Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Με το τζαμί στηρίζουμε τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία



Με το τζαμί στηρίζουμε τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία
Γράφει ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής

Θέμα1. Το Σύνταγμα (Άρθρο 13) και ή σχετική νομοθεσία A.N. 1363/38, Α.Ν. 1672/39, Β.Δ. 20 Μαΐου/2-6-39 και Ν. 3467/06) δεν διαχωρίζουν τα Τεμένη ήτοι τους χώρους προσευχής των Μουσουλμάνων από τους χώρους προσευχής των υπολοίπων θρησκευόμενων.

Δηλαδή, δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για την άδειοδότηση ενός Τεμένους, αλλά ισχύει ο τι ισχύει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες με την εξαίρεση της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την οποία ισχύει διαφορετική διαδικασία λόγω του μεγάλου αριθμού Ορθοδόξων Χριστιανών.

Σύμφωνα, λοιπόν με το δικό μας Σύνταγμα και τούς δικούς μας νόμους, οι μουσουλμάνοι έχουν δικαίωμα όπως όλοι -να διατηρούν ιδιωτικά Τεμένη.

Πολύ σοφά, μάλιστα, οι προπάτορές μας αποφάσισαν ότι αυτό ακριβώς το δικαίωμα όλων των θρησκευόμενων θα εξασκείται υπό την εγγύηση και την εποπτεία του Κράτους (βλ. στην Ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ την Εγκύκλιο 118939/Θ1/19-7-2016 για την αδειοδότηση ευκτήριων οίκων).

Θέμα2. Η κατασκευή και λειτουργία του δημόσιου Τεμένους στην Αθήνα δεν αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας μας, δηλαδή δεν έχουμε υπογράψει κάποια συνθήκη διεθνούς ισχύος με την οποία να έχουμε αναλάβει αντίστοιχη υποχρέωση.

Όμως είναι εξίσου αληθές ότι ή κατασκευή και λειτουργία Τεμένους στην Αθήνα αποτελούσε πάντοτε ένα σημαντικό ζήτημα πού επηρέαζε και επηρεάζει την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο (δεν υπάρχει διεθνής έκθεση για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή οποία να μην έχει αρνητική αναφορά για την Ελλάδα εξαιτίας αυτού του θέματος) και, ιδιαίτερα τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.

Οι αραβικές χώρες κατά το παρελθόν είχαν επανειλημμένως ζητήσει από την Ελλάδα να λάβουν την άδεια για να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν ένα Τέμενος με δική τους χρηματοδότηση και υπό τον δικό τους έλεγχο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε, πολύ ορθά το 2006 να προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία ενός Τεμένους με δική της χρηματοδότηση το όποιο θα παραμείνει υπό την ιδιοκτησία και την διοίκηση της.

Θέμα 3. Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ιστορική και ηθική ευθύνη να πράξει τα πάντα ώστε να στηρίξει τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής τα όποια λειτουργούν σε μουσουλμανικές χώρες.

Είναι προφανές ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες ούτε στην Ορθοδοξία ούτε στο έθνος μας όποιοι συνεισφέρουν επιχειρήματα στην τουρκική προσπάθεια να παρασταθεί ή Ελλάδα ως ένα «άντι-ισλαμικό» κράτος.

Δυστυχώς, ορισμένα από τα επιχειρήματα και τις ιδέες πού διακινούνται από όσους αντιτίθενται στην κατασκευή του Τεμένους Αθηνών καταλήγουν να εξυπηρετούν την τουρκική πολιτική κατασυκοφάντησης της χώρας μας.

Θέμα 4. Η Τουρκία ούτε επιθυμούσε ούτε επιθυμεί την κατασκευή και λειτουργία ενός Τεμένους στην Αθήνα.

Αυτό πού πραγματικά επιθυμεί είναι ή επαναλειτουργία ενός από τα δύο παλαιά Τεμένη της Οθωμανικής περιόδου, διότι ό βασικός στόχος της Άγκυρας είναι ή εμπέδωση της αντίληψης ότι τα νέο τουρκικό καθεστώς είναι συνεχιστής της οθωμανικής στρατηγικής πού ήθελε τον Σουλτάνο να είναι Χαλίφης και υπερασπιστής του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο.

Λόγω της ειδικής θέσης της χώρας μας τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην χριστιανική αύτο-συνειδησία έχει μεγάλη σημασία εάν ή Ελλάδα θα αναγνωρίσει αύτη την τουρκική επιδίωξη.

Θέμα 5. Η ύπαρξη μουσουλμάνων στην Αθήνα είναι ένα πραγματικό γεγονός. Ο αριθμός τους δεν ξεπερνά 250.000.

Ανήκουν σε πολλές διαφορετικές εθνικότητες, εθνότητες ή θρησκευτικά ρεύματα και είναι οργανωμένοι σε δεκάδες διαφορετικά σωματεία και συλλόγους.

Η Ελληνική Πολιτεία και ή ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα ουδέποτε μελέτησαν σοβαρά τα ποιοτικά στοιχεία αυτών των ετερογενών πληθυσμών.

Ουδέποτε συζητήσαμε σοβαρά τί είναι το Ισλάμ, τί σημαίνει για τη χώρα μας και ποιά είναι ή βέλτιστη πολιτική διαχείρισης του. Κατά την προσφιλή μας τακτική μισοκλείσαμε τα μάτια και «αφήσαμε τη ζωή» να λύσει το πρόβλημα. Και, φυσικά, ή ζωή το έλυσε.

Απροσδιόριστος αριθμός άτυπων ιδιωτικών Τεμενών (κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν 70-80) λειτουργούν σήμερα στην Αθήνα έχοντας δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν εκτός νομιμότητας.

Αυτός είναι ό ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο και χωρίς την λειτουργία ενός δημόσιου Τεμένους δεν πρόκειται να έχουμε την δυνατότητα να απαλλαγούμε από την ύπαρξη του.

Συμπέρασμα: Η κατασκευή και λειτουργία ενός δημόσιου Τεμένους, υπό την ιδιοκτησία και εποπτεία του Κράτους (δηλαδή με τις προϋποθέσεις εκείνες πού εξασφαλίζουν ότι είμαστε «νοικοκύρηδες στον τόπο μας»), είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τούς νόμους μας, όπως αποφάσισε ή Ελληνική Δικαιοσύνη (ΣτΕ 2399/2014, 220/2016, 1458/2016 και 1459/2016), και εξυπηρετεί καίρια εθνικά συμφέροντα τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και στην εσωτερική πολιτική ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου