Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ



Κωνσταντῖνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Πορφυρίου ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς συμπλήρωσε 30 συναπτά έτη στα FM. Είμαστε όλοι ευγνώμονες, συνεργάτες και ακροατές, στον ιδρυτή Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο, στον πρώτο Διευθυντή, τότε Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς και νυν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για την τόλμη και τη διορατικότητά τους, καθώς και στον νυν Μητροπολίτη Πειραιώς Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ, ο οποίος παντοιοτρόπως στηρίζει τον Σταθμό.

Έχω την ευλογία να συμπληρώνω τον Μάρτιο του 2019 τριάντα (30) χρόνια ως συνεργάτης της Εκκλησιαστικής Ραδιοφωνίας. Τα πρώτα 20 χρόνια συνεργάσθηκα με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τα τελευταία 9 έτη παρουσιάζω μία εκπομπή κάθε Κυριακή στην Πειραϊκή Εκκλησία. Είχα και παλαιότερα συνεργασθεί ως σχολιαστής. Η εμπειρία είναι συγκινητική. Ο Σταθμός μας ακούγεται σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ήπειρο και στον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές εκπομπές της Πειραϊκής Εκκλησίας αναμεταδίδονται από Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Κύπρου, όπως ο Παγκυπρίου εμβελείας Σταθμός του Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως Λευκωσίας, και της Ομογενείας, όπως ο Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ του Σικάγου.

Η Πειραϊκή Εκκλησία είναι πρωτοπόρος, αλλά και οι άλλοι εκκλησιαστικοί Ραδιοσταθμοί που λειτουργούν σήμερα προσφέρουν πολλά στην κατήχηση, στην παιδεία, στην ιστορική κατάρτιση και στην παραμυθία των ακροατών. Εντοπίζοντας το ενδιαφέρον μου στην εορτάζουσα Πειραϊκή Εκκλησία θεωρώ ότι συνέβαλε και συμβάλλει στους εξής τομείς:

Μέσω του ραδιοφώνου η φωνή της Ορθόδοξης Εκκλησίας πηγαίνει παντού. Σε οικίες, νοσοκομεία, στρατώνες, φοιτητικές εστίες, σε αυτοκίνητα, στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδος. Μου συμβαίνει πολλές φορές να μπαίνω σε ταξί και να ακούω την Πειραϊκή Εκκλησία.

Η Πειραϊκή Εκκλησία φέρνει τις Ιερές Ακολουθίες και το Ευαγγέλιο κοντά σε κάθε κωλυόμενο συνάνθρωπό μας. Ασθενείς, κατάκοιτοι, ξενιτεμένοι, νοσοκόμες ή αστυνομικοί που βρίσκονται σε νυκτερινή ή Κυριακάτικη υπηρεσία, ηλικιωμένοι και σωματικά αδύναμοι. Αυτοί και πολλοί άλλοι έρχονται κοντά στην Εκκλησία μέσω του ραδιοφώνου. Βεβαίως η ραδιοφωνική μετάδοση δεν υποκαθιστά τη συμμετοχή μας στη Θεία Λατρεία, αλλά ας μην ξεχνούμε πόσοι συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να μεταβούν στον Ναό έστω και αν το θέλουν.

Η Πειραϊκή Εκκλησία καλλιέργησε τον εθελοντισμό ως την κατ’ εξοχήν μορφή διακονίας προς την Εκκλησία. Δίπλα στους λίγους και πολύ έμπειρους υπαλλήλους του Σταθμού βρίσκονται δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι εργάζονται με επαγγελματική υπευθυνότητα χωρίς να ζητούν αμοιβή.

Το Ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς αρέσει σε πολλούς ακροατές και όχι μόνο στους τακτικά εκκλησιαζομένους, διότι παρουσιάζει ήρεμους διαλόγους με σεβασμό προς τον συνομιλητή και με προβολή επιχειρημάτων. Δεν ομοιάζει προς τα τηλεοπτικά παράθυρα όπου διαπληκτίζονται διάφοροι και επικαλύπτουν ο ένας τη φωνή του άλλου.

Ο Σταθμός μας μεταδίδει όχι μόνο τη Θεία Λειτουργία, τον Εσπερινό και το Απόδειπνο, αλλά και εκπομπές που ερμηνεύουν την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη για ανθρώπους όλων των μορφωτικών επιπέδων.

Η παρουσίαση Πατερικών Κειμένων με τον κατάλληλο σχολιασμό αποτελεί μία ιδιαίτερη προσφορά της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Τα αγιολογικά κείμενα φέρνουν τον κάθε ακροατή πιο κοντά στον βίο, στην ομολογία και στο μαρτύριο, αν πρόκειται για Μάρτυρες, των εορταζομένων Αγίων κάθε ημέρας.

Οι παραγωγοί και σχολιαστές προσπαθούν να χειρίζονται σωστά την ελληνική γλώσσα. Αυτό το γεγονός καθώς και η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και οι εκπομπές με τα Πατερικά Κείμενα συντελούν στη βελτίωση του γλωσσικού αισθητηρίου των ακροατών. Δεν είναι αμελητέο έργο αυτό, αν αναλογισθούμε τη γλωσσική έκπτωση που επικρατεί στα σχολεία και σε ορισμένα άλλα Μ.Μ.Ε.

Η Πειραϊκή Εκκλησία έχει κάποιες διαφημίσεις -επιλεγμένες- αλλά δεν εξαρτάται από τους διαφημιστές και τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Διατηρεί την ανεξαρτησία της.

Η μουσική που μεταδίδεται προβάλλει τη βυζαντινή και τη δημοτική μας παράδοση με βάση τα πολιτιστικά κριτήρια των συνεργατών. Δεν υπάρχει playlist με εμπορικά κριτήρια, δηλαδή κατάλογος τραγουδιών που επιβάλλει η διεύθυνση, όπως γίνεται σε ορισμένους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Θεωρώ πολύ σημαντική τη συνεισφορά της Πειραϊκής Εκκλησία στην προβολή της Ιστορίας μας και των Εθνικών Θεμάτων. Η Πειραϊκή είναι ένα σοβαρό ανάχωμα στις τάσεις εθνικής αποδομήσεως των τελευταίων δεκαετιών. Η επιτυχία των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό ζήτημα οφείλεται συν τοις άλλοις και στην καλλιέργεια της κοινής γνώμης από το ραδιόφωνο της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς και τους κατά τόπους ραδιοσταθμούς που την αναμεταδίδουν.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συμβολή του Σταθμού μας στην αναμετάδοση σημαντικών θεολογικών ή ιστορικών συνεδρίων. Θέματα που αφορούν το Έθνος μας, την Παιδεία μας, το μάθημα των Θρησκευτικών κ.ά έρχονται στα αυτιά χιλιάδων ακροατών ανά την Υφήλιο μέσα από τη συχνότητα της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Επί 30 χρόνια η Πειραϊκή, όπως την ονομάζουμε οι φίλοι και οι συνεργάτες, αποτελεί μία ισχυρή φωνή Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Ενημερώνει, διδάσκει, παρηγορεί, ψυχαγωγεί με την κυριολεκτική έννοια (αγωγή ψυχής). Αξίζει να θυμηθούμε δύο χαρακτηριστικές μαρτυρίες που περιήλθαν εις γνώσιν μου.

Η πρώτη είναι όντως συγκλονιστική. Ένας ακροατής τηλεφώνησε στον Σταθμό κατά τη διάρκεια της νυκτερινής εκπομπής και έτυχε να βρει εκεί έναν κληρικό –τακτικό συνεργάτη. Μίλησαν επί αρκετή ώρα και ο ακροατής παραδέχθηκε ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας, αλλά άλλαξε γνώμη όταν άκουσε ένα ενθαρρυντικό πατερικό λόγο από την Πειραϊκή Εκκλησία. Ο λόγος του Θεού σώζει ζωές και το ραδιόφωνο βοηθεί να φτάσει παντού αυτός ο λόγος!

Η δεύτερη μαρτυρία προέρχεται από μία κόρη γνωστής μου οικογενείας, η οποία σπούδαζε επί χρόνια στο εξωτερικό και βρισκόταν σε μία πόλη όπου δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσει Ορθόδοξο Ναό. Μελετούσε επί ώρες ακούγοντας την Πειραϊκή Εκκλησία. Όπως μας είπε, ακούγοντας το Απόδειπνο μέσω του ραδιοφώνου έπαιρνε δύναμη και θάρρος για να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις. Πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν που δεν τις γνωρίζουμε!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης συνιστούσε στα πνευματικά τέκνα του να ακούν τις εκπομπές του Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Προσευχόμαστε στον Άγιο και ζητούμε τη βοηθειά του για να συνεχίσουμε να μιλούμε σωστά και χωρίς σοβαρά σφάλματα. Να συνεχίσουμε να μιλούμε για Χριστό και Ελλάδα μέσα από τα ερτζιανά.

Εύχομαι η Πειραϊκή Εκκλησία και όλοι οι άλλοι εκκλησιαστικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί να λύσουν συντόμως τα διοικητικά και νομοθετικά κωλύματα που προκαλούνται από το Πολυνομοσχέδιο του Ιανουαρίου 2018. Ελπίζω ο Θεός να βάλει το χέρι του και οι διοικούντες να κατανοήσουν ότι οι εκκλησιαστικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι κερδοσκοπικοί, αλλά επιτελούν κοινωνικό έργο. Συμβάλλουν στην πνευματική διακονία του λαού μας και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, καλλιεργούν πνεύμα ελπίδος και αλληλεγγύης.

Προσεύχομαι για τον Σταθμό μας, τους συνεργάτες και τους ακροατές. Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια έστω και αν δεν γνωριζόμαστε από κοντά. Μακάρι να μάς χαρίζει ο Θεός υγεία για να εορτάσουμε και τα 40 και τα 50 χρόνια της Πειραϊκής Εκκλησίας! Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!

Άρθρο στην ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου