Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Γ. Αμανατίδης: ''Έχουμε δουλέψει πολύ και έχουμε αναδείξει τον διαθρησκειακό διάλογο''




Τη σημασία του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και της εκκλησιαστικής διπλωματίας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στη συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ρ/σ του ΑΛΦΑ.

«Η εκκλησιαστική διπλωματία μπορεί να πάει εκεί όπου η κλασσική δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε αναδείξει και δουλέψει πολύ γι' αυτό και τα αποτελέσματα φαίνονται γιατί είναι δουλειά ουσίας και βάθους που αποδίδει», σημείωσε και εκφράζοντας την ικανοποίησή του αναφέρθηκε στις δύο πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τόσο στη Διάσκεψη της Αθήνας για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό, τον Οκτώβρη του 2015, η οποία θα επαναληφθεί, όπως είπε, μέσα στο 2017, όσο και στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Μεσόγειο, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Όπως, επίσης, και στη νέα Διάσκεψη για τον Πολιτισμό, η οποία ετοιμάζεται τον τελευταίο χρόνο στο ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάδειξη, όπως διαφαίνεται από τη νέα αμερικανική διοίκηση, του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενόψει και της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου στον Λευκό Οίκο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «υπάρχει μία δυναμική, η οποία αναπτύσσεται σε σχέση με την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών- και μιλάω συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής- και γίνονται δράσεις για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, καθώς και προσπάθεια προστασίας των μνημείων που υπάρχουν εκει, είτε είναι χριστιανικά, είτε όχι, στα οποία έχει συντελεστεί μία τεράστια καταστροφή. Ίσως υπάρχει περισσότερο στην επικέντρωση της πολιτικής του νέου προέδρου και αυτό θα το δούμε».

«Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία γενικά είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικός. Το μήνυμα που εκπέμπει, της αγάπης, της καταλλαγής, του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, είναι ένα άλλο στοιχείο που έβαλε και ο Ράιν Πρίμπους στην ομιλία του προς την ομογένια και αναδεικνύεται και εκεί, διότι μπαίνει πλέον το στοιχείο του διαθρηκειακού-διαπολιτισμικού διαλόγου ως στοιχείο σταθερότητας σε όλον τον κόσμο. Έχει μπει για πρώτη φορά και στον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου