ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
Ένα διαφορετικό μάθημα, για τη σημασία διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, άκουσαν από τα χείλη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, μαθητές Λυκείου από την Σίνδο της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συνοδευόμενοι από καθηγητές τους πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Ιερό Κέντρο της Πρωτόθρονης και Μαρτυρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Ένα διαφορετικό μάθημα, για τη σημασία διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, άκουσαν από τα χείλη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, μαθητές Λυκείου από την Σίνδο της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συνοδευόμενοι από καθηγητές τους πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Ιερό Κέντρο της Πρωτόθρονης και Μαρτυρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στους μαθητές και στους καθηγητές τους, οι οποίοι μαζί με άλλους προσκυνητές παρακολούθησαν την Ακολουθία του Εσπερινού στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και τους υπενθύμισε το χρέος να μαθαίνουν καλά την ελληνική γλώσσα, η οποία πλούτισε τόσες άλλες γλώσσες του κόσμου. Όπως είπε θα πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή από το γεγονός ότι δυστυχώς δεν εκτιμούμε τον θησαυρό της ελληνικής γλώσσας όσο την εκτιμούν οι ξένοι.
«Σε αυτή την Κιβωτό φυλάσσονται τα ιερά και όσια της φυλής μας»
«Σε αυτή την Κιβωτό φυλάσσονται τα ιερά και όσια της φυλής μας»
«Σε αυτήν την Κιβωτό που είναι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία φυλάσσονται τα όσια και τα ιερά της φυλής μας, όχι οι πλάκες του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης αλλά η χάρις και οι διδασκαλίες της χάριτος της Καινής Διαθήκης. Με τη βοήθεια της χάριτος του Θεού και με κέντρον και άξονα την αγάπην, που είναι η πεμπτουσία του Ευαγγελίου του Χριστού, πορεύεται το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον την σταυροαναστάσιμον πορείαν του διά μέσου των αιώνων, επί μακράν σειράν αιώνων, μέχρι και αυτής της στιγμής που σας υποδέχεται και συμπροσευχόμεθα όλοι μας εις τον ομφαλόν της Ορθοδοξίας, που είναι ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός της Μητρός Εκκλησίας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προς τους προσκυνητές, στην ομιλία του μετά τον εσπερινό.
«Απευθυνόμενος σε μαθητάς, ομιλώ πάντοτε για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσης, της γλώσσας μας της μητρικής την οποία πρέπει να εκμανθάνουμε κατά το δυνατόν καλύτερα. Έχουμε έναν θησαυρό που λέγεται ελληνική γλώσσα του οποίου την αξία δεν εκτιμούμε εμείς τόσο όσο την εκτιμούν οι ξένοι, οι οποίοι την εκμανθάνουν εμβαθύνοντας σε αυτήν. Είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να μας κάνει να αισθανόμεθα εντροπήν. Ότι οι ξένοι ασχολούνται περισσότερον με την ελληνικήν γλώσσαν, με αυτόν τον ανεκτίμητον και ανεξάντλητον θησαυρόν, παρά εμείς», συνέχισε απευθυνόμενος προς τους μαθητές. Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γλωσσική μεταρρύθμιση του 1976 καθώς και στην κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων από τον Ιανουάριο του 1982. «Έκτοτε ολοένα και φτωχαίνει, και στις τηλεοράσεις που παρακολουθούμε και στα σχολεία και γενικά στην ελληνική κοινωνία αυτός ο θησαυρός διαρκώς και καθίσταται φτωχότερος, πιο αδύναμος, γι΄αυτό και πάντοτε απευθύνομαι στους φιλολόγους καθηγητάς και στους μαθητάς και υπενθυμίζω το χρέος να εκμανθάνουν καλά την ελληνική γλώσσα, η οποία πλούτισε τόσες άλλες γλώσσες του κόσμου δανείζοντας επιστημονικούς όρους και πάρα πολλές άλλες λέξεις. Σε μερικές περιπτώσειςέχουν εκδοθεί βιβλία στα οποία απαριθμούνται αυτές οι λέξεις που έχουν δανεισθεί οι ξένες γλώσσες από τη δική μας την ελληνική γλώσσα».
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης διερωτήθηκε: «Γιατί οι Γάλλοι δεν κατήργησαν τους τόνους στη γλώσσα τους; Γιατί οι Ρώσοι επιμένουν και εξακολουθούν να έχουν το κυριλλικό αλφάβητο και δεν υιοθετούν το λατινικό αλφάβητο; Και αυτοί θα μπορούσαν για να φανούν πιο μοντέρνοι και πιο σύγχρονοι να αλλάξουν οι Ρώσοι το αλφάβητο, να καταργήσουν οι Γάλλοι τους τόνους στη γλώσσα τους όπως τους καταργήσαμε εμείς, νομίζοντας ότι θα γίνουμε πιο σύγχρονοι και πιο προοδευτικοί. Με ικανοποίηση παρακολουθώ ότι πολλά συγγράμματα και λεγομένων προοδευτικών συγγραφέων, και σήμερα μετά τριακονταετία που πέρασε από την τελευταία γλωσσική μεταρρύθμιση, εξακολουθούν να τυπώνονται στο πολυτονικό. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι εξαιρέσεις που μας δίνουν την ελπίδα ότι η ελληνική γλώσσα μας δεν θα σβήσει τελικά αλλά θα αντέξει σε αυτούς τους πειρασμούς και σε αυτές τις θύελλες του εκσυγχρονισμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου