Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Πρόεδρος Ουκρανίας: ''Το Οικουμενικό Πατριαρχείο να στηρίξει την Αυτοκεφαλία''



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ. Ιωβ ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιωβ, ο οποίος είναι ουκρανικής καταγωγής, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Επίσης ο κ. Ποροσένκο επέστησε την προσοχή στο ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρέπεμψε το θέμα της Αυτοκεφαλίας σε ειδική επιτροπή προς εξέταση.

"Ελπίζω πως η επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν θα καθυστερήσει, και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την κατάσταση της Ουκρανίας" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Ποροσένκο.

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιτυχία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τονίζοντας πως "ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενίσχυσε περισσότερο την επιρροή του στην Ορθοδοξία."

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιωβ μετέφερε στον Πρόεδρο τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αλλά και του συνόλου της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία" διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ποροσένκο ο κ. Ιωβ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωβ, συζητήσαν το ρόλο του κράτους και της Εκκλησίας για την πρόληψη του θρησκευτικού παράγοντα στην αποσταθεροποιήση της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σε χαιρετισμό του από τον λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου, ο Προεδρος της Ουκρανίας έκανε λόγο για ανάγκη μιας ενωμένης και διοικητικά ανεξάρτητης Εκκλησίας στην Ουκρανία, αλλά και για ιστορική τάση που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

''Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν και είναι η Μητέρα Εκκλησία για εμάς, από την οποία ζητούμε την βοήθειά της'' δήλωσε ο Πρόεδρος Ποροσένκο.

''Παρακαλώ να μεταφέρεται στον Παναγιώτατο ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας έχει απόλυτη ανάγκη από την προσοχή του. Μόνο εκείνος μπορεί να ενώσει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία'' τόνισε ο κ. Ποροσένκο απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπο Ιωβ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί πολίτες θέλουν την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

''Πρόκειται για μία ιστορική τάση στην Ουκρανία που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μία ενωμένη Εκκλησία αλλά και διοικητικά ανεξάρτητη από άλλες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες είναι αναγκαία στη χώρα μας'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, είναι δεδομένο πως θα ενταθούν από την Ουκρανική Κυβέρνηση.

Το μόνο που παραμένει άγνωστο στην εξίσωση είναι η αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας και φυσικά του Κρεμλίνου...

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/9595-proedros-oukranias-to-oikoumeniko-patriarxeio-na-stirijei-tin-autokefalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου