Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Η κίνηση ματ του Βαρθολομαίου στη μάχη της Μόσχας για το «δακτυλίδι» της Ορθοδοξίας




Πηγή: ©2016 Sean Hawkey, all rights reserved


Με ηχηρές απουσίες ξεκινά τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης

Μετά το άτυπο εμπάργκο που επέβαλε τοΠατριαρχείο Μόσχας στις εκκλησίες επιρροής του ώστε να μην παραβρεθούν στη Σύνοδο, ομολογία Oρθόδοξης συνεργασίας δίνουν 10 Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, τα οποία συμμετέχουν στην ΑΜΣΟΕ.

Συγκεκριμένα, στην Πανορθόδοξη Σύνοδοσυμμετέχουν τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας και Ρουμανίας, καθώς και οι Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίαςκαι Τσεχίας και Σλοβακίας.

Δεν συμμετέχουν οι εκκλησίες που συγκροτούν το Ρωσικό μπλοκ, δηλαδή οι Εκκλησίες της Αντιοχείας, Γεωργίας, Βουλγαρίας και η «συντεχνιακή κεφαλή» αυτών, τοΠατριαρχείο Μόσχας.

Τα σχέδια του Πατριαρχείου Μόσχας να εμβολίσει την Πανορθόδοξη της Κρήτης, ακύρωσε το Πατριαρχείο Σερβίας. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που εξέφρασε ο προκαθήμενός του Ειρηναίος και το ισχυρό πρέσινγκ που δεχόταν από το λόμπι τουΠατριαρχείου Μόσχας, έκανε την ηρωική έξοδο και είπε το μεγάλο ναι στην Πανορθόδοξη.

Ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, μετέβη στη συνάντηση των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Κρήτη, συνοδευόμενος από 24 κορυφαία στελέχη και μητροπολίτες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόκειται για μία κίνηση υψίστης σημασίας καθώς όπως αναφέρουν υψηλού επιπέδου εκκλησιαστικές πηγές στο CNN Greece, στόχος της Ρωσίας ήταν να μετατρέψει την Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Κολυμπάρι, σε μία εκκλησιαστική Σύναξη, στην οποία συμμετέχουν μόνο οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες.

Αυτό αποδεικνύεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Μόσχας στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους υπόλοιπους Ορθόδοξους Προκαθημένους προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης τονίζοντας ότι το ποίμνιό του είναι τεράστιο αφού έχει υπό την ομπρέλα του την Ουκρανία, τηΛευκορωσία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες.
Ιερώνυμος: Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του κόσμου και στεκόμαστε στο ύψος μας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος φθάνοντας στην Κρήτη, έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όλους όσοι απέχουν. Αναφέρθηκε στην εκπλήρωση μιας μεγάλης αποστολής, που σηματοδοτείται με την άφιξη και τη συμμετοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύµων Θεοφίλου, Σερβίας Ειρηναίου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

©2016 Sean Hawkey, all rights reserved

Τόνισε επίσης ότι οι προκαθήμενοι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να δούµε τα προβλήµατα, να τα προσεγγίσουµε - τα προβλήµατα όλου του κόσµου, της ενορίας και της Εκκλησίας µας - και να σταθούµε στο ύψος, όπως πρέπει και αρµόζει στην εποχή µας και στον χριστιανικό λαό».
Αλγεινές εντυπώσεις στους 10 η επιστολή του Κύριλλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του μηνύματος της Πανορθόδοξης, τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και οι υπόλοιποι Προκαθήμενοι εξέφρασαν την πικρία τους για την απουσία των Εκκλησιών της Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας . Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε και η επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην οποιά ισχυριζόταν ότι «αυτό που πραγματοποιείται στην Κρήτη δεν είναι Πανορθόδοξη Σύνοδος».
Οι Προκαθήμενοι των 10 Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά τη συγκρότηση της Μικρής Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων. ©2016 Sean Hawkey, all rights reserved
Πατριαρχείο Σερβίας: Η Σύνοδος έχει oικουμενικό χαρακτήρα

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, μέλος της αποστολής του Πατριαρχείου Σερβίας, κατά τις προσυνοδικές διαδικασίες και τις εργασίες σύνταξης του μηνύματος, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Σύνοδος στο Κολυμπάρι έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Είπε μάλιστα ότι το μήνυμα που συνέταξαν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. "Το μήνυμα περιείχε ορισμένες από τις προτάσεις της Σερβικής Εκκλησίας, όπως αυτή για τις Συνόδους που πρέπει να αποκτήσουν οικουμενικό χαρακτήρα" είπε χαρακτηριστικά. Έκανε όμως και μία αποκάλυψη ότι αυτή η συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.


O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίο, στην Κρήτη. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας κεντρικό θέμα είναι η συμμετοχή του κ. Ειρηναίου στην Πανορθόδοξη και η έκκλησή του να συμμετέχουν έστω και την τελευταία στιγμή στις εργασίες της και οι Εκκλησίες, Αντιοχείας, Γεωργίας, Βουλγαρίας. Επίσης υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στην Πανορθόδοξη. Πηγή: deacon Aleksandar Sekulic. spc.rs

Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, επίσης σε συνέντευξή του στο CNN Greece, αναφέρθηκε στην ηγετική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος κατάφερε να σπάσει τα ταμπού εκατοντάδων χρόνων και να καθίσουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στο ίδιο τραπέζι.

Υπενθιμίζεται ότι το CNN Greece σε ρεπορτάζ του είχε καταγράψει τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προκατόχων του ώστε να ευωδώσει ο διάλογος των Ορθοδόξων Εκκλησιών και να διοργανωθεί η Πανορθόδοξη της Κρήτης. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά και στις σχέσεις των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών με το Φανάρι και τη Μόσχα.
Μόσχα: Σε ένα μήνα δύο προσπάθειες να ηγηθεί της Ορθοδοξίας

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σε λιγότερο από ένα μήνα έκανε δύο διπλωματικές προσπάθειες να «εκτοπίσει» το Πρωτόθρονο Πατριαρχείο από την έδρα του. Η πρώτη έγινε τέλη Μαΐου κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. Ο Πατριάρχης Μόσχας προσπάθησε να διοργανώσει λαμπρές εκδηλώσεις στοΆγιο Όρος για την χιλιόχρονη παρουσία της ρωσικής Εκκλησίας στην Αθωνική Πολιτεία, γεγονός που δεν βρήκε σύμφωνη την αγιορείτικη κοινότητα, η οποία πνευματικά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έτσι, η εκκλησιαστική γιορτή της Ρωσικής Εκκλησίας έγινε σε στενό εκκλησιαστικό κύκλο και η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου είχε καθαρά προσκηνυματικό χαρακτήρα, όπως τουλάχιστον ο ίδιος δήλωσε δημόσια.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Πηγή: Priest. Igor Palkin, patriarchia.ru

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η απουσία του από την Πανορθόδοξη, έστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας ότι η Σύνοδος στα Χανιά δεν είναι Πανορθόδοξη. Αναλυτικότερα, στο μήνυμά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους προκαθημένους των Εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη, ο Πατριάρχης Κύριλλος αποφεύγει να χαρακτηρίσει τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι Πανορθόδοξη αλλά προπαρασκευαστική αντίστοιχης που θα ακολουθήσει μελλοντικά.

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει την αναβολή της, έτσι ώστε, όπως υποστηρίζει, να δοθεί χρονικό περιθώριο για μεγαλύτερη προετοιμασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, μητροπολίτη Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ, η πρόταση αναβολής κατατέθηκε έπειτα από την άρνηση συμμετοχής αρκετών Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Σύνοδο και επειδή η διαδικασία και τα έγγραφα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν επεξεργάστηκαν καταλλήλως.
Το μπλοκ της Μόσχας

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, κάλεσε «τον Οικουμενικό Πατριάρχη να καταβάλει περισσότερο κόπο προς την κατεύθυνση της ομοφωνίας σε όλες τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και που αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο». Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας αποφάσισε «να μη συμμετάσχει το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μέχρι να διαλυθούν όλοι οι λόγοι που εμποδίζουν τη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όταν βρεθεί μια οριστική λύση σχετικά με την εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα όρια του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η οποία οδήγησε σε διακοπή κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας. Πηγή: Priest. Igor Palkin, patriarchia.ru

Την απόφαση να μη μετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας,στην Κρήτη, έλαβε την Παρασκευή 10 Ιουνίου το Πατριαρχείο Γεωργίας. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας κατά τη Σύνοδο του Φεβρουαρίου είχε απορρίψει το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον» που ενέκρινε η Ε΄ Προσυνοδική Διάσκεψη (Σαμπεζύ 11-17.10.2015).


Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β', είχε δηλώσει ότι «Η Εκκλησία μας θα παραμείνει με το παλαιό ημερολόγιο... Η Εκκλησία μας ήταν, είναι και θα είναι ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας απορρίπτει το έγγραφο για τον Οικουμενισμό που έχει συνταχθεί για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».

Στις αρχές Ιουνίου το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ακύρωσε τη συμμετοχή του στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο για λόγους που έχουν ήδη ανακοινωθεί».
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών φθάνουν στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως αναφέρει το ekriti, τα μέτρα ασφαλείας,είναι δρακόντεια. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την ασφάλεια των Ιεραρχών και των συνοδών τους. Ακροβολισμένοι υπάρχουν και ελευθεροι σκοπευτές παρουσία. Στο Ηράκλειο έχουν εφαρμοστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τόσο στο κέντρο, όσο και στην παραλιακή λεωφόρο.

Η υποδοχή τους θα γίνει στις 18:30 το απόγευμα, στον Αγιο Τίτο,από τον δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό, και τιμές θα αποδώσει ένα άγημα της ΣΕΑΠ με έξι διμοιρίες, καθώς και τη φιλαρμονική του δήμου.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 08:00 θα τελεστεί ο Όρθρος της Πεντηκοστής στονΜητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και αμέσως μετά η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου