Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Προγραφές χιλιάδων εκπαιδευτικών

Χιλιάδες εκπαιδευτικούς έχει προγράψει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με λίστα που έχει ήδη καταρτίσει και κρατά στα συρτάρια του, 17.599 εκπαιδευτικοί μόνο από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θεωρούνται ότι «περισσεύουν», αφού συνολικά ο αριθμός των υπηρετού-ντων μόνιμων εκπαιδευτικών είναι 86.211 (84.535 οργανικά ανήκοντες+1.676 από μεταθέσεις) και οι θέσεις είναι μόλις 68.612. Ο αριθμός αυτός προκύπτει μετά τις μεταθέσεις του 2011, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι μεταβολές από τις συγχωνεύσεις σχολείων, τις παραιτήσεις, τις συνταξιοδοτήσεις και τους διορισμούς.

Τα πρωτεία στη λίστα των προγραφών κρατούν οι γυμναστές (2.251 άτομα), οι καθηγητές πληροφορικής (2.616), οι φιλόλογοι (1.331), οι μαθηματικοί (1.095), οι καθηγητές γαλλικής (1.603) και αγγλικής γλώσσας (1.577), οι φυσικοί (760), οι χημικοί (316), οι καθηγητές μουσικής (302) αλλά και ειδικότητες της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί που «πλεονάζουν» αντιστοιχούν σχεδόν επακριβώς στον αριθμό των 15.000 δημόσιων υπάλληλων, που η κυβέρνηση των δωσίλογων δεσμεύτηκε απέναντι στα αφεντικά της τρόικας ότι θα απολύσει μέσα στο 2012!

Μπορεί η Διαμαντοπούλου να θέλει να αποκοιμίσει τους εκπαιδευτικούς με διάφορες φανφάρες («ευνομούμενη πολιτεία», «σχολείο σημαίνει δάσκαλος στην τάξη»), η πράξη, όμως, άλλα δείχνει (το υπουργείο έχει κάνει συστηματική προετοιμασία, καθώς φαίνεται με την παραπάνω λίστα του Σίντλερ), όπως άλλωστε και η διακηρυγμένη εμμονή της στον «εξορθολογισμό» της εκπαίδευσης, που θα γίνει «άνθρωπο τον άνθρωπο».

Την πεποίθηση ότι έχουν έτοιμο τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα δουν την έξοδο, ενισχύουν οι σχετικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο, οι οποίες εντάσσονται στο γενικό στόχο της μείωσης των δημόσιων υπάλληλων τουλάχιστον κατά 150.000 ως το 2015. Σύμφωνα με αυτές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει:

– Σε αυστηρή εφαρμογή της αναλογίας 1:5 προσλήψεις-αποχωρήσεις

– Σε μείωση της απασχόλησης των συμβασιούχων (στην εκπαίδευση αναμένεται ελαχιστοποίηση των προσλήψεων αναπληρωτών)

– Στην εργασιακή εφεδρεία επαρκούς αριθμού δημόσιων υπάλληλων, ώστε ως το τέλος του 2012 να πετύχει 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Στο Μνημόνιο αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Η προγραμματισμένη λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης και τα σχέδια για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους» (εξ ου και το νέο σίριαλ συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων που προγραμματίζεται για τη σχολική χρονιά 2012-2013 και η επίσπευση της εφαρμογής της αξιολόγησης, που αποτελεί μοχλό όχι μόνο για τις απολύσεις, αλλά και για τη βαθμολογική και επομένως και τη μισθολογική καθήλωση).

Αναφέρεται επίσης ότι «για τον καλύτερο έλεγχο και περιορισμό των προσλήψεων θα 1) μειώσουμε την ετήσια είσοδο σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και δημόσιες ακαδημίες… 2) αυξάνουμε την εργασιακή εφεδρεία ετησίως και θα 3) εξαλείψουμε τις κενές θέσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα». Τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που υπάρξουν «υστερήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού», η κυβέρνηση θα θεσπίσει «αμέσως πάγωμα προσλήψεων».

Κοντολογίς, ανακοινώνεται ότι για τα επόμενα χρόνια αναμένονται μηδενικές σχεδόν προσλήψεις, αλλά και μείωση του αριθμού των θέσεων εισακτέων, αρχής γενομένης από τις σχολές των καραβανάδων και μπάτσων (τούτο, βεβαίως, ουδόλως μας κόφτει). Ετσι, θα δούμε το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει λιγότερες θέσεις εισακτέων για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μείωση θα έχουμε όμως και λόγω του ότι από φέτος καταργείται το δικαίωμα των απόφοιτων παλαιότερων ετών να υποβάλλουν μόνο μηχανογραφικό, χωρίς να δίνουν νέες πανελλαδικές εξετάσεις, για να καταλάβουν το 10% των θέσεων εισακτέων.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=16011&cat_id=24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου