Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αρχιεπίσκοπος: ''Τα Μοναστήρια είναι οι πνεύμονες της Εκκλησίας''

kerkira
Του Γιώργου Φερδή
Σε εκδήλωση στην Στοά του Βιβλίου, για την παρουσίαση του ειδικού τόμου «Μοναστήρια της Κέρκυρας» του Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου, παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
 
Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου.
Ο Μακαριώτατος έφθασε συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, τον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, την Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Άντζελα Γκερέκου και πολλούς τοπικούς άρχοντες του νησιού.
 
Στην ομιλία του ο κ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στην δημιουργία και την μεγάλη σημασία του φωτογραφικού τόμου για τα μοναστήρια του νησιού της Κέρκυρας.
«Στα μοναστήρια ο Επίσκοπος θυμάται και επαναβιώνει την ασκητική ζωή, την οποία έζησε και ο ίδιος πριν ανέβει στο αξίωμα του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νεκτάριος. 

 
Αμέσως μετά η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Γκερέκου, μίλησε για την σημαντικότητα του φωτογραφικού τόμου, τονίζοντας ότι έτσι θα στηριχτεί ο Θρησκευτικός τουρισμός.
 
Στη συνέχεια παρουσίασαν τον συλλεκτικό τόμο για τα μοναστήρια της Κέρκυρας ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρης, ο συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, ο ποιητής κ. Διονύσης Καρατζάς και ο φωτογράφος κ. Δημήτριος Ταλιάνης, ενώ την εκδήλωση παρουσίαζε και συντόνιζε ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης.
 
Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος μιλώντας για την εκδήλωση υπογράμμισε ότι σήμερα ζήσαμε μυσταγωγικά, ενώ αναφερόμενος για τα μοναστήρια και τον μοναστηριακό πλούτο έδειξε την δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση της Πολιτείας στα θέματα αυτά.
 «Τα μοναστήρια μας είναι οι πνεύμονες της Εκκλησίας κι αν οι πνεύμονες αρρωστήσουν, το σώμα δεν είναι υγιές, γι'αυτό ακριβώς και αυτοί που μας θέλουν ασθενείς, διαλέγουν και χτυπάνε αυτούς τους χώρους με διαφόρους τρόπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
 
Σε άλλο σημείο τόνισε: «Κάποτε να έρθει αυτή η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες αυτών των βιβλιοθηκών και αυτών των μουσείων και να επιστρέψουν οι θησαυροί των μοναστηριών, ώστε να μείνουν οι τεράστιες προθήκες τους άδειες με φωτογραφίες των κατορθωμάτων τους.»
Τέλος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια για το θαυμαστό έργο.
 
Ο Αφιερωματικός τόμος «Τα Μοναστήρια της Κέρκυρας» που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ενθρόνιση του Μητροπολίτου Νεκταρίου και κυκλοφορεί και στα Ρωσικά, περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες και κείμενα για τον μοναχισμό στην Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου