασία και το Θείο Κήρυγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου