Του Αιμίλιου Πολυγένη | Romfea.gr
Για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, αλλά και το ρόλο που έχει στην εποχή της κρίσης, μίλησε στην εφημερίδα "ΕΣ ΛΑΥΡΙΟΝ" ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
Σε ερώτηση κατά πόσο η Εκκλησία ακύρωσε τους προσωπικούς του στόχους και φιλοδοξίες, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ανέφερε: "Η επαφή μου με την Εκκλησία μου δημιούργησε νέους στόχους."
"Χαίρομαι πολύ που έκανα αυτή τη μετάβαση από τον όμορφο επιστημονικό και ερευνητικό χώρο στον οπωσδήποτε καλύτερο εκκλησιαστικό χώρο, αρκεί κανείς να το ζει όπως του αξίζει κι όπως πρέπει", προσθέτει ο κ. Νικόλαος.
Μιλώντας για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας τόνισε ότι "η Εκκλησία και ειδικότερα μια Μητρόπολη δε λειτουργούν σαν μια τράπεζα που έχει απόθεμα χρημάτων ούτε σαν αποθήκη με περίσσευμα τροφίμων, τα οποία και μοιράζουν."
Για να προσθέσει: "Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ταμεία είναι άδεια. Και οι αποθήκες γεμίζουν και αδειάζουν. Περιουσία και πλεονέκτημα της Εκκλησίας μοναδικό είναι η πλούσια διδασκαλία της περί αγάπης και η παράλληλη δικτύωση της μέσα στον κοινωνικό χώρο και μέσα στο χρόνο."
Ο κ. Νικόλαος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "πολέμησα τα παγκάρια -διότι πιστεύω σε φτωχή εκκλησία, τώρα τα αγαπάω - διότι αντιλαμβάνομαι πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν τόσοι άνθρωποι. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι μια φορολόγηση των παγκαριών σημαίνει περαιτέρω φορολόγηση του λαού. Αρκεί να γίνεται ένας συστηματικός έλεγχος καλής διαχείρισης."
Αναφερόμενος στο ρόλο που παίζει η Εκκλησία στην εποχή της κρίσεως, υπογράμμισε: "Η Εκκλησία διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο αλλά και παντότε αυτό έκανε. Σήμερα η Εκκλησία νομίζω έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.''
Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Μεσογαίας αν έχει κάποιους μελλοντικούς στόχους η κάποιο όραμα, ανέφερε ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο με επίγειους σχεδιασμούς.
"Το όραμα μου είναι πνευματικό. Παρά ταύτα αισθάνομαι πως έχω και μια ευθύνη απέναντι σε αυτήν την κοινωνία που αγαπώ και διακονώ. Με απασχολεί η προσέγγιση της νεότητας, των νέων ανθρώπων που ιδίως κάτω από τις παρούσες συνθήκες της ανεργίας, της απώλειας της εθνικής ταυτότητας, η της καταστροφής της ιστορικής αυτοσυνειδησίας, έχουν ανάγκη να γαντζωθούν από κάτι που να έχει συνεκτική δύναμη κι αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Εκκλησία", πρόσθεσε ο κ. Νικόλαος.
Ενώ κλείνοντας συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία δεν έχει καλή επαφή με τους νέους, και σ΄αυτό φταίει η ίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου