Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Βόμβα στο Βατικανό από την παραίτηση του Πάπα


Ο 85χρονος Πάπας του Ρωμαιοκαθολικισμού, Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄, αποχωρεί από το αξίωμά του για λόγους υγιείας και προκεχωρημένης ηλικίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, ο Πάπας μεταφέρει πως «αποχωρεί για το καλό της Εκκλησίας»: «ο οιακοστρόφος της νηός του Πέτρου και ο κήρυκας του Ευαγγελίου χρειάζεται τόσο την δύναμη του πνεύματος όσο και την ρώμη του σώματος», μετέφερε το Ράδιο Βατικανό. Το ιταλικό πρακτορείο ANSA μεταφέρει πως δήλωσε σήμερα το πρωί την πρόθεσή του κατά τη διάρκεια συνόδου για την αγιοποίηση των μαρτύρων του Οτράντο, διατυπώνοντάς την αυτοπροσώπως στην λατινική γλώσσα.
Ο Πάπας Βενέδικτος, κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, εγκαταλείπει στις 28 Φεβρουαρίου ε.ε. στις 8 το απόγευμα τα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την διαδοχή του. Εξελέγη στις 19 Απριλίου 2005 και είναι ο πρώτος Γερμανός Πάπας Ρώμης μετά από πέντε αιώνες. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους και βαθύτερους θεολόγους του Ρωμαιοκαθολικισμού, ενώ οι κοινωνικές του απόψεις έχουν χαρακτηριστεί, συγκριτικά με άλλους αξιωματούχους του Ρωμαιοκαθολικισμού, συντηρητικές. Ο εν σάρκα αδελφός του, Georg Ratzinger, επιβεβαιώνει πως η παραίτηση οφείλεται σε λόγους υγιείας, αφού ο Πάπας αδυνατούσε πλέον να προβεί σε υπερατλαντικά ταξίδια, μεταξύ άλλων.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ είχε σε ανύποπτο χρόνο, το 1996, εκφράσει προβληματισμό σχετικά με το ενδεχόμενο να κενωθεί η παπική καθέδρα όχι μόνο λόγω θανάτου στο διάταγμά του με τίτλο “Universi Dominici Gregis“. Μολαταύτα δεν προβλέφθηκαν συγκεκριμένη κανονισμοί για το τί ακριβώς γίνεται σε αυτήν την περίπτωση. Το Ρωμαιοκαθολικό δίκαιο πάντως προβλέπει αυτήν την δυνατότητα (Can. 332 § 2).
Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ρωμαιοκαθολικισμού που Πάπας Ρώμης προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια, με πρώτον τον Κελεστίνο τον Ε’ στις 13 Δεκεμβρίου του 1294* (πλην κάτι περίεργων ιστοριών με κατηγορίες περί τα οικονομικά τον ΙΑ΄ αιώνα) ο οποίος ακολούθως κλείστηκε σε μοναστήρι.  Οι ειδήμονες περί του Ρωμαιοκαθολικισμού συμφωνούν πως σε μια τέτοια περίπτωση ο «τέως» Πάπας οφείλει να μην αναμειγνύεται στην δημόσια ζωή της ρωμαιοκαθολικής ομολογίας και να αποτραβηχθεί – δεν μπορεί να νοηθεί ως «επίτιμος Πάπας», κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο,  ούτε να επηρεάσει αποφασιστικά την εκλογή του επομένου Πάπα, ενώ στις σχετικές συζητήσεις κυριαρχεί η λέξη «μοναστήρι».
Μετά την παραίτησή του θα τηρηθούν, ως προς την εκλογή του επικεφαλής του Ρωμαιοκαθολικισμού, οι διαδικασίες που προβλέπονται για την περίπτωση του θανάτου ενός Πάπα.

Σε μετάφραση του ΕΘΝΟΥΣ, ολόκληρη η ανακοίνωση του Πάπα:

Αγαπητοί Αδελφοί,
Σας έχω συγκαλέσει σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και να σας γνωστοποιήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την σωστή άσκηση των καθηκόντων μου.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το λειτούργημα, εξαιτίας της πνευματικής του φύσης, πρέπει να υπηρετείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά επίσης με προσευχή και πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, ο οποίος υφίσταται τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και συγκλονίζεται από ερωτήματα μεγάλης συνάφειας για τη ζωή της πίστης, προκειμένου να υπηρετεί κανείς τον Άγιο Πέτρο και να κηρύττει το Ευαγγέλιο, απαιτείται πνευματική και φυσική δύναμη, δύναμη που τους τελευταίους μήνες, σε μένα, έχει επιδεινωθεί σε τέτοια έκταση που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το λειτούργημα που μου έχει ανατεθεί.
Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα της πράξης αυτής, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι παραιτούμαι από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, που μου ανατέθηκε από τους καρδιναλίους στις 19 Απριλίου 2005, με τέτοιο τρόπο, ώστε από τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, η έδρα της Ρώμης, η έδρα του Αγίου Πέτρου, θα είναι κενή και ένα κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα πρέπει να συγκληθεί από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.
Αγαπητοί Αδελφοί, σας ευχαριστώ θερμά για όλη την αγάπη και την εργασία με την οποία με στηρίξατε στο έργο μου και ζητώ συγχώρεση για όλα τα ελαττώματα μου. Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Ιερή Εκκλησία στην φροντίδα του Ανωτάτου Ποιμένα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους Καρδιναλίους Πατέρες με την μητρική μέριμνα της, στην εκλογή νέου Προκαθημένου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, θα ήθελα επίσης να υπηρετήσω με αφοσίωση τον Ιερό Ναό του Θεού στο μέλλον μέσα από μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή.
Από το Βατικανό, 10 Φεβ 2013
Πάπας Βενέδικτος 16ος

Σωτήρης Μητραλέξης

ΥΓ: Στην ελληνική δημοσιογραφία κυκλοφορεί η πληροφορία ότι κάτι παρόμοιο και συγκρίσιμο συνέβη για πρώτη φορά το 1415 με τον Γρηγόριο τον ΙΒ’, χωρίς να αναφέρεται ο προγενέστερος Κελεστίνος ο Ε΄ το 1294. Η πληροφορία, που προφανώς δεν ελέγχθηκε επαρκώς, είναι λανθασμένη, αφού οι καταστάσεις δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμες: ο Γρηγόριος ο ΙΒ΄ εξωθήθηκε σε παραίτηση σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο για τον Ρωμαιοκαθολικισμό, και μάλλον όχι ακριβώς με την θέλησή του, ώστε δια των νέων εκλογών στην σύνοδο της Κωνσταντίας να τερματιστεί ο ρωμαιοκαθολικός «εμφύλιος» που είχε ξεσπάσει. Εν αντιθέσει ο 84χρονος Κελεστίνος ο Ε΄, μια θλιβερή ιστορική φιγούρα, παραιτήθηκε μετά από μια συντομώτατη θητεία μερικών μηνών διότι δεν ήξερε καλά-καλά τα λατινικά και ήταν γενικώς αδύνατον να λειτουργήσει επαρκώς ως Πάπας: είχε επιλεγεί από τους καρδιναλίους στα πλαίσια μιας λογικής συμβιβασμών και ελλείψει καλύτερου, σύμφωνα με την λογική τους.

 http://www.antinews.gr/2013/02/11/203681/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου