Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Ο Αχρίδος Ιωάννης στρέφεται κατά του Φαναρίου!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης συντάσσεται με τη Μόσχα και στρέφεται κατά του Οικουμενικου΄Πατριαρχείου

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προβεί στην έκδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, στην ουσία, απομόνωσε τη Μόσχα από το κέντρο των εξελίξεων στην ορθόδοξη κοινότητα, αφού οι προσπάθειες του ρωσικού Πατριαρχείου, τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, να συγκροτήσει «ιερές» συμμαχίες κατά του Φαναρίου, στα βόρεια σύνορα της ελληνικής επικράτειας, έπεσαν στο κενό.

Αυτή τη φορά, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Σκοπίων κ. Ιωάννης ανέλαβε να υπερασπιστεί τη Μόσχα, στρεφόμενος ευθέως κατά του Φαναρίου, το οποίο τον εμπιστεύθηκε και τον στήριξε στις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε.

Ο κ. Ιωάννης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τον Δημήτρη Καφαντάρη, επισκεπτόμενος τη Μόσχα, με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Σερβίας, στράφηκε κατά του Οικουμενικού Θρόνου και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδέποτε είχε και δεν δύναται να έχει ένα ενιαίο κέντρο κατά το πρότυπο της Ρωμαθιοκαθολικής Εκκλησίας, διότι κάθε τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει το πλήρωμα της αποστολικής κληρονομιάς».

Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, η Ορθόδοξη Εκκλησία ευρίσκεται σε κατάσταση κλονισθείσης ενότητας, που δημιούργησε ένταση και στρεβλώσεις στη ζωή όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Αναφερόμενος δε, στην Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία, τόνισε: «Είναι ολοκληρωμένη αποστολική Εκκλησία, η οποία εθελουσίως επέλεξε να παραμείνει στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου Μόσχας και να απολαμβάνει την αυτονομία της εντός των ορίων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωάννης που μιλάει άπταιστα ελληνικά και έχει στο παρελθόν υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως από πολλούς έλληνες Ιεράρχες, από πολλές αγιορείτικες Μονές και κυρίως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν είπε λέξη για την όλη στάση της Μόσχας και του ίδιου του κ. Κυρίλλου απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας και, πολύ περισσότερο σιώπησε μπροστά στην πανθομολούμενη πλέον άρση του σχίσματος, που κατάφερε το Φανάρι, δεχόμενο σε ενότητα την Εκκλησία των Σκοπίων, έπειται από 55 ολόκληρα χρόνια.

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο κ. Ιωάννης συντάσσεται, με τις «ευλογίες» της Σερβίας, στη γραμμή της Μόσχας, που προσπαθεί να πλήξει την οικουμενικότητα και την πνευματική προβολή του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και του ίδιου του κ. Βαρθολομαίου, διεθνώς.

Ποιος είναι ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης

Ο Ιωάννης ΣΤ’ (κοσμικό όνομα Ζόραν Βρανισκόφσκι), γεννήθηκε 28 Φεβρουαρίου 1966 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στα Σκόπια, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990. Τον ίδιο χρόνο, γράφτηκε στη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Από εκεί αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1995 και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές.

Έγινε μοναχός το 1998με το όνομα Γιοβάν (Ιωάννης). Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια, ιερέας. Τον Ιούλιο του 1998 χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο του Επισκόπου της Ντρεμβίτσα, και τοποθετήθηκε ως εφημέριος στη Μητρόπολη Πρεσπών και Πελαγονίας Το 2000 εξελέγη Επίσκοπος της Βέλες.

Ο Ιωάννης, το 2005 τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων από τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο (ο Παύλος πατριάρχευσε από το 1990 έως το 2009). Ο Ιωάννης αρνήθηκε να αναγνωρίσει, θεωρώντας σχισματική και αντικανονική, την αυτοαποκαλούμενη (τότε) Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έμεινε σε κοινωνία με την υπόλοιπη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 2004 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία πως ήταν υποκινητής εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους, διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας, από τους οποίους εξέτισε τους 8, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κάποια σημεία της κατηγορίας ως αντισυνταγματικά.

Το 2006 καταδικάστηκε πάλι σε 2 χρόνια φυλάκισης, αυτή την φορά με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 57.000 ευρώ, από μια δωρεά. Φυλακίστηκε στις 8 Αυγούστου 2006 και εξέτισε 256 ημέρες ποινής.

Με απόφαση του Δικαστηρίου των Σκοπίων, ο Ιωάννης αποφυλακίστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2015. Οι πιστοί στην τότε τον υποδέχθηκαν με συγκίνηση, ενώ ο ίδιος μετέβη στη Ρωσία για αποθεραπεία ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Η εμπειρία του στη φυλακή

Ο πρώην Αρχιεπίκσοπος Σκοπίων κ. Ιωάννης, προσκεκλημένος της Μητρόπολης Κισάμου, τον Αύγουστο του 2015, μίλησε στην Ορθοδοξη Ακαδημία Κρήτης. για την εμπειρία του στη φυλακή και όσα εκεί συνάντησε.

Ανέφερε τότε, μεταξύ άλλων:«… Ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος ακόρεστα να βλέπει τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια. Τρία χρόνια στην φυλακή δεν είδα τα αστέρια. Τα παράθυρα έβλεπαν στον τοίχο που περιβάλλει την φυλακή. Ξέρετε τι σημαίνει να μην μπορείτε να κοιτάξετε τον ουρανό την νύκτα; Ο Θεός μας οδηγεί σε εμπειρίες που δεν έχουμε φανταστεί. Ο πνευματικός άνθρωπος οφείλει να διακρίνει τι είναι το θέλημα του Θεού και να το ακολουθεί. …Μέσω των παθών και παθημάτων ο Θεός σώζει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος σώζεται μέσω της στενής πύλης. …Ποινή δεν είναι που είσαι φυλακισμένος, αλλά που ζεις σε τέτοια αταξία που επικρατεί το χάος. Το φάρμακο για κάθε κατάσταση είναι η υπομονή. …Πώς να δείξεις αγάπη σε κάποιους που σου αφαίρεσαν την ελευθερία αφού η ίδια η αγάπη είναι ελευθερία; Παράδοξο γεγονός. Κατέληξα τελικά στο συμπέρασμα πως το να μην εκδικηθείς για την κακοποίηση είναι στην ουσία άσκηση, αγώνας και χρειάζεται πολύς κόπος και προσευχή. Ζητούσα στην προσευχή μου όχι ελάφρυνση από την ποινή που μου είχε επιβάλει το καθεστώς, αλλά να μου δίδει ο Θεός Χάρι να αντέχω».

https://www.dogma.gr/kosmos/o-achridos-ioannis-strefetai-kata-tou-fanariou/145966/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου