Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. και τα νέα της όργανα



Η 23η Γενική Συνέλευση της “Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας” (Δ.Σ.Ο) που συνήλθε στην Θεσσαλονίκη από 4 έως 8 Ιουλίου με κεντρικό θέμα «Θεμελιώδεις παγκόσμιες αλλαγές – Ορθόδοξη άποψη»:
Απευθύνει προς κάθε πολίτη του κόσμου θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό και τις ευχές των μελών της για ένα καλύτερο αύριο της ανθρωπότητας.
Πολιτικά βρίσκεται στο πλευρό κάθε ανθρώπου που αισθάνεται ανίσχυρος και αδύναμος μπροστά στην παγκόσμια πολιτική κατάσταση, κάθε πρόσφυγα, κάθε άνεργου, κάθε εμπερίστατου πολίτη της γης που διώκεται ή ταλαιπωρείται ψυχικά και σωματικά. Κάθε ελεύθερου ανθρώπου που αναζητά στη ζωή του δικαιοσύνη και αξιοκρατία, κάθε άνεργου νέου που παλεύει για το μέλλον του.

Διακηρύσσει ότι σε σχέση με τα έντονα ευρωπαϊκά προβλήματα και την κρίση της ευρωπαϊκής ιδέας που εισήλθε σε ένα στάδιο προχωρημένο και ορατό πιστεύει ότι μια ισχυρή Ευρώπη είναι υπόθεση όλων μας. Η άνοδος του ριζοσπαστικού ευρωσκεπτικισμού καθώς και αντιευρωπαϊκών τάσεων σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύουν μία οικονομική και πολιτική κρίση στην ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Βιώνουμε τον τελευταίο καιρό πιο έντονα τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Ενώ είχαμε την αίσθηση, ότι η εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων εντός της Ε.Ε. ήταν και παραμένει ένα ισχυρό όχημα για την ειρήνη, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων, πολλοί πολίτες αισθάνονται να απειλούνται τόσο η ατομική τους ελευθερία όσο και η ασφάλειά τους. Για το λόγο αυτό, ακριβώς, αυτός ο φόβος χρειάζεται να απαντηθεί, ενισχύοντας τις πολιτικές ασφάλειας. Με δεδομένη την κρίση στη δημοκρατική νομιμοποίηση, αυτό σημαίνει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μία κοινότητα των πολιτών δεν συνεπάγεται μόνον τη διαβίωσή τους σύμφωνα με τον νόμο και τις αρχές της οικονομίας. Σημαίνει, κυρίως να ζουν έχοντας την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια πολιτική κοινότητα ως χώρο επιλογής τους.
Η Δ.Σ.Ο., ως απάντηση σε αυτήν την κρίση, καλεί τους λαούς να περιφρουρήσουν και να δείξουν αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση των διακρίσεων μεταξύ των ατόμων και όλων των μορφών βίας, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών. Είναι απαραίτητο να διδαχθούμε από το παρελθόν. Η Δ.Σ.Ο. καλεί όλους τους Ορθοδόξους να ενισχύσουν και να αποδείξουν την πνευματική τους ενότητα, η οποία χαρακτηρίζει την θρησκευτική μας ταυτότητα και την πίστη. Ο πνευματικός μας αγώνας – είναι ένας αγώνας για τις αξίες και τις αρχές, για την υπεράσπιση της παραδοσιακής ηθικής και ταυτότητας.
Η Δ.Σ.Ο. είναι αποφασισμένη να συμβάλει με κάθε τρόπο σε έρευνες και επιστημονικές διεργασίες που διεξάγουν επιστήμονες στην Ευρώπη προκειμένου να μελετήσουν και να αναδείξουν βιώσιμες πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης.
Το επακόλουθο της κρίσης μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ταυτόχρονα με την στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.
Η ισοπολιτεία και η απονομή δικαιοσύνης είναι θεσμικές εκφράσεις των οποίων η ενίσχυση επιβάλλεται. Ο απλός πολίτης πρέπει να επανακτήσει την χαμένη του εμπιστοσύνη προ κάθε δημοκρατικό και συμμετοχικό θεσμό.
Οι βασικές ιδρυτικές αρχές της Ένωσης πρέπει επειγόντως να αναβιώσουν και να προσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και τη λειτουργία των θεσμών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Ευρώπη είναι ένα κέλυφος θεσμών, ένα έκδοχο που η δραστική του ουσία είναι οι πολιτικές που ασκούνται.
Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, που θα εμπνεύσει τους λαούς και θα τονίσει την πίστη τους στις Ευρωπαϊκές δομές και στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο. Με κεντρικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, τον κρατικό έλεγχο καθώς και την επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου.
Πρέπει ακόμη να καταστήσουμε σαφές στους εργαζόμενους πώς η Ευρώπη μπορεί και προσπαθεί να βελτιώνει τη ζωή τους και αποτελεί εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και Δημοκρατίας. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη. Μόνον από κοινού μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει τα συμφέροντά των λαών της στον σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν και είναι μια ιδέα ειρήνης, ανοιχτών οριζόντων και διαλόγου. Ας δώσουμε λοιπόν περισσότερες και καλλίτερες ευκαιρίες στους νέους. Τους το οφείλουμε. Ας συμβάλουμε στην προσπάθειά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και ας τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν έναν κόσμο καλύτερο. Γι’ αυτήν την Ευρώπη αξίζει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε για το κοινό μας μέλλον.
Ακόμη, η 23η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ:
Εκφράζει την ανησυχία της για την συντελούμενη συνεχιζόμενη καταστροφή των χριστιανικών μνημείων στην Ανατολή και όχι μόνο. Ιδιαίτερα ανησυχεί για τις συνέπειες που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και υψηλού συμβολισμού για τον χριστιανικό κόσμο. Καλεί την γενική γραμματέα της Ουνέσκο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευτεί η Αγία Σοφία και την κυβέρνηση της Τουρκίας να μην υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες, σεβόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Κάνει έκκληση για τον τερματισμό της κατοχής από το Ισραήλ και για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του ως το μόνο δρόμο προς την εφαρμογή της λύσης δύο κρατών και για μόνιμη ειρήνη μεταξύ όλων των λαών της περιοχής. Για την παροχή όλων των μέσων και βοήθειας για να καταστεί δυνατή η ύπαρξη των χριστιανικών κοινοτήτων στις πατρίδες τους στην ανατολική μεσόγειο ειδικά στη Συρία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη.
Επαναβεβαιώνει τη στήριξη και συμπαράστασή της προς τον αγώνα του Κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση. Η ΔΣΟ καλεί επίσης την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τερματίζοντας την κατοχή και τον εποικισμό. Καλεί επίσης, τη χώρα αυτή να συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Καλεί παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει ουσιαστική πίεση στην Τουρκία για να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών και λατρευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εγκλωβισμένων και προσφύγων Ελληνοκυπρίων, καθώς και να τερματίσει την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου.
Ανησυχεί για την άνευ προηγουμένου επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής του Αζερμπαϊτζάν με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το βράδυ της 1ης προς την 2η Απριλίου 2016 ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν άρχισε τις εχθροπραξίες σε μεγάλη κλίμακα. Η χρήση μεγάλων ποσοτήτων βαρέως εξοπλισμού, ο πυροβολισμός των άμαχων πληθυσμών αποδεικνύουν τις κοντόφθαλμες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος με στρατιωτικό τρόπο. Καλούμε τους συμπροέδρους της ομάδας του ΟΑΣΕ του Μίνσκ να επηρεάσουν με συγκεκριμένο και δέοντα τρόπο την κατάσταση που δημιουργήθηκε εφαρμόζοντας όλους τους μηχανισμούς αναχαίτισης προς αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και των βημάτων που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (Δ.Σ.Ο.), ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης: Γενικός Γραμματέας:
Sergei Popov (Ρωσία) Ανδρέας Μιχαηλίδης (Ελλάδα)
Αναπληρωτής Γραμματέας: Αθανάσιος Μπούρας (Ελλάδα)
Ταμίας: Σταύρος Αραχωβίτης (Ελλάδα)
Σύμβουλοι: Δρ. Κώστας Μυγδάλης (Ελλάδα), Καθ. Valery Alexeev (Ρωσία)

Διεθνής Γραμματεία Δ.Σ.Ο.:
Jaroslav Nilov (Ρωσία)
Άγγελος Βότσης (Κύπρος)
Zakaria Kutsnashvili (Γεωργία)
Vasil Antonov (Βουλγαρία)
Joseph Iskander (Σουδάν)
Andrejs Klementievs (Λετονία)

Επιτροπές Διεθνούς Γραμματείας

Επιτροπή Οικονομικών
Πρόεδρος: Jaroslav Nilov (Ρωσία)
Εισηγητής: Σταύρος Αραχωβίτης (Ελλάδα)
Μέλη: Ηλίας Μυριάνθους (Κύπρος)

Επιτροπή Κανονισμού
Πρόεδρος: Petru Andea (Ρουμανία)
Εισηγητής: Ghassan Moukheiber (Λίβανος)
Μέλη: Eugenio Tuma (Χιλή)
Drago Kalabic (Βοσνία & Ερζεγοβίνη)

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πρόεδρος: Vangjel Dule (Αλβανία)
Εισηγητής : Μάξιμος Χαρακόπουλος (Ελλάδα)
Μέλη: Mkrtich Minasyan (Αρμενία)
Eugenio Tuma (Χιλή)
Miron Ignat (Ρουμανία)
Tereza Yassa (Σουδάν)
Επιτροπή Πολιτισμού
Πρόεδρος: Aragats Akhoyan (Αρμενία)
Εισηγητής: Aleksandar Čotric (Σερβία)
Μέλη: Valeri Korb (Εσθονία)
Genc Pollo (Αλβανία)
Atef Kawar (Ιορδανία)
Riad Rahal (Λίβανος)
Sergey Scheblygin (Ρωσία)

Επιτροπή Διεθνούς Πολιτικής
Πρόεδρος: Sergey Scheblygin (Ρωσία)
Εισηγητής: Ευανθία Σάββα (Κύπρος)
Μέλη: Andres Zottos (Αργεντινή)
Sergejs Mirskis (Λετονία)
Moheeb Salama (Παλαιστίνη)
Efstathia Booras (ΗΠΑ)
Atef Kawar (Ιορδανία)
Drago Kalabic (Βοσνία & Ερζεγοβίνη)
Emilo Labudovic (Μαυροβούνιο)
Dmitry Sablin (Ρωσία)

Επιτροπή ΜΜΕ
Πρόεδρος: Vladimir Velman (Εσθονία)
Εισηγητής: Michal Tomas Kaminski (Πολωνία)
Μέλη: Efstathia Booras (ΗΠΑ)
Michail Markelov (Ρωσία)
Volen Siderov (Βουλγαρία)

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικογένειας και Μητρότητας
Πρόεδρος: Moheeb Salama (Παλαιστίνη)
Εισηγητής: Sergejs Mirskis (Λετονία)
Μέλη: Gleb Shchegelskiy (Καζακστάν)
Dorel Covaci (Ρουμανία)
Robert Halef (Σουηδία)

Επιτροπή Παιδείας
Πρόεδρος: Κώστας Κωνσταντίνου (Κύπρος)
Εισηγητής: Strachinja Bulaich (Μαυροβούνιο)
Μέλη: Andrey Naumoivich (Λευκορωσία)
Reda Haddad (Ιορδανία)
Sergey Obukhov (Ρωσία)

Συντονιστική Επιτροπή Συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο
Επικεφαλής: Ιωάννης Αμανατίδης (Ελλάδα)
Εισηγητής: Theodore Ssekikubo (Ουγκάντα)
Μέλη: Joseph Iskander (Σουδάν)
Barthelemy Tshiongo (Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό)

Συντονιστική Επιτροπή Συνεργασίας με τη Διακοινοβουλευτική
Συνέλευση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας
Επικεφαλής: Artour Platonov (Καζακστάν)
Εισηγητής: Tamas Turgyan (Ουγγαρία)
Μέλη: Sergey Obukhov (Ρωσία)
Andres Zottos (Αργεντινή)
Andrey Naumovich (Λευκορωσία)
Gleb Shchegelskiy (Καζακστάν)
Barthelemy Tshiongo (Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό)
Mkrtych Minasyan (Αρμενία)
Emilo Labudovic (Μαυροβούνιο)

Συντονιστική Επιτροπή Συνεργασίας με τη Κοινοβουλευτική Συνέλευσης
Ένωσης Ρωσίας – Λευκορωσίας
Επικεφαλής: Andrey Naumoivich (Λευκορωσία)
Εισηγητής: Zhorzhik Abramian (Ιράν)
Μέλη: Vladimir Velman (Εσθονία)
Sergey Scheblygin (Ρωσία)
Strachinja Bulaich (Μαυροβούνιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου