Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Τρόμος για το τι μας περιμένει με τις οικουμενιστικές επιθέσεις του Πάπα



Του Μανώλη Κείου

Ανεξάντλητη η φαρέτρα του Πάπα Φραγκίσκου για να στηρίξει τον γίγαντα του Οικουμενισμού με τα πήλινα πόδια. Χθες από τη Σουηδία ανακάλυψε νέα ορολογία… Καλώς ορίσαμε λοιπόν στην εποχή του «πολιτισμού της συνάντησης» και στον «καθαρισμό του παρελθόντος»! Υπονόησε δε πως ο χωρισμός με τους Λουθηρανούς είχε πολιτικές αιτίες που δεν αφορούν τους πιστούς. Είναι σαφές πως το ίδιο ρεφραίν οσονούπω θα χρησιμοποιήσει και για τους Ορθοδόξους! 

Από χθες λοιπόν ο ποντίφικας βρίσκεται στην κατά βάση προτεσταντική σκανδιναβική χώρα με…ανοιχτές αγκάλες και γεμάτη την ατζέντα του με δηλώσεις … ενότητας!

«Καθολικοί και Λουθηρανοί δεν θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη διαίρεση», είπε ο Πάπας και συμπλήρωσε πως «πρέπει να επιδιώξουν την αποκατάσταση της ενότητας, να ξεπεραστούν οι διαφορές και οι παρεξηγήσεις. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να «καθαρίσει το παρελθόν», να κοιταχτούμε με αγάπη και εντιμότητα να παραδεχτούμε τα λάθη μας και να ζητήσουμε συγχώρεση, από τον μοναδικό κριτή που είναι ο Θεός. Το γεγονός ότι οι καθολικοί και οι Λουθηρανοί χωρίστηκαν, οφείλεται περισσότερο σε όσους βρίσκονται στην εξουσία παρά στους συνηθισμένους πιστούς.»

Ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε μέρος σε μια οικουμενική προσευχή μαζί με τον Παλαιστίνιο Επίσκοπο Munib Younan και τον Χιλιανό θεολόγο Martin Junge στον καθεδρικό Λουθηρανικό ναό του Lund, στη Σουηδία. Μια προσευχή που κύκλοι του Βατικανού χαρακτήρισαν ως ένα νέο βήμα στη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών προς τη Θεία Κοινωνία τους. Ο πάπας κατά τη διάρκεια της προσευχής ζήτησε συγχώρεση για τις αμαρτίες που διαπράχθηκαν εναντίον της άλλης πλευράς στο παρελθόν και υποσχέθηκε να εργαστεί για να έρθουν πιο κοντά στο μέλλον.

Ρ/Καθολικοί και Λουθηρανοί από όλα τα μέρη του κόσμου συγκεντρώθηκαν στον παλαιό καθεδρικό ναό, όπου επανέλαβαν με τη συνοδεία μουσικής σε διαφορετικές γλώσσες και με βάση διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις την προσευχή. Το… μενού περιελάμβανε από έναν θρήνο στα Αραμαϊκά, μέχρι γνωστά άσματα Taize, καθώς και ένα ρυθμικό τραγούδι της ημέρας των ευχαριστιών από την Μποτσουάνα.

Φορώντας απλό λευκό ράσο και κόκκινες εσάρπες, ο Πάπας και οι ηγέτες της Λουθηρανικής πλευράς οδήγησαν το εκκλησίασμα στην προσευχή, πριν από την υπογραφή μιας κοινής δήλωσης στην οποία υπόσχονται να συνεχίσουν το ταξίδι από τη σύγκρουση στην ενότητα, για να βεβαιωθεί ότι οι χριστιανικές διαιρέσεις ποτέ ξανά δεν θα αξιοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου