Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Όταν ο Συνήγορος του Πολίτη αυθαιρετεί

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων


Σέβομαι τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη και τους εκλεκτούς νομικούς που τον στελεχώνουν. Ομως θα έπρεπε και εκείνοι να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους, όπως επίσης να μην αγνοούν την ιστορία, την παράδοση και την πολιτιστική ταυτότητα αυτού του λαού.

Μερικές φορές οι συστάσεις του Συνηγόρου δίνουν την εντύπωση ότι διαπνέονται από μία εμπάθεια έναντι της ελληνορθόδοξης παιδείας με την οποία στάθηκε όρθιο το έθνος μας επί αιώνες και την οποία καθιερώνουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Αυτές τις διαπιστώσεις μου έρχεται να επιβεβαιώσει η σημαντική απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η απόφαση εξεδόθη κατόπιν προσφυγής εκπαιδευτικών της Κρήτης και λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από μία ατυχή σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη της 17/11/2008. Τότε, Συνήγορος ήταν ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ζητούσε να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι θέλουν, έστω και αν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Ο τότε υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης δημοσίως κάλεσε τον Συνήγορο να μην ξεφεύγει από τα όρια της αρμοδιότητάς του, αλλά η σύγχυση δεν αποφεύχθηκε.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ξεκάθαρα ορίζει ότι από τα Θρησκευτικά δικαιούνται να απαλλαγούν ΜΟΝΟ οι αλλόθρησκοι και οι ετερόδοξοι μαθητές με δήλωση που υποβάλλουν οι γονείς τους. Μάλιστα, ο διευθυντής του σχολείου οφείλει να ελέγχει αν συντρέχουν πράγματι οι λόγοι που αναγράφονται στην αίτηση απαλλαγής. Το δικαστήριο θεωρεί ότι η σύσταση που εξέδωσε το 2008 ο Συνήγορος είναι σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, τους νόμους, τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διευκρινίζει μάλιστα το δικαστήριο ότι οι απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη δεν δεσμεύουν τις κρατικές υπηρεσίες.

Η απόφαση εμμέσως πλην σαφώς ανακαλεί στην τάξη τον Συνήγορο του Πολίτη και με τη σημερινή σύνθεση προσώπων. Η συγκεκριμένη «Ανεξάρτητη Αρχή» με πρόσφατη επιστολή της προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προτείνει το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ελλάδα να αποκτήσει περιεχόμενο θρησκειολογικό. Το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι το μάθημα πρέπει να βασίζεται στην Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία.

Ας αφήσει ο Συνήγορος τα Θρησκευτικά, διότι άλλα είναι τα προβλήματα των πολιτών.

Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 13/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου