Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

"Επίγευση προβληματισμού"... από τις Συνομιλίες στη Μονή Πετράκη

του Νίκου Παπαχρήστου - φωτογραφίες του Χρήστου Μπόνη
Η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην έδρα της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσικής και της Ελλαδικής Εκκλησίας.  Σύμφωνα με το προσεκτικό, είναι αλήθεια, ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κοινή αυτή Σύσκεψη, μεταξύ άλλων, «συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα». 
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος αιφνιδιάστηκαν ακούγοντας μέλη της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρωσίας να υποστηρίζουν πως όταν πραγματοποιηθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδος - η οποία προετοιμάζεται περισσότερα από 50 χρόνια – θα πρέπει η προεδρία της να ασκηθεί από συλλογικό όργανο. Επίσης η ρωσική πλευρά φέρεται να πρότεινε και την αλλαγή της θεματολογίας που καθορίστηκε από τις προηγούμενες Προσυνοδικές Διασκέψεις με την αιτιολογία  ότι αυτή είναι πλέον ξεπερασμένη.
«Έκαναν λόγο για συλλογική προεδρία ενώ η παράδοση, η τάξη, η ιστορία, οι Κανόνες προβλέπουν σαφώς έναν πρόεδρο, σύμφωνα με τα πρεσβεία, και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη», δήλωσε στο Amen.gr εμφανώς ενοχλημένο μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.«Αντί να κινούμαστε στην κατεύθυνση να γίνει η Πανορθόδοξη και όλοι μαζί, ενωμένοι, να αναζητήσουμε λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία θέτουμε ζητήματα, λυμένα από την τάξη και την παράδοση, σαν να μην θέλουμε να γίνει η Μεγάλη Σύνοδος», προσέθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν – πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - και άλλα θέματα από την πλευρά της ρωσικής αντιπροσωπείας, η οποία φέρεται να ζήτησε την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς.
Η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στην Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενώ το μεσημέρι της Τρίτης θα επισκεφθεί το πλέον ιστορικό και σημαντικό τμήμα της Κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Άγιον Όρος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου