Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κριτική Σιατίστης σε όσους επιθυμούν να καταστρέψουν τις σχέσεις Εκκλησίας-Γένους-Κράτους

Σιάτιστα, του Νίκου Παπαχρήστου
Επικριτικός έναντι όλων όσοι επιθυμούν να καταστρέψουν τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Γένος και το Κράτος μας εμφανίσθηκε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιατίστης. Αναφερόμενος στο μάρτυρα Άγιο της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Παύλος, σημείωσε ότι «η μνήμη του Θεσσαλονικέως Αγίου Δημητρίου σήμερον καταδεικνύει και ετέραν κραυγάζουσαν αληθείαν, παρόλον που κάποιοι επιχειρούν να την φιμώσουν».
«Καταδεικνύει», συνέχισε ο Σιατίστης Παύλος, «τον τρόπον με τον οποίον δομήθηκαν οι σχέσεις της Εκκλησία και του Γένους και του Κράτους μας. Αυτές τις σχέσεις που κάποιοι σήμερον επιθυμούν να τις καταστρέψουν δεν δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα γραφειοκρατικής κατασκευής, σαν λογικός σχεδιασμός κάποιου σπουδαστηρίου, αλλά δομήθηκαν μέσα εις την ζωή και την ιστορία. Δομήθηκαν μέσα εις την αλληλοπεριχώρισιν της Πολιτείας και της Εκκλησίας».
Και αναφερόμενος και πάλι στην μαρτυρία του Αγίου Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος είπε με νόημα:
«Το Κράτος κινδυνεύει να χάσει μια πόλη, αλλά ο Άγιος Δημήτριος είναι παρών και την σώζει γιατί είναι παρών. Η σχέση του Αγίου Δημητρίου με την Θεσσαλονίκη και το λαό της δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα γεγονός της ιστορίας, δηλαδή της ζωής, που χάρισε την ελευθερία σε ένα λαό. Αυτή η ζωή και το περίσσευμα της ζωής σε ποιο σχέδιο γραφείο θα χωρέσουν; Είναι κρίμα που η ιδεολογική προκατάληψις κάνει τους ανθρώπους κατώτερους των περιστάσεων και της ιστορίας».
Μαρτυρία και Μαρτύριον της Μεγάλης Εκκλησίας
Μιλώντας για τον βίο , την μαρτυρία και το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Σιατίστης, έκανε αναφορά στην μαρτυρία και στο μαρτύριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
«Αλλά μαρτυρία Χριστού είναι και όλη η ζωή της Μεγάλης Εκκλησίας. Ένας αγώνας για την μαρτυρία της Ορθοδόξου πίστεως όπου γης. Μια καθημερινή διακονία της Οικουμένης, Έπνευσαν οι άνεμοι, επέπεσον οι ποταμοί, αλλά η Μεγάλη Εκκλησία παραμένει ασάλευτη, γιατί είναι θεμελιωμένη εις την πέτραν που είναι ο Χριστός. Αλλά δεν είναι μόνον μαρτυρία η ζωή της Μεγάλης Εκκλησίας. Ενίοτε αλλά και πολλάκις είναι και μαρτύριο. Μαρτύριο και Αίματος όπως το μαρτυρεί η κλειστή κεντρική είσοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μαρτύριο όμως και συνειδήσεως καθώς η Μεγάλη Εκκλησία δέχεται την αμφισβήτηση των προθέσεών της, αλλά και της σταθερότητός της μαρτυρίας της, καθώς υποβλέπεται από ξένους αλλά και από οικείους. Πόση παρηγορία θα πρέπει να νιώθετε, Παναγιώτατε, όταν η Εκκλησία τιμά τους Μάρτυρές της και πόση δύναμη θα αντλείτε από την Μαρτυρία και το Μαρτύριό τους», τόνισε ο Μητροπολίτης Παύλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου