Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Πατριάρχης Μόσχας: ''Είμαστε στο πλευρό της Ελλαδικής Εκκλησίας και των Ελλήνων'



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, με τους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, Δημητριάδος Ιγνάτιο και Πειραιώς Σεραφείμ.

Να αναφερθεί ότι οι δύο Μητροπολίτες έφτασαν στην Μόσχα για να συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι της Ελλαδικής Εκκλησίας, στα 70ά γενέθλια του Πατριάρχη Κυρίλλου.

"Είναι χαρά μου να σας καλωσορίζω και θέλω παράλληλα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, για την συμμετοχή σας σε αυτούς τους εορτασμούς" ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε: "Αυτό το γεγονός μας παρείχε την ευκαιρία να συμπροσευχηθούμε οι Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, και με τον τρόπο αυτό να διατρανώσουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ενότητας της Ορθοδοξίας. Παρόλο ότι υπάρχουν διαφορετικές και ποικίλες εξελίξεις στη ζωή της κάθε τοπικής εκκλησίας, και αυτές οι διαιρέσεις καθόλου δεν χωρίζουν την ενότητα μας."

"Παρόλο αυτές τις διαιρέσεις η Εκκλησία κράτησε στο διάβα του χρόνου την ενότητα της, και αυτό οφείλετε στην παρέμβαση της Θείας Πρόνοιας. Με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος διορθώνονται τα ελλείμματα και οι αδυναμίες των ανθρώπων" πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, υπογραμμίζοντας ότι "θα ήθελα να εκφράσω την στήριξη μου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιεραρχία η οποία αυτή την στιγμή διέρχεται μέσα από δοκιμασίες. Το λέω αυτό διότι η Ρωσική Εκκλησία πέρασε από δυσκολότερες δοκιμασίες στις αρχές του 20ου αιώνα, και γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, τι σημαίνει να αντιστέκεσαι στην εσωτερική πίεση. Έτσι οι προσευχές μας στρέφονται υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπέρ του ελληνικού λαού και είμαστε στο πλευρό σας."

"Η ευλάβεια του ελληνικού λαού είναι εκείνη η οποία θα τον στηρίξει και θα τον κρατήσει δυνατό ώστε να αντέξει τους οποιοδήποτε πειρασμούς που αναφύονται" πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την υποδοχή και τα καλά του λόγια, τονίζοντας ότι "για μένα και τον αδελφό μου Μητροπολίτη Πειραιώς είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπούμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος στους εορτασμούς για την επέτειο των 70ων γενεθλίων σας."

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε ότι ήταν ευλογία από τον Θεό η κοινή Θεία Λειτουργία, ενώ υπογράμμισε ότι οι θεολογικές απόψεις και γνώμες δεν μπορεί να είναι ένα λόγος για διήμερη της Ορθοδοξίας.

"Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ελλαδική Εκκλησία αγωνίζονται σκληρά για να αντισταθούν στην εκκοσμίκευση της ελληνικής κοινωνίας, όπου κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να εμφυτεύσουν τον αθεϊσμό στο έθνος μας" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε ότι ήταν ευλογία από τον Θεό η κοινή Θεία Λειτουργία, ενώ υπογράμμισε ότι οι θεολογικές απόψεις και γνώμες δεν μπορεί να είναι ένα λόγος για διαίρεση της Ορθοδοξίας.

Τέλος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και ο Μητροπολίτης Πειραιώς εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, προσέφεραν στον Πατριάρχη μια εικόνα της Παναγίας και δύο λαμπάδες από αγνό κερί, τις οποίες κοσμούσαν ειδικές πέρλες και φιλοτεχνήθηκαν στη Σχολή Αγιογραφίας της Ι.Μ. Δημητριάδος.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης προσέφερε στην αντιπροσωπεία μια αρχιερατική στολή για τον Μακαριώτατο, καθώς και μια συλλογή εννέα τόμων από βιβλία του Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου