Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ! (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά).

π. Δημητρίου Μπόκου 

Ο Χριστός θεράπευσε δέκα λεπρούς, απ’ τους οποίους ένας μόνο (και μάλιστα Σαμαρείτης, όχι δηλαδή βέρος, αυτόχθων Ιουδαίος) αισθάνθηκε την ανάγκη να επιστρέψει και να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη του (Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά).

Ένας στους δέκα λοιπόν το ποσοστό των ευεργετημένων που λένε «ευχαριστώ». Οι υπόλοιποι τί κάνουν; Πιθανόν να αισθάνονται πολύ άσχημα μέσα τους, επειδή βρέθηκαν στην ανάγκη να ευεργετηθούν. Αρνούνται να εκφράσουν ευγνωμοσύνη, επειδή ίσως, όπως αναφέρει κάποιος, με τη συμπεριφορά του ο «ευεργέτης» «έχει στραπατσάρει την αξιοπρέπειά τους με χειρουργική ακρίβεια, τους έχει φτύσει κατάμουτρα». 

Όμως ο Θεός ευεργετεί με τέλεια διάκριση. Χωρίς να εξευτελίζει τον άνθρωπο. Και φυσικό θα ήταν, αυθόρμητα ο άνθρωπος να τον ευχαριστεί. «Ευλόγει η ψυχή μου, τον Κύριον», λέει ο Δαυΐδ, «και μη επιλανθάνου πάσας τας ανταποδόσεις αυτού».

Μα το Ευαγγέλιο προχωράει ακόμα παραπέρα. Μας καλεί να ευχαριστούμε τον Θεό για όλα. Όχι μόνο για τα ευχάριστα της ζωής, αλλά και για τα δυσάρεστα και μάλιστα κυρίως γι’ αυτά. Όχι μόνο για τις χαρές, αλλά και για τα βάσανα. Και όταν κερδίζουμε και όταν χάνουμε. Και είναι αυτονόητο βέβαια να τον ευχαριστούμε όταν όλα πάνε καλά. Αλλά και όταν υποφέρουμε; Και η ζωή μας είναι μια ατέλειωτη συμφορά; Και η δυστυχία κατακλύζει τα πάντα και ο κόσμος καταποντίζεται μέσα μας και γύρω μας; 

Ναι! Ακόμα και τότε! Για πολλούς λόγους, που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν εδώ. 

Ακροθιγώς, ας θυμηθούμε μόνο την περίπτωση της τρομερής «τιμωρίας» που υπέστησαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Ο Χριστός αναφέρθηκε κάποτε σ’ αυτήν λέγοντας, ότι κατά την ημέρα της κρίσεως οι κάτοικοι των Σοδόμων και των Γομόρρων θα είναι σε καλύτερη θέσηαπό πολλούς άλλους, που έχουν λόγο και ευκαιρία να μετανοήσουν, αλλά δεν το πράττουν (Ματθ. 10, 15). Τί λέει δηλαδή ο Χριστός; Ότι οι Σοδομίτες θα λένε ευχαριστώ στον Θεό, επειδή έβρεξε πάνω τους «θείον και πυρ εξ ουρανού» και τους κατέκαυσε (Γεν. 19, 24). Μα είναι λογικό αυτό; 

Ο Χριστός λέει, ότι, επειδή εκεί τότε τους κατέστρεψε με τόσο τραγικό τρόπο, γι’ αυτό ακριβώς τώρα, στην τελική κρίση, θα τους δώσει μια καλύτερη θέση από αυτή που θα τους άξιζε πραγματικά. «Κακεί τιμωρίαν τινά υποστήσονται, κουφοτέραν δε, διά το προλαβόντας ενταύθα τοσαύτης πειραθήναι αγανακτήσεως». Θα έχουν και εκεί (στην άλλη ζωή) κάποια τιμωρία, αλλά ελαφρότερη, επειδή όταν ζούσαν εδώ έπεσε πάνω τους τόσο μεγάλη οργή Θεού (αγ. Ιω. Χρυσόστομος).

Επιπλέον αυτοί τιμωρήθηκαν με τέτοιο τρόπο για χάρη μας. Για δικό μας παραδειγματισμό. Οι ίδιοι δεν είχαν χρόνο για μετάνοια, δεν τους δόθηκε δεύτερη ευκαιρία. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, για να τους δώσει ο Θεός μια καλύτερη αιωνιότητα. Γι’ αυτό κι αυτοί που πέθαναν με τέτοιο τρόπο, θα ευχαριστούν και θα δοξάζουν τον Θεό αιώνια. Ο Θεός είναι δίκαιος και όχι άδικος, όπως νομίζουν μερικοί, ή όπως θα μπορούσε να φανεί με μια πρώτη ματιά. Τους στέρησε με βίαιο τρόπο μια προσωρινή ζωή, που θα τελείωνε πολύ σύντομα, αλλά τους εξασφάλισε με τον τρόπο αυτό μια πολύ καλύτερη ζωή, που δεν θα τελειώσει ποτέ. 

Κι ακόμα περισσότερο: Ο πόνος της εδώ ζωής όχι μόνο μετριάζει τις εκεί τιμωρίες, αλλά μπορεί ακόμα και να σβήσει εντελώς τις αμαρτίες μας και να μας απαλλάξει έτσι από κάθε τιμωρία! 

Λοιπόν; «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»! Για όλα! Και κυρίως για τα βάσανά μας! 

Καλή, ευλογημένη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου