Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΕΘ: Να επιστρέψουν στο σχολείο τα παλιά βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών μέχρι να δημιουργηθεί νέα εκπαιδευτική ύλη, σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ



Να επιστρέψουν στο σχολείο τα παλιά βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών μέχρι να δημιουργηθεί νέα εκπαιδευτική ύλη, σύμφωνη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δημιουργηθεί νέο μάθημα ηθικής για τους άθεους και αντίστοιχα θρησκευτικών για τους αλλόθρησκους, ζητά η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ).

Ο πρόεδρός της δε, κ. Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, σημειώνει στην «Ε» πως αν δεν γίνουν όλα αυτά, θα αποδειχθεί ότι «υπάρχει ρατσισμός εναντίον των ορθοδόξων μαθητών».

Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν στο πλαίσιο επιμορφωτικής ημερίδας με θέμα: «Η αναγκαιότητα της Ορθόδοξης Θεολογίας και αγωγής στο σχολείο», που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, χθες, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Ο κ. Ρεράκης μιλώντας στην «Ε» δήλωσε ότι: «Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τα σχολικά βιβλία με την πολυθρησκευτική ύλη και το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να την εφαρμόσει. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να συνταχθεί νέα εκπαιδευτική ύλη θα πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία τα παλιά βιβλία των θρησκευτικών.


Και αναμφίβολα στην επιτροπή των επιστημόνων που θα εργαστούν πάνω στη δημιουργία της νέας ύλης, δεν πρέπει να είναι μέλη που δημιούργησαν την ύλη των πολυθρησκευτικών βιβλίων».


Επίσης ο κ. Ρεράκης υποστήριξε ότι βάσει των εκπαιδευτικών προγραμμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσοι μαθητές ζητούν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεούνται να παρακολουθήσουν άλλο μάθημα, που είναι μάθημα ηθικής για τους άθεους και για τους αλλόθρησκους μάθημα ανάλογο με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.


Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δημιουργήσει αντίστοιχα νέα μαθήματα στα σχολεία γι' αυτούς τους μαθητές, ώστε να μην γίνονται διακρίσεις. Δεν μπορεί ένα μαθητής να παρακολουθεί 25 μαθήματα στην τάξη του και ένας άλλος 24. Είναι άνισο».


Κατά την ημερίδα, ο κ. Ρεράκης ανέπτυξε το θέμα «Η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως των μαθητών στο ελληνικό σχολείο», ο κ. Ιωάννης Κουρεμπελές, καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της ΠΕΘ ανέπτυξε το θέμα «Η αποθεολογικοποίηση της μάθησης και η παραεπιστημονική χαοθρησκεία», η κ. Μαρία Ράντζου, επίκ. καθηγήτρια Κατηχητικής και Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, μέλος του ΔΣ της ΠΕΘ, το θέμα «Η αξιοποίηση βιωματικών δράσεων στα βιβλικά κείμενα» και ο κ. Ευάγγελος Πεπές, επίκουρος καθηγητής Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, το θέμα «Βασικές αρχές σχεδιασμού και εφαρμογής του διδακτικού σεναρίου στο μάθημα των Θρησκευτικών».


Μέλη του προεδρείου της ημερίδας ήταν οι κ. Δημήτρης Οικονόμου και Ιωάν. Μπεϊνάς, πρόεδροι αντίστοιχα των παραρτημάτων ΠΕΘ Λάρισας και Κατερίνης, καθώς και ο Ν. Καρατάσιος και Δ. Μάνος, πρόεδροι αντίστοιχα των παραρτημάτων ΠΕΘ Καρδίτσας και Βόλου.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Κέλλας και Μάξ. Χαρακόπουλος.


«Η ελληνορθόδοξη συνείδηση αποτελεί την ταυτότητα του έθνους και την πυξίδα μας για το μέλλον, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας προσθέτοντας πως η ΝΔ είναι μία ορθόδοξη πατριωτική παράταξη και αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σημασία της Ορθοδοξίας για το Γένος μας. Το έχω δηλώσει δημόσια και θα το επαναλάβω και από εδώ: Η Ελλάδα είναι πατρίδα της Ορθοδοξίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει! Σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αφαίρεση του θρησκεύματος από τα απολυτήρια, ο Λαρισαίος πολιτικός επισήμανε «Εμείς ποτέ δεν υποστηρίξαμε την αφαίρεση του θρησκεύματος από τα απολυτήρια, αλλά είναι απόφαση της Δικαιοσύνης».


Από την πλευρά του ο κ. Χαρακόπουλος, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε θρησκευτικό αποχρωματισμό της χώρας. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη επανακαθορισμού των σχέσεων εκκλησίας και πολιτείας. Αυτές είναι σαφώς οριοθετημένες. Και βεβαίως δεν υπάρχει καμία ανάγκη αναφοράς περί ουδετεροθρησκείας, καθώς είναι απόλυτα σεβαστό το θρήσκευμα κάθε πολίτη και κατοχυρωμένη η ανεξιθρησκεία. Η όλη συζήτηση ξεκινά από την αμφισβήτηση της καθοριστικής συμμετοχής της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους. Χάρη στην εκκλησία διατηρήθηκε η εθνική συνείδηση, τα ελληνικά γράμματα και εντέλει η ταυτότητά μας στη μακρά οθωμανική δουλειά».


ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου