Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στους Έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο
πηγή: ΑΠΕ
Η προσφυγική κρίση και ο ρόλος της Εκκλησίας στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας αποτελούν τα κεντρικά θέματα που τίθενται κατά τις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμου στην Γερμανία που άρχισε την Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο. Ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να συμβάλει στο υπό σύσταση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, επιδιώκει με την επίσκεψή του να διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας σε δράσεις για τους νέους, αλλά και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο όσο και προς τον Καρδινάλιο του Μονάχου Ράινχαρντ Μαρξ και τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο, οι οποίοι στηρίζουν τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε ήδη τις προηγούμενες μέρες στο Μόναχο με τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο , τον καρδινάλιο του Μονάχου κ.Μαρξ τον Δούκα Φραγκίσκο της Βαυαρίας και επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, το Κρατικό Ινστιτούτο για την Παιδεία και την Εκπαιδευτική Έρευνα, αλλά το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της πόλης. Σήμερα, στο Βερολίνο, θα έχει συναντήσεις με τον κ. Σταϊνμάιερ και με τον υφυπουργό Παιδείας Τόμας Ράχελ.
Σε όλες τις επαφές του ο Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση και τώρα το μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Συρία και τις γειτονικές χώρες. «Η Ελλάδα διέρχεται διπλή κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο και παρομοίασε την μετακίνηση των λαών με αυτήν του 4ου αιώνα. Έκανε δε λόγο για «συνεχές και περίπλοκο πρόβλημα», το οποίο δεν λύνεται απλώς με την υποδοχή και την ενσωμάτωση των ανθρώπων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με την καταπολέμηση των αιτιών που το προκάλεσαν. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έφυγαν μόνοι τους από τα σπίτια τους. Κάποιοι τους έδιωξαν. Και εκείνοι που κατέστρεψαν αυτές τις χώρες δεν μπορούν τώρα να κλείνουν την πόρτα», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος και εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
«Όποιοι και αν είναι, εμείς θα τους βοηθήσουμε», τόνισε και επισήμανε ότι «αν κάποιος σήμερα βοηθά τους πρόσφυγες, αυτή είναι η Εκκλησία», με τις δομές αλληλεγγύης που διαθέτει και αξιοποιώντας την προθυμία και την στήριξη των πολιτών. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά σε 53.000 άτομα που σιτίζονται καθημερινά από τους αρμόδιους φορείς της Εκκλησίας και σε 20.000 πακέτα βοήθειας που διανέμονται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
«Κάνουμε πράξη το σύνθημά μας, ‘Όλοι μαζί μπορούμε. Βοήθα κι εσύ για να αλλάξει η ζωή μας’. Δεν αρκεί μόνο να μιλάμε για την αγάπη, πρέπει και να κάνουμε πράξη αυτή την αγάπη», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και αναφέρθηκε στην αξιοθαύμαστη προθυμία των εθελοντών που προσφέρουν προσωπική εργασία ή ακόμη και από το υστέρημά τους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, το οποίο επανέρχεται και λόγω της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του Μακαριστός Χριστόδουλος είχε δώσει την συγκατάθεσή του, αλλά σημείωσε ότι ο ίδιος, αν και αρχικά συμφωνούσε, διατηρεί σήμερα κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τους όρους λειτουργίας του τζαμιού, την διοίκησή του και το εάν θα χρησιμοποιείται ως χώρος προσευχής ή διδασκαλίας, με τον κίνδυνο της καλλιέργειας του φονταμενταλισμού. «Δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πρέπει να τεθούν όροι που θα διασφαλίζουν τους Έλληνες πολίτες», προειδοποίησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της σχέσης Κράτους-Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε ότι ο ίδιος επιθυμεί τον διάλογο, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα». «Θέλω μια Εκκλησία ελεύθερη, που δεν υποτάσσεται, οικονομικά ανεξάρτητη, με έλεγχο της περιουσίας της και ελευθερία στην στελέχωσή της και στην λειτουργία της εκκλησιαστικής και της θεολογικής εκπαίδευσης», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι το μέλλον της σχέσης Κράτους-Εκκλησίας θα πρέπει να το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε ότι γνωρίζει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εδώ και χρόνια και διαβεβαίωσε ότι οι δυο τους έχουν συμφωνήσει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συνεννόηση. Παρέπεμψε μάλιστα στην Επιτροπή Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία έχει συσταθεί προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δύο πλευρές. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία του με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο Αρχιεπίσκοπος περιορίστηκε να επισημάνει ότι διατηρούν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων, αλλά τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή προς όλους, ακόμη και εκείνους με τους οποίους ενδεχομένως ο ίδιος να διαφωνεί ιδεολογικά. «Προέχει ο άνθρωπος και το ενδιαφέρον όλων μας πρέπει να είναι κοινό, για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου», δήλωσε και κάλεσε τους πολιτικούς να βάλουν την πατρίδα πάνω από τα κόμματά τους και να δώσουν ενωμένοι τον αγώνα για την Ελλάδα.
http://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=1647
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου