Του Γιώργου Ν.Παπαθανασόπουλου
Η εικόνα του Πάπα που περνά στα διεθνή ΜΜΕ είναι του κήρυκα της απλότητας. Αυτή καταρρίφθηκε από την ίδια την πραγματικότητα, να καταστήσει μέλος της Κουρίας τον 56χρονο Γερμανό «επίσκοπο της πολυτέλειας» Φραντζ-Πέτερ Τέμπαρτζ-βαν Ελστ, ο οποίος είχε έδρα το Λιμβούργο. Με προφανή αμηχανία τα φιλικά προς το Βατικανό ΜΜΕ έφεραν στη δημοσιότητα το γεγονός, στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Πρόκειται για τον Επίσκοπο, που λόγω του σκανδάλου της πολυτελούς ζωής του υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί από την επισκοπή του, τον Οκτώβριο του 2013. Ακολούθησε έρευνα από το Βατικανό, ενώ συνεχιζόταν ο σάλος στην Γερμανία. Τελικά ο σημερινός Πάπας «δέχθηκε την παραίτησή του» τον Μάρτιο του 2014. Τώρα τον επαναφέρει ως ανώτερο στέλεχος της Κούριας και συγκεκριμένα του «Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση του νέου ευαγγελισμού»! Αλλά πώς είναι δυνατόν να διδάξει τρόπους σύγχρονης ιεραποστολής στην Αφρική, στην Ασία και γενικά στους απόρους όλου του κόσμου, όταν ο ίδιος έχει ως πρότυπο ζωής τον πολυτελή βίο;
Ο πρώην Επίσκοπος Λιμβούργου σκανδάλισε την γερμανική κοινή γνώμη και γενικότερα τον κόσμο που ακολουθεί τον Πάπα, όταν αποκαλύφθηκε ότι η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του επισκοπείου του ήταν προϋπολογισμού επτά περίπου εκατομμυρίων Ευρώ και τελικά έφτασε στα σαράντα εκατομμύρια! Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου τα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν να γράφουν λεπτομέρειες για το κτίριο. Εγράφη τότε ότι μόνο ο κήπος στοίχισε 783.000 Ευρώ και το ιδιωτικό του επισκόπου παρεκκλήσιο 2,9 εκατομμύρια Ευρώ! Επίσης γράφτηκε ότι είχε αδυναμία στα αυτοκίνητα BMW και πως όταν ταξίδεψε με την Lufthansa στην Ινδία, για να επισκεφθεί τα παιδιά των εκεί παραγκουπόλεων, προτίμησε να απολαύσει την πρώτη θέση, μαζί με το χαβιάρι, την σαμπάνια και τις άλλες απολαύσεις που προσφέρονται σ’ αυτήν. Το θέμα εξετάστηκε από τα πολιτικά δικαστήρια της Γερμανίας, αλλά αυτά τελικά δεν εξέτασαν επί της ουσίας την υπόθεση, γιατί επικράτησε η άποψη ότι είναι εσωτερικό ζήτημα του Βατικανού.
Από ρωμαιοκαθολικά έντυπα γράφτηκε η πληροφορία, ότι τον συγκεκριμένο επίσκοπο πολέμησαν οι ομοφυλόφιλοι, επειδή είχε εκφραστεί εναντίον τους και επειδή τιμώρησε ιερέα που «ευλόγησε γάμο ομοφύλων». Όμως όταν γίνεται ένας πόλεμος οφείλει ο εμπλεκόμενος σ’ αυτόν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη ζωή του. Ο Μονσενιόρ Φραντζ-Πέτερ Τέμπαρτζ-βαν Ελστ έδωσε ο ίδιος όπλα στους εχθρούς του να τον πολεμήσουν και, επί πλέον, σκανδάλισε τους πιστούς σε όλο τον κόσμο, με την αποκάλυψη της πολυτελούς ζωής του και των δαπανών, με τις οποίες επιβάρυνε τους Γερμανούς Ρωμαιοκαθολικούς στο θρήσκευμα πολίτες.
Είναι γνωστό ότι οι πιστοί στη Γερμανία πληρώνουν στην Εφορία για τις Εκκλησίες ή Θρησκείες, στις οποίες ανήκουν και τα χρήματα αποδίδονται σ’ αυτές. Λόγω του σκανδάλου του πρώην επισκόπου Λιμβούργου παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων της Λατινικής Εκκλησίας, γιατί πολλοί Γερμανοί διαγράφηκαν από αυτήν. Το πρώτο πλήγμα στα έσοδα των Ρωμαιοκαθολικών ήταν με το σκάνδαλο της παιδοφιλίας. Το δεύτερο ήταν αυτό με τον πολυτελώς ζώντα Γερμανό επίσκοπο. Το σκάνδαλο τώρα παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, με την ενέργεια του κατά τα άλλα «απλού» Πάπα, να αποκαταστήσει και μάλιστα σε περίοπτη θέση «τον επίσκοπο της πολυτέλειας», τον οποίο πριν από ένα περίπου χρόνο είχε «παραιτήσει».
Πλήγμα δέχθηκε η εικόνα του Πάπα και από τον επίτιμο Λατίνο επίσκοπο Καζακστάν Γιαν Πάβελ Λένγκα. Ο εν λόγω επίσκοπος σε ανοικτή επιστολή του, που δημοσιεύεται, την 10η Φεβρουαρίου 2015 στο «Blog de Jeanne Smits», καταγγέλλει ότι επί των ημερών του σημερινού Πάπα η Λατινική Εκκλησία διέρχεται βαθιά κρίση. Κατηγορεί συγκεκριμένα τον Πάπα Φραγκίσκο ότι η αφοσίωσή του στις δημόσιες σχέσεις και στην εξωστρέφεια εισήγαγε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το κοσμικό πνεύμα, με συνέπεια να λείψει πλήρως η ιερότητα στη ζωή της. Επίσης κατηγορεί το Βατικανό ότι «έχει περιβληθεί από ένα τείχος πλήρους σιγής» και πως «η φωνή της πλειονότητας των επισκόπων μοιάζει περισσότερο στη σιωπή των αμνών μπροστά στους πεινασμένους λύκους και, γι’ αυτό, οι πιστοί συχνά είναι ως πρόβατα χωρίς προστασία». Η εκκοσμίκευση είναι ενδειμική πνευματική νόσος της Ρώμης και στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται ο κόσμος αυτή φαίνεται περισσότερο, ιδιαίτερα με τις ενέργειες του σημερινού Ιησουίτη Πάπα.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου