Τα chat rooms αποτελούν την κερκόπορτα του ηλεκτρονικού εγκλήματος
πηγή: http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=22829&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Το ίντερνετ έχει μπει στη ζωή μικρών και μεγάλων και αποτελεί πλέον το μέσον στο οποίο καταφεύγουν όλες οι ηλικιακές ομάδες για να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν, να αντλήσουν ή να ανταλλάξουν πληροφορίες, να αποκτήσουν γνώσεις, να επικοινωνήσουν. Αποτελεί το σύγχρονο μέσον εκείνο που χρησιμοποιείται με τόση συχνότητα και για τόσες πολλές ώρες όσο κανένα άλλο. Το ίντερνετ έχει σίγουρα αλλάξει τον χαρακτήρα και τον τρόπο επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων, μηδέ εξαιρουμένων των Ελλήνων. Τα θετικά του είναι ανεκτίμητα, ωστόσο υπάρχει και η αρνητική πλευρά του, την οποία οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν.
Το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο κρύβει κινδύνους από τους οποίους ο χρήστης μπορεί να προστατευθεί, αρκεί να είναι ενημερωμένος γι’ αυτούς. Η ασφαλής πλοήγηση είναι ότι ο ΚΟΚ για τους οδηγούς που αν δεν τον γνωρίζουν είναι ανά πάσα στιγμή εν δυνάμει θύματα της ασφάλτου. Όσο οι χρήστες του ίντερνετ αυξάνονται, και αυξάνονται καθημερινά, τόσο αυξάνονται και οι περιπτώσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων.
Το παραδοσιακό έγκλημα έχει μεταλλαχτεί και ηλεκτρονικά. Όλα σχεδόν τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα έχουν μεταφερθεί και στο διαδίκτυο. Απάτες, κλοπές, συκοφαντικές δυσφημήσεις, αλλά και τέλεση εγκλημάτων των οποίων η αφετηρία βρίσκεται σε κάποια ηλεκτρονική πύλη, όπως: βιασμοί, δολοφονίες, παιδοφιλία, παιδεραστία. Η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Αυτή η ομάδα μάλιστα, είναι και κείνη που σερφάρει περισσότερες ώρες καθημερινά. Τα chat rooms αποτελούν την κερκόπορτα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Γι’ αυτό και η είσοδος μικρών παιδιών σε αυτά είναι απαγορευτική.
Αυτή τη στιγμή το 93% των εφήβων είναι στο διαδίκτυο. Δηλαδή το target group 13-18 ετών. Όλα αυτά τα νέα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και όρια στην πλοήγησή τους. Κάποιος όμως οφείλει να τα ενημερώσει. Και αν και οι γονείς τους έχουν άγνοια κινδύνου είναι δύσκολο να τα προστατεύσει κάποιος τρίτος.
Αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον προϊστάμενό της, αστυνομικό διευθυντή Μανώλη Σφακιανάκη.
«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτήν την τεχνολογική δυνατότητα, η οποία είναι άκρως αναγκαία για την επικοινωνία, για την ενημέρωση, για τη μόρφωση, για τη διασκέδαση στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον. Κανείς, όμως, δυστυχώς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία αναπτύσσονται παραβατικές δράσεις λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης. Ακριβώς για αυτό το λόγο και επειδή αντιλαμβανόμαστε και ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ρόλο μας, όχι μόνο ως ενός κατασταλτικού μηχανισμού τήρησης και επιβολής της νομιμότητας αλλά και ενός μηχανισμού που ανοίγει διαύλους ουσιαστικής επικοινωνίας με την πολιτεία στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, της πρόληψης, της ανάπτυξης φιλικών προς την κοινωνία δράσεων, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία» δήλωσε ο κ. Όθωνας.
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης, αναφερόμενος στη σημασία της ημερίδας, επεσήμανε: «Το διαδίκτυο σήμερα είναι ένα μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, παράλληλα, όμως, αποτελεί και ένα χώρο με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι νεαρά άτομα και παιδιά μικρής ηλικίας. Για αυτό το λόγο θεωρούμε σημαντικό ότι την ημερίδα παρακολούθησε τόσος κόσμος, ειδικά αφού η παρουσίαση της έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό».
Η ενημέρωση των χρηστών για το πως μπορούν να είναι ασφαλείς κατά την πλοήγησή τους στο ίντερνετ είναι μια απόλυτα αναγκαία παράμετρος, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη.
«Η Ομάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λέει ναι στο διαδίκτυο και επιθυμεί να συμβουλεύσει τους χρήστες πως θα είναι ασφαλείς. Πρέπει να γνωρίζουν τον ασφαλή δρόμο για να κάνουν μια σωστή-ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο στόχος μας με τις ημερίδες που κάνουμε και στο Ρέθυμνο και στην υπόλοιπη Ελλάδα: η ασφαλής διείσδυση του κοινού στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στο ίντερνετ που σήμερα είναι μονόδρομος.
Το διαδίκτυο είναι ότι καλύτερο. Δεν μπορούμε σήμερα να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αλλά το βασικό είναι πως θα κάνουμε ασφαλή πλοήγηση. Δεν λέμε μην το χρησιμοποιείτε, μην μπαίνετε στο ίντερνετ. Έχει οφέλη το ίντερνετ, παρέχει γρήγορη ενημέρωση, γνώσεις, επικοινωνία ανθρώπων από τη μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη. Αρκεί να ξέρει κάποιος πως μπορεί να είναι ασφαλής.
Αποδείχτηκε ότι η πρωτοβουλία του υφυπουργού ήταν μια σωστή σκέψη γιατί από την ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι σήμερα διαπιστώθηκε ότι ο κόσμος θέλει να μάθει, θέλει να ενημερωθεί, θέλει να τον συμβουλεύσουν τι πρέπει να κάνει, ώστε να σερφάρει με ασφάλεια και πολύ περισσότερο να μάθει πως μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά του από το διαδίκτυο» είπε.
«Τα πιο συχνά εγκλήματα τελούνται μέσω του facebook»
Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ήταν σαφής και κατηγορηματικός ως προς την είσοδο μικρών παιδιών σε chat rooms και την επικοινωνία τους μέσω msn: «Δεν μπορούν μικρά παιδιά 10-11 ετών να επικοινωνούν μέσω msn ή chat. Κινδυνεύουν από παιδόφιλους. Έχουμε εννέα τέτοια κρούσματα με θύματα παιδάκια 10 ετών» τόνισε.
Δεν αφορά όμως μόνο τα παιδιά η ασφαλής πλοήγηση. Αφορά και τους μεγάλους. Είτε σε σχέση με τις αγορές προϊόντων χωρίς να χάσουν τα χρήματά τους είτε να μην εξαπατηθούν για διάφορους λόγους, καθώς έχουμε δεκάδες απάτες καθημερινά, όπως είπε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισημαίνοντας ότι χάνονται πολλά χρήματα, πολλές χιλιάδες ευρώ μέσω του ίντερνετ.
Ο κ. Σφακιανάκης συμβούλευσε τους χρήστες να μην ανταποκρίνονται σε e-mail των οποίων οι αποστολείς είναι άγνωστοι και τους ενημερώνουν δήθεν ότι κέρδισαν κάποιο δώρο κλπ., τονίζοντας ότι αυτός είναι ένας συνήθης τρόπος απάτης και δυστυχώς οι τρεις στους δέκα χρήστες φέρονται να πείθονται από τους απατεώνες του διαδικτύου.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή της νύχτας είναι στη διάθεση των πολιτών αν έχουν ανάγκη να καταγγείλουν κάτι ή να ζητήσουν μια συμβουλή. Η παρέμβαση, αφού αξιολογηθεί το περιστατικό που φτάνει στην υπηρεσία, είναι άμεση. Οι καταγγελίες είναι δεκάδες και καθημερινές.
Κι επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να διαπράξουν οποιοδήποτε έγκλημα μέσω διαδικτύου χωρίς να εντοπιστούν, πρέπει να γίνει σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο δράστης πάντα αφήνει ηλεκτρονικό αποτύπωμα και η υπηρεσία έχει και τις γνώσεις και τους τρόπους να το εντοπίσει και άρα να εντοπίσει τον δράστη και εάν το θελήσει το θύμα να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.
Οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το facebook, αποτελούν πύλες μέσω των οποίων διαπράττονται τα περισσότερα ηλεκτρονικά εγκλήματα. «Τα πιο συχνά εγκλήματα που έχουμε στην υπηρεσία μας είναι τα εγκλήματα μέσω του facebook. Έχουμε παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απειλές, συκοφαντικές δυσφημίσεις, εκβιάσεις και δυστυχώς είχαμε χθες και δολοφονία που διαπράχθηκε με αφορμή αυτόν τον χώρο κοινωνικής δικτύωσης. Είπαμε ότι δεν θα φτάναμε εκεί αλλά συνέβη κι αυτό. Συνέβη στην Κέρκυρα. Κάποιος πείραξε μια κοπέλα μέσα από το facebook και η δολοφονία ήρθε ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού» ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης εφιστώντας την προσοχή των χρηστών της συγκεκριμένης πύλης.
Η ελληνική νομοθεσία, μέχρι πρότινος ήταν ανύπαρκτη για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα και δεν υπήρχε πρόβλεψη για την τιμωρία όσων τα διέπρατταν με αποτέλεσμα και οι δικαστές πολλές φορές να μην γνωρίζουν πως να δικάσουν τέτοιες υποθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, η ελληνική κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα κάνει νόμο του κράτους την συνθήκη της Βουδαπέστης, το περιεχόμενο της οποίας ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά.
«Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμη η κυβέρνηση να υιοθετήσει την συνθήκη της Βουδαπέστης, όπου μέσα εκεί ρυθμίζονται όλα για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Τη συνθήκη την έχει υπογράψει και η χώρα μας μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει ήδη επεξεργαστεί, είναι θέμα χρόνου να γίνει νόμος του κράτους. Έτσι, θα εναρμονιστούμε πλήρως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία» δήλωσε.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει 227 αυτοκτονίες
Σε 227 περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας ατόμων έχει παρέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και έχει αποτρέψει την αυτοχειρία, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και ειδικότερα από το 2006 έως χθες. Ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το άτομο που εκφράζει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει, η υπηρεσία έχει τους μηχανισμούς να παρέμβει εφ όσον ενημερωθεί.
«Μόλις παίρνουμε την καταγγελία ότι κάποιος έχει εκφράσει μέσω διαδικτύου πρόθεση αυτοκτονίας, άμεσα κινητοποιούμαστε. Κάνουμε ανάλυση, βγάζουμε ίχνος, ενημερώνουμε εισαγγελέα, ενημερώνουμε πάροχο, από την ανάλυση εντοπίζουμε την περιοχή οπουδήποτε στην Ελλάδα, εντοπίζουμε και τον ακριβή χώρο στον οποίο βρίσκεται ο «ασθενής», κατοικία, γραφείο, ενημερώνουμε την τοπική αστυνομία, μεταβαίνει αστυνομικός και ψυχολόγος και με την κατάλληλη συμπεριφορά αποτρέπουμε την αυτοκτονία. Υπάρχει «μια αλυσίδα ζωής» για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο και να σώσουμε κάποιον άνθρωπο» είπε ο Μανώλης Σφακιανάκης.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου