Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο για το νέο κρούσμα σκοταδισμού
Η νεαρή γυναίκα, η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ όπως είναι το χριστιανικό όνομά της, έγκυος 8 μηνών, κρατείται στη φυλακή μαζί με τον 20 μηνών γιο της. Καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις με την κατηγορία της «μοιχείας» επειδή διέπραξε το... έγκλημα να παντρευτεί έναν χριστιανό.
«Σας δώσαμε τρεις ημέρες περιθώριο για να απαρνηθείτε τη θρησκεία σας, αλλά επιμείνατε να μην επιστρέψετε στο Ισλάμ. Σας καταδικάζω στην ποινή του θανάτου δι' απαγχονισμού», δήλωσε ο δικαστής Αμπάς Μοχάμεντ αλ Χαλίφα απευθυνόμενος στην άτυχη γυναίκα, χρησιμοποιώντας το επώνυμο του πατέρα της, ο οποίος είναι μουσουλμάνος. Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφασή του, η νεαρή γυναίκα έμεινε ανέκφραστη.
Νωρίτερα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, έπειτα από επίμονη παρέμβαση ενός μουσουλμάνου ιερωμένου που προσπάθησε να μεταπείσει τη Μαριάμ να επιστρέψει στο Ισλάμ, η ίδια είπε στον δικαστή: «Είμαι χριστιανή».
Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου την ώρα της δίκης φωνάζοντας συνθήματα και υψώνοντας πλακάτ που έγραφαν «Όχι στην εκτέλεση της Μαριάμ» και «Τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα».
Κίνημα διαμαρτυρίας
Ένας από τους διαδηλωτές κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας καθιστικές διαμαρτυρίες έως ότου αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα. Από την άλλη υπήρχαν κάποιοι ισλαμιστές που φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος).
Περίπου εκατό άνθρωποι είχαν πάει στο δικαστήριο για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, μεταξύ αυτών και πολλοί Δυτικοί διπλωμάτες. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ολλανδίας με κοινή ανακοίνωσή τους στις αρχές της εβδομάδας είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την τύχη της νεαρής Μαριάμ.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση του Σουδάν να σεβαστεί το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, κυρίως το δικαίωμα να αλλάζει κανείς θρησκεία και πίστη», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.
Το δικαίωμα αυτό είναι κατωχυρωμένο στο προσωρινό σύνταγμα του Σουδάν του 2005 καθώς και στα διεθνή κείμενα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισήμαναν οι πρεσβείες, καλώντας τις σουδανικές δικαστικές αρχές να αντιμετωπίσουν την περίπτωση της Μάριαμ «με συμπόνια».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ίσαγκ ανατράφηκε ως χριστιανή ορθόδοξη, που ήταν η θρησκεία της μητέρας της, καθώς ο μουσουλμάνος πατέρας της δεν συμμετείχε στην ανατροφή της. Στη συνέχεια παντρεύτηκε έναν χριστιανό Νοτιοσουδανό. Η κατηγορία της «μοιχείας» βασίζεται στο γεγονός ότι βάσει της σαρίας, του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Σουδάν, μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί άνδρα άλλης θρησκείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου