Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ο Calatrava – Te-Lactava και ο Santa Claus



Του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου
«Η προσευχή δεν αλλάζει τον Θεό, αλλά τον προσευχόμενο» (S. Kierkegaard)
Ο τίτλος σημαίνει: «Ο Καλατράβα σού πίνει το αίμα»! Προ ημερών πληροφορήθηκε ο γράφων με θαυμασμό αλλά και απορία, το ότι ο Αι-Νικόλας που επλήγη από το χτύπημα της 11.9.2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, θα αντικατασταθεί από έργο του Calatrava.
Με θαυμασμό, γιατί αυτός θα κατασκευασθεί από τον διάσημο Santiago, όμως και με απορία διά τα περίφημα «λάθη» του. Και ερωτά: Γνωρίζουν άραγε οι «σοφές» και show-κεφαλές που «εμπνεύσθηκαν» την ανάθεσή του, τα όσα του επιρρίπτουν, ακολουθούσες πιθηκικώς, ως συνήθως, τις ξέφρενες υποδείξεις της διεθνούς μόδας;
Ο Star Calatrava κατηγορείται για «ξεχειλωμένους προϋπολογισμούς, κατασκευαστικές ατέλειες, δυσλειτουργίες και υψηλό κόστος εκτέλεσης με μεγάλες υπερβάσεις και συντήρησης».

Εστω κι αν τα πράγματι φανταστικά και «φαραωνικά» «αρχιτεκτονογλυπτικά» έργα του θυμίζουν πουλιά που πετούν, μάτια που ανοιγοκλείνουν, άρπες, φοινικοδάση, σκελετούς προϊστορικών ζώων και τόσα άλλα «στατικά πυροτεχνήματα». Ας μην ξεχνάμε, ότι προέρχεται από τη χώρα του μεγάλου A. Gaudi.
Βέβαια θα μπορούσε κανείς να ερωτήσει «εάν ο Calatrava είναι περισσότερο καλλιτέχνης από όσο επιτρέπεται σε ένα αρχιτέκτονα, και μήπως η λειτουργικότητα και η ασφάλεια καταρρέουν αναπόφευκτα από το βάρος ενός υψηλού καλλιτεχνικού οράματος».
Κατά δε τον καθηγ. του Μετσοβίου Γ. Κίζη «σε έργα αυτής της κατηγορίας έχει δοθεί προτεραιότητα στη μορφή η την πρωτοτυπία, επομένως, ενίοτε αναμένονται κάποια τεχνικά προβλήματα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι τεχνολογικά δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν η να επισκευασθούν».
Εξ άλλου στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής από ετών υφίσταται μία αξιόλογος εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, έστω και αν μερικές φορές ακολουθεί υπερμέτρως τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά ρεύματα.
Το πρόβλημα όμως είναι διατί ο Μ. Αρέι, πρ. εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, για τον ναόν αυτόν, ο οποίος ως μη ώφελε, θα κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε στην «New York Times», ότι «αυτός θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα μπορείς να έρχεσαι για να βρεις παρηγοριά και δυνατότητα διαλογισμού», έστω κι’ αν κατά την Δ. Τσέκουρα μοιάζει «με έναν μικρό χωλό που κάθεται εκεί, μία άμορφη μάζα», η δε A. Mantanes τον χαρακτήρισε ως «ειδεχθή προσπάθεια σε βυζαντινό στυλ στο μοντέρνο».
Ομως εξ ετέρας πλευράς, συζητουμένων των εξαιρέτων σχεδίων του μακαριστού διαπρεπούς αρχιτέκτονος και ακαδημαϊκού Γ. Λάββα για το ναό του συγκροτήματος Mediterranean Cosmos του Μπασίς εν Θεσσαλονίκη και γενικότερα, ακούσθηκαν κάποιες τεθλασμένες «μελωδίες» εκ της χορείας των φονταμενταλιστών ακόμη και εις τον τομέα της τέχνης, και «εραστών» της δήθεν παραδοσιακής νεοβυζαντινής τεχνοτροπίας για τον Σταυροπηγιακό ιερό ναό του Αγ. Παύλου εν Chambesy Γενεύης, μνημείου εκ των πρώτων της πόλεως, και έργου του Γ. Λάββα, οι οποίες έφθαναν μέχρι του σημείου:
«Δεν μπορώ να προσευχηθώ μέσα στο ναό αυτό!» Χα… χα…χα…, λόγω του πρωτοποριακού του χαρακτήρος.
‘Η μήπως άλλη είναι η «Ορθοδοξία» της Αμερικής και άλλη της Ευρώπης ή της γείτονος; Σε όλους αυτούς συνιστώμεν ενθέρμως διά να μην «απωλέσουν» την προσευχήν τους, «να αλλάξουν πόδια», όπως συνηθίζουν να λέγουν στις ΗΠΑ.
Σημειωθήτω ότι τα σχέδια του ναού του Μπασίς, τα οποία δυστυχώς δεν ενεκρίθησαν! παρουσίαζαν τον ναόν ως εν απογειούμενον αεριωθούμενον, εκτελεσθέντος αντ’ αυτού ενός τυπικού νεοβυζαντινού ναού και δη περιστοιχιζομένου υπό υπερμοντέρνων κτισμάτων!
Ωσάν να ευρισκόμεθα εις την εποχήν του εκλεκτικισμού του 19ου αιώνος.
O Tempora o Mores!
Σημείωση
Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος έγραψε το άρθρο αυτό όταν δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο του κ. Καλατράβα για τον Αγιο Νικόλαο κι έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο του «Ρινήματα» Θεολογικά, Τεχνοκρατικά, Ιστορικά και άλλα τινά. Εκδόθηκε από το Ιδρυμα Πατερικών Μελετών στη Θεσσαλονίκη το 2015.
Για τον συγγραφέα
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αθανάσιος (Παππάς) γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα το έτος 1936.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1959, μαθήτευσε αγιογραφία επί ένα έτος κοντά στον Φώτη Κόντογλου στην Αθήνα και μεταξύ των ετών 1959-1965 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας στη Βυζαντινολογία, τη Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία της Τέχνης, ενώ δίδαξε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης Χριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη.
Διάκονος χειροτονήθηκε το 1959 ενώ το 1972 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Επίσκοπος Ελενουπόλεως και υπηρέτησε ως βοηθός πλησίον του Χαλκηδόνος Μελίτωνα.
Το 1990 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου επί αρκετές δεκαετίες και επίσης μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών.
Ομιλεί την ελληνική, τουρκική, γαλλική και γερμανική γλώσσα. Στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος διαδέχθηκε τον Μητροπολίτη Ιωακείμ, ο οποίος υπέστη βαρύ εγκεφαλικό πριν από 15 χρόνια και έκτοτε είναι σε κωματώδη κατάσταση και στον οποίον δόθηκε ο τίτλος Νικομηδείας.
Γράφτηκε από τον/την Εθνικος Κήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου