Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Περί Αγίας και Μεγάλης Συνόδου….Η απογοήτευση είναι πολύ βαρύ συναίσθημα…



ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Περιμέναμε με αγωνία την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο! Ακόμη θυμάμαι με πόση συγκίνηση δεχθήκαμε την ανακοίνωση όταν ορίσθηκε στη Σύναξη των Προκαθημένων στην Πόλη, η πρώτη ημερομηνία για την τέλεσή της στην Κωνσταντινούπολη , στο Ναό της Αγίας Ειρήνης!
Από τότε άλλαξαν πολλά!

Για τους γνωστούς λόγους ο τόπος της Συνόδου άλλαξε. Η Κρήτη αποτέλεσε την εναλλακτική λύση. Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αποδέχθηκαν ομόφωνα τις αλλαγές και υποτίθεται προχωρούσαν για το μεγάλο γεγονός!
Δυστυχώς,όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν πίστευαν όλοι σε αυτό το κορυφαίο γεγονός! Ίσως μάλιστα μερικοί εξ αυτών, να ήθελαν και την ματαίωσή του! Και έκαναν ό,τι μπορούσαν γιαυτό!
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ωστόσο, που είχε την κύρια ευθύνη αυτής της οργάνωσης φαίνεται οτι δεν ήταν έτοιμο να σηκώσει μόνο του ένα τόσο μεγάλο γεγονός και δεν έκανε και τίποτα για να συμπληρώσει τα κενά που υπήρχαν!
Κατ´αρχήν, οργανωτικά δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν για να αποτελέσει η Σύνοδος το κορυφαίο γεγονός όλων των Ορθοδόξων, για το οποίο έπρεπε όλοι να ενδιαφέρονται και να πάσχουν!
Έπρεπε από νωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο να οργανωθεί καλύτερα σε όλους τους τομείς και να ορίσει επικεφαλείς κάθε τομέα και στη συνέχεια να δώσει κατευθυντήριες γραμμές σε όλους, οι οποίες θα έπρεπε να τηρηθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους!

Παράλληλα θα έπρεπε να δοθούν κατευθύνσεις προς τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ώστε να τελούνται καθημερινά θείες λειτουργίες και εσπερινοί και παρακλήσεις σε όλους τους Ιερούς Ναούς και στα Μοναστήρια σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ανά τον κόσμο, για να προετοιμάζουν τον λαό και να τον κάνουν να νοιώσει οτι η Σύνοδος που προετοιμαζότανε χρόνια τώρα με προσυνόδους και αλληλογραφίες, θα είναι ένα ιερό γεγονός που τον αφορά!
Να τον κάνουν να αισθανθεί οτι η Σύνοδος αυτή που θα ελάμβανε χώρα στην Κρήτη, επί ελληνικού δηλαδή εδάφους, είναι ένα ευλογημένο γεγονός που θα λειτουργήσει και ως προσευχή για την συνεχιζόμενη κρίση που μαστίζει τον τόπο μας!

Όμως τα γεγονότα δεν εξελίχθηκαν έτσι! Αρκεί να υπενθυμίσουμε οτι το ανακοινωθέν που έστειλε το Φανάρι για να προαναγγείλει αυτή την Σύνοδο, υπάρχουν πολλοί ναοί εδώ στην Ελλάδα, που δεν το ανέγνωσαν ποτέ!
Αλλά και η δομή της επικοινωνιακής προβολής της Συνόδου δεν έγινε με την απαιτούμενη εμπειρία για ένα τόσο σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός!
Όσοι παρακολούθησαν από κοντά ή από απόσταση τη Σύνοδο κατάλαβαν οτι επικοινωνιακά η Σύνοδος έπασχε! Άγευστοι της θεολογικής παιδείας άνθρωποι,προσπαθούσαν να κρατήσουν τα επικοινωνιακά ηνία ενός γεγονότος που ήθελε λεπτούς χειρισμούς και δεξιοτεχνία ανθρώπων που ξέρουν να προλαβαίνουν τα γεγονότα και να καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται!
Εδώ είχαμε το εξής παράδοξο: κάθε Εκκλησία να έχει τη δική της γραμμή και να εκδίδει το δικό της ανακοινωθέν επί των θεμάτων που ανέκυπταν!

Δεν ήταν μόνο η ευθύνη των Θεολογικών θεμάτων που έπρεπε να ενδιαφερθεί το Φανάρι και όπως αποδείχθηκε αποτέλεσαν την Αχίλλειο πτέρνα της διαφωνίας που οδήγησε πολλούς συμμετέχοντες στο να μην υπογράψουν το τελικό κείμενο! Ήταν και άλλα γεγονότα που θα έπρεπε να οργανωθούν σωστά !

Για παράδειγμα η οργανωτική δομή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θύμιζε οργάνωση Κληρικολαικής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής! Όλα στην Αγγλική γλώσσα, την οποία πλην των εξ Αμερικής προερχομένων, κανείς άλλος δεν γνώριζε επαρκώς! Επιπλέον η ενημέρωση γινότανε με τρόπο που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη αλλά άφηνε κενά αμφισβήτησης!
Εκείνο όμως που σημάδεψε τη Σύνοδο αυτή με αρνητικό τρόπο είναι οτι ο λαός μας,ο λαός που θρησκεύεται δεν είδε με το καθαρό μάτι που έπρεπε και δεν κατάλαβε με τί ακριβώς ασχολήθηκε αυτή η Σύνοδος! Ένα μήνα μετά την Σύνοδο σήμερα και τα σχόλια που γράφονται από τους ειδικούς είναι γεμάτα αμφισβήτηση! Όμως και ο λαός μας έμεινε αμέτοχος και δεν έννοιωσε με την πνευματικότητα που άρμοζε σε αυτό το γεγονός ! Δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

Αφού ακόμη και Αρχιερείς που συμμετείχαν έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν το τελικό κείμενο και να μην το υπογράψουν, ενώ συμμετείχαν ενεργά στη Σύνοδο!

Και βγήκαν εκ των υστέρων και είπαν οτι δεν υπέγραψαν ,για να δείξουν στο φανατικό ποίμνιο οτι αυτοί δεν υπέκυψαν και δεν υπέγραψαν τα κείμενα της Συνόδου! Αυτή η τακτική της διπροσωπείας δεν βγήκε ποτέ σε καλό σε καμμία φάση του δημόσιου βίου και πολύ περισσότερο στην Εκκλησία! Και όσοι εκ των Ιεραρχών την ακολουθούν δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην Εκκλησία! Δηλαδή δεν είναι περισσότερο Ορθόδοξοι αυτοί που δεν υπέγραψαν και ολιγότερο αυτοί που υπέγραψαν! Στην Ορθοδοξία ισχύει το ” η γνώμη των πλειόνων κρατείτω”!
> Και στη θεό-λογική αυτή βάση στηρίζεται και η εκλογή Επισκόπων που είναι μία εν Αγίω Πνεύματι τελετουργία!
> Όπως αποδεχόμαστε λοιπόν ,τον εκλεγέντα Επίσκοπο ο οποίος μπορεί να υπερτερεί με μία μόνο ψήφο έναντι του συνυποψηφίου του και θεωρείται ο εκλεγμένος , το αυτό ισχύει και με τα άλλα θέματα για τα οποία υπάρχει διχογνωμία και χρειάζεται να τα μελετούμε εις βάθος !
Ούτε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που μπορεί και πρέπει να κρατάει κάποιες ισορροπίες εκ της θέσεώς του, με τη στάση που κράτησε και με τις θέσεις που πήρε στη Σύνοδο για διάφορα θέματα “πρόδωσε” την Ορθόδοξη Πίστη μας! Εκεί που έκανε λάθος ο Πατριάρχης είναι που δεν κατάφερε να επιβληθεί και να “κλείσει” το θέμα που ταλανίζει τις σχέσεις των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων ! Άφησε τον χθεσινό Θεόφιλο ανενόχλητο να διαπράττει “εισπήδησιν” και να παίζει υπάκουα στα παιχνίδια των Μυστικών Υπηρεσιών και να εκτελεί κατά γράμμα τις επιθυμίες- εντολές τους.
Και εδώ μπορούσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να κάνει την διαφορά και να τραβήξει το ανυπάκουο αυτί του Θεόφιλου, που με τη στάση του ουσιαστικά πυροδότησε την αποτυχία της Συνόδου και εξ αυτού του γεγονότος δεν συμμετείχαν στη Σύνοδο και οι υπόλοιπες Εκκλησίες(Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας)!
Και να σκεφτεί κανείς οτι άνοιξε οι δρόμος του Θεόφιλου για Πατριάρχης όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρωτοστάτησε στη Σύνοδο όλων των Προκαθημένων στην Πόλη που καρατόμησε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο! Ήταν τότε που παρ´ολίγον να “φάνε” και τον Χριστόδουλο! Γιατί δυστυχώς το Φανάρι παρά την Σοφία αιώνων που διαθέτει πολλές φορές κάνει λάθη και παρασύρεται από απαίδευτους περί τα Εκκλησιαστικά συμβούλους και διαδρομιστές!
Όπως για παράδειγμα όταν ζητήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να κάνει μία δήλωση για την Εκκλησία της Μόαχας πετάχτηκε κάποιος άσχετος παρατρεχάμενος της αυλής να φωνάξει: “όχι, όχι” για να παρασύρει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να μην μιλήσει! Μα είναι δυνατόν; Και όμως !! Και αυτό έγινε, δυστυχώς, ευρύτερα αντιληπτό! Και σχολιάστηκε δυσμενώς ακόμη και από Αγιορείτες Πατέρες! Διότι για να έχει το θάρρος ο παρατρεχάμενος αυτός να κάνει μπροστά σε όλους υπόδειξη στον Πατριάρχη, κάποιος του το έδωσε!! Και το θάρρος στην εξέλιξή του γίνεται θράσος!!!

Όλα αυτά που αναφέραμε στο σημείωμα αυτό αποτελούν τις κηλίδες που άφησε πίσω της η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και τα οποία την αμαύρωσαν ως γεγονός, μεγάλης ιστορικής και θεολογικής σημασίας!

Ας ελπίσουμε οτι η επόμενη Σύνοδος που θα οργανωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για να επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω της η Σύνοδος της Κρήτης, θα οργανωθεί με πιο σωστό τρόπο και θα κόψει το πείσμα και τους κομπλεξισμούς αυτών που θεωρούν την Εκκλησία τσιφλίκι τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου