Ιερά κειμήλια που κλάπηκαν από μοναστήρια της Ηπείρου επέστρεψαν ή επιστρέφουν αυτές τις ημέρες.
Οι περισσότερες εικόνες βρέθηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου και του Αμστερνταμ.
Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες που αποκολλήθηκαν βίαια από μοναστήρια και ξωκλήσια στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και βρέθηκαν σε γκαλερί στο Λονδίνο και το Αμστερνταμ, καθώς και σπαράγματα από τοιχογραφίες ναών που επαναπατρίστηκαν μαζί τους θα αποτελέσουν τα εκθέματα μίας μεγάλης έκθεσης που θα στηθεί τον επόμενο μήνα στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.
Στόχος των ανθρώπων της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι να παρουσιαστούν όλες οι κλεμμένες εικόνες με αναλυτικά στοιχεία για την προέλευσή τους, αλλά και την... περιπέτειά τους, από την απομάκρυνσή τους από τις εκκλησίες μέχρι τον επαναπατρισμό τους, ενώ στα εγκαίνια θα παραστεί ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται να επιστραφούν άλλες 11 εικόνες που έχουν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου και εντοπίστηκαν -όπως και άλλες 6 που κατέσχεσε η Σκότλαντ Γιαρντ και επέστρεψαν τον περασμένο Απρίλιο- στην Temple Gallery του Λονδίνου.
Ο Ρίτσαρντ Τεμπλ κατέθεσε πως προμηθεύτηκε και αυτές τις εικόνες από τον ίδιο... συλλέκτη, έναν Ελληνα γύρω στα 40, ο οποίος του είπε πως τις είχε ως οικογενειακά
κειμήλια.
Ο Τεμπλ αποφάσισε να τις παραχωρήσει στο ελληνικό κράτος -παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος-, προκειμένου να μην πληγεί η γκαλερί του και η φήμη της, ενώ υποσχέθηκε πως θα διακόψει τη «συνεργασία» με τον συγκεκριμένο προμηθευτή.
«Πάντα χαιρόμαστε όταν επιστρέφουν κλεμμένες εικόνες, μας προβληματίζει ωστόσο ότι έχουν βρεθεί μικρές εικόνες του επιστυλίου των μοναστηριών και όχι οι μεγάλες του δεσποτικού, οι διαστάσεις των οποίων ξεπερνούν και το ένα μέτρο.
Αυτές, βέβαια, ήταν δύσκολο να τις κλέψει κανείς, χρειάστηκε οργανωμένη επιχείρηση και οι υποψίες μας στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση», είπε στο «Εθνος» αστυνομικός της Ασφάλειας Ιωαννίνων που ασχολήθηκε με την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010, όταν αυτή πέρασε στα χέρια της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα.
Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι οι 10 από τις 11 εικόνες, που αναμένονται, προέρχονται από τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ιωαννίνων και κλάπηκαν μαζί με άλλες 40 τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ η 11η προέρχεται από τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου Ιωαννίνων.
http://romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10432:2011-12-29-23-08-44&catid=25:2009-12-18-08-37-46
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου