Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Eκατοντάδες πιστοί τίμησαν την Παναγία τη Βελλαΐτισσα (φωτο)



Για την Romfea.gr, π. Ηλίας Μάκος

Eκατοντάδες πιστοί όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά απ' ολόκληρη την Ελλάδα, τίμησαν την Παναγία τη Βελλαΐτισσα, στην ιστορική μονή Βελλάς στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Παραμονή της εορτής εψάλη πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και ακολούθησε αγρυπνία.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία λειτουργία. Στις ακολουθίες, παρατηρήθηκε, κυριολεκτικά, συνωστισμός.

Κατά το κήρυγμα επισημάνθηκε ότι η γέννηση της Παναγίας μας ήταν αποτέλεσμα της πίστης των γονέων της.

Ο Ιωακείμ και η Άννα δεν απελπίστηκαν, αλλά ακόμα και σε μεγάλη ηλικία πίστευαν στην αγαθοσύνη του Θεού και Τον παρακαλούσαν να κάνει το θαύμα Του και να τους χαρίσει παιδί. Και ο Θεός, όντας φιλάνθρωπος, εισάκουσε τις προσευχές τους και αντάμειψε την πίστη τους: έκανε το θαύμα και έλυσε την στειρότητα της Άννας και έτσι γεννήθηκε η Παρθένος Μαρία.

Η Γέννηση της Θεοτόκου είναι όντως μεγάλο δώρο του Θεού όχι μόνο για τους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, αλλά είναι και ένα μεγάλο δώρο του Θεού για όλο τον κόσμο, διότι το γεγονός της γεννήσεώς της Θεοτόκου είναι το προμήνυμα της σωτηρίας του κόσμου, γι' αυτό και ο υμνωδός λέγει «Η γέννησίς σου, Θεοτόκε χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη...».

Ακόμη υπογραμμίστηκε πως Ακόμη υπογραμμίστηκε πως με τη ζωή της, με την πίστη της, με την αφοσίωσή της στο θέλημα του Θεού, με τον πανάγιο βίο της, η Παναγία έγινε και είναι η Μητέρα όλων των πιστών χριστιανών, μιας που και ο ίδιος ο Χριστός μάς αποκάλεσε αδέλφια Του.

Η Παναγία μας είναι εκείνη που πρώτη ακούει, ως σπλαγχνική Μητέρα, τις προσευχές και τις ικεσίες μας και παρακαλεί τον Υιό της να σώζει τον κόσμο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και κυρίως για την διαρκή παρουσία της δίπλα μας, σε κάθε ανάγκη και σε κάθε κίνδυνο, σωματικό ή πνευματικό, τιμάται και πανηγυρίζετε η αγία γέννησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις ακολουθίες, παρατέθηκε πλούσιο τραπέζι στους προσκυνητές.

Ο πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, που με οικειότητα και προσήνεια υποδέχθηκε και φιλοξένησε τους προσκυνητές, μαζί με άλλους κληρικούς, καθώς και αποφοίτους της Σχολής, δημιούργησαν στο διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων ιεροπρεπή και κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Μοναδικό στολίδι της Μονής Βελλάςείναι το καθολικό της Μονής, ο ναός της Παναγίας τηs Βελλαϊτισσας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το Καθολικό της Μονής όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή χτίστηκε το 1745 και οι αγιογραφίες του είναι έργα των Κωνσταντίνου, Ιωάννου και Αναστασίου. Στο Ναό που είναι τρίκλιτος βασιλική δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Βελλαΐτισσας.

Ο ναός είναι διακοσμημένος με σπάνιες τοιχογραφίες.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η ύπαρξη εικονογραφήσεων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιστορικών και συγκεκριμένα του Σόλωνα, του Αριστοτέλη, του Πλουτάρχου και του Πλάτωνα.

http://www.romfea.gr/diafora/2913-ekatontades-pistoi-timisan-tin-panagia-ti-bella%CE%90tissa






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου