Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Παραπολιτικός σχολιασμός μιας αδελφικής συνάντησης


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ

Όταν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες είχαν φθάσει ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την Πανορθόδοξη Σύνοδο που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην έδρα του Πρώτου, την Κωνσταντινούπολη, η Εκκλησία της Ρωσίας είχε μια σειρά από έντονες επιφυλάξεις, οι οποίες εντελώς συμπωματικά είχαν να κάνουν με τον τόπο διεξαγωγής της… την Κωνσταντινουπολη.
Αρχικά εκφράστηκε ο προβληματισμός πως μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία δεν είναι κατάλληλος τόπος για την διεξαγωγή μιας Πανορθόδοξης Συνόδου. Στη συνέχεια ανακάλυψαν πως ο ναός της αγίας Ειρήνης στον οποίο ήταν να συγκληθεί αυτή η Σύνοδος δεν είχε σταυρό στον τρούλο της. Ακολούθησαν οι αναφορές σε διάφορα μουσουλμανικά στοιχεία  που υπάρχουν στον ίδιο ναό  τον οποίο θεωρούσαν ακατάλληλο, επιχειρηματολογώντας μάλιστα με φωτογραφίες που είχαν διανείμει στους ορθοδόξους προκαθημένους στην τελική προπαρασκευαστική σύναξη που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014.

Τελικά όπως ξέρουμε η Σύνοδος δεν έγινε στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της ρωσο-τουρκικής διένεξης τότε, αλλά στην Κρήτη, στην οποία όμως και πάλι για τους γνωστούς λόγους η Ρωσική Εκκλησία δεν συμμετείχε.
Πάμε τώρα να δούμε που έγινε αυτή η «αδελφική σύναξη» με σκοπό την «ειρήνη» στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η πόλη που επελέγη για να φιλοξενήσει την σύναξη αυτή ήταν το Αμμάν, πρωτεύουσα της  Ιορδανίας, μια χώρα που απ’ ότι θυμάμαι από τη γεωγραφία στο Δημοτικό είναι μουσουλμανική. Αν κάνω λάθος και έχει αλλάξει κάτι ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.
 Ο «ιερός» και «καθαγιασμένος» τόπος στον οποίο συγκεντρώθηκαν οι Προκαθήμενοι για να συζητήσουν ήταν ένα ωραιότατο πεντάστερο ξενοδοχείο το οποίο δεν είχε πουθενά σταυρό. Ίσως φταίει το γεγονός πως το Fairmont δεν έχει τρούλο αλλά και πάλι δεν επιμένω γιατί μπορεί να υπήρχε και να μην τον είδα. Το μόνο που θύμιζε πως αυτή η σύναξη ήταν εκκλησιαστική και όχι το συνέδριο των αντιπροσώπων μιας εταιρείας ελαστικών ήταν ένα ταπεινό προσκυνητάρι στην άκρη στο οποίο είχαν ακουμπήσει μια εικόνα της Παναγίας, κι ένα μπάνερ που θύμιζε φτηνή απομίμηση του διάκοσμου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.
Πάμε τώρα να δούμε τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκαν οι ορθόδοξοι Προκαθήμενοι. Ο μόνος μη εκκλησιαστικός επίσημος με τον οποίο συναντήθηκαν οι Προκαθήμενοι κατά την παρουσία τους εκεί, ήταν ο μουσουλμάνος βασιλιάς της χώρας, απευθείας απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ….
Στο τελευταίο δείπνο τους μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων τους, οι Προκαθήμενοι συνέφαγαν με τον επίσης μουσουλμάνο πρίγκιπα Γκάζι, σύμβουλο του Βασιλιά επί θρησκευτικών θεμάτων, με τον οποίο φωτογραφήθηκαν περιχαρείς μπροστά από το μπάνερ της συνάξεως στο οποίο είχαν τυπώσει την εικόνα της Πεντηκοστής και τους θυρεούς των ορθοδόξων Εκκλησιών, ίσως για να θυμούνται πόσοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.


Θα ήθελα πολύ να γράψω πως το συλλείτουργο που τέλεσαν οι Προκαθήμενοι στον καθεδρικό ναό του Αμμάν επιβεβαιώνοντας την ενότητα της πίστεως μέσω του κοινού ποτηρίου όπως συνηθίζεται εδώ και κοντά είκοσι αιώνες ήταν ιδιαίτερα κατανυκτικό, αλλά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα τους δεν τους επέτρεψε να περάσουν ούτε έξω από Εκκλησία.
Τώρα πως όλα όσα αποτελούσαν προβλήματα στην διοργάνωση της Πανορθόδοξης ξεπεράστηκαν με τέτοια ευκολία στην περίπτωση της «αδελφικής συνάξεως» ειλικρινά δεν έχω απάντηση να δώσω. Θα σκεφτώ με πίστη και θα το αποδώσω σε θαυμα.
Ως Ορθοδοξος πάντως, δηλώνω απόλυτα ικανοποιημένος και υπερήφανος τολμώ να  πω, διότι και αυτή τη φορά η ευαισθησία της ρωσικής Εκκλησίας ήταν τέτοια που η πίστη προστατεύθηκε υποδειγματικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ: Ίσως το στυλ της γραφής να ξενίσει ορισμένους, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που όσο και να θες δεν μπορείς να τα πάρεις στα σοβαρά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου