Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Τίμησαν την Αγία Παρασκευή στο Μέτσοβο


Με λαμπρότητα και μέσα στα διαχρονικά παραδοσιακά πλαίσια του Μετσόβου γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, κατά την οποία γιορτάζει ο ιστορικός καθεδρικός ναός της πόλεως, που διετέλεσε παλιότερα εξαρχικός (1659-1924) και μητροπολιτικός (1924-1928).

Την παραμονή της γιορτής ψάλθηκε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων.

Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της αγίας διαμέσου των κεντρικών δρόμων της πόλεως με κατάληξη στον αύλειο χώρο της αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε αρτοκλασία.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της αγίας, κάνοντας χρήσιμες επίκαιρες επισημάνσεις.

Το πρωί της γιορτής τελέστηκε στον ίδιο πανηγυρίζοντα ναό αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κκ. Μαξίμου, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο.

Στη συνέχεια στον ευρύτερο αύλειο χώρο της αγίας Παρασκευής «Κουλτούκι» έλαβαν χώρα οι παραδοσιακοί χοροί των γυναικών, ο συγκαθιστός και ο διπλός χορός, και κληρώθηκε η ζώνη της αγίας Παρασκευής.

Την ευθύνη της οργανώσεως όλων αυτών των εκδηλώσεων είχε ο προϊστάμενος του ναού αρχιμ. Σεραφείμ Καχριμάνης.

Τις απογευματινές ώρες στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου έγινε ο μεγαλοπρεπής τρανός χορός με την ευθύνη και οργάνωση του Δήμου.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι αρχές των Ιωαννίνων και του Μετσόβου και πλήθος λαού, ντόπιων και ξένων.

http://www.romfea.gr/diafora/9535-timisan-tin-agia-paraskeui-sto-metsobo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου