Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τη λύση και σεβάσθηκε το Σύνταγμα και την κοινή λογική. Ακυρώνει τα πολυθρησκειακά Θρησκευτικά των κ.κ. Φίλη και Γαβρόγλου και ορίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει Ορθόδοξο Χριστιανικό περιεχόμενο. Οι σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προσφέρουν θετική υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία για πολλούς λόγους:
Α) Ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Β) Σέβονται την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας. Το ελεύθερο ελληνικό κράτος ιδρύθηκε από αγωνιστές, οι οποίοι ήσαν συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, εσέβοντο τη διαχρονική ιστορία και γλώσσα του Έθνους μας και έθεσαν ως Προοίμιο στα Συντάγματα της Ελληνικής Επαναστάσεως την επίκληση στην Αγία Τριάδα.
Γ) Δίδουν σαφείς κατευθύνσεις όχι μόνο για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά εμμέσως και για άλλα μαθήματα εξηγώντας ότι το Σύνταγμα θεσπίζει ένα εθνικό κράτος των Ελλήνων και η Παιδεία πρέπει να καλλιεργεί την ελληνική εθνική συνείδηση και την Ορθόδοξη Χριστιανική κληρονομιά (άρθρο 16,2).
Δ) Καταργούν ένα πείραμα παιδαγωγικώς προβληματικό, το οποίο υποχρέωνε τα παιδιά από την Τρίτη Δημοτικού, πριν καν καταλάβουν τον εαυτό τους και το οικογενειακό περιβάλλον τους, να διδάσκονται κουραστικές λεπτομέρειες για άλλα θρησκεύματα και άλλους πολιτισμούς.
Ε) Επαναφέρουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα πρότυπα που επικρατούν στις χώρες της Ευρ. Ενώσεως. Στην Ευρώπη ο κανόνας είναι να διδάσκεται στα σχολεία η επικρατούσα θρησκεία (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α). Σε ορισμένες χώρες (Σουηδία, Αγγλία) το μάθημα έχει θρησκειολογικό χαρακτήρα, αλλά η κάθε θρησκεία διδάσκεται σε ξεχωριστά κεφάλαια. Αυτό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία μας δεν ήταν καν θρησκειολογία. Ήταν μία μείξη ετεροκλήτων στοιχείων, ένα συνονθύλευμα γνώσεων και πληροφοριών για δεκάδες θρησκεύματα μέσα στο ίδιο κεφάλαιο, ώστε να οδηγηθούν οι μαθητές μόνον στα κοινά σημεία των θρησκευτικών κοινοτήτων και να απαλειφθούν οι διαφορές.
Το τί θα γίνει από εδώ και στο εξής θα το αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει συνεχή επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως προβλέπει και ο Νόμος 590/77, δηλαδή ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για να δώσω μία προσωπική πρόταση θα υπενθυμίσω τί έγινε με το επιστημονικώς απορριπτέο βιβλίο Ιστορίας του «συνωστισμού». Ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης το απέσυρε (όχι με απόφαση του ΣτΕ, αλλά με γνωμοδότηση της Ακαδημίας) και επανέφερε επί ένα έτος το προηγούμενο σχολικό εγχειρίδιο. Ταυτοχρόνως ανέθεσε σε ομάδα εγκρίτων ιστορικών να γράψουν ένα καλό βιβλίο, το οποίο διδάσκεται σήμερα στη Στ΄ Δημοτικού.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι σαφές: Τα Θρησκευτικά των Φίλη και Γαβρόγλου καταργούνται, δεν αναμορφώνονται!
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 29.9.2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου