Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Ο Έλληνας επιστρέφει στις παραδοσιακές αξίες. Η πολύπλευρη κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, την οποία διέρχεται η χώρα μας οδηγεί τους Έλληνες πολίτες στην αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας, στην αγκαλιά της Εκκλησίας, στην ανάπτυξη του πατριωτισμού. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας των τάσεων της ελληνικής κοινωνίας, την οποία διενήργησε ο οργανισμός διαΝΕΟσις.
Τα πλήρη αποτελέσματα δημοσιεύονται στον ιστότοπο www.dianeosis.org, αλλά μία συνοπτική ανάλυση των ευρημάτων παρουσιάσθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 25 Μαρτίου 2018. Παραθέτω ορισμένες χαρακτηριστικές απαντήσεις από την έρευνα αυτή, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο σε μεγάλο δείγμα πολιτών.
Για το όνομα των Σκοπίων το 71,7% δηλώνει ότι δεν πρέπει να δεχθούμε καμία ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Την εθνική μας υπερηφάνεια εκφράζει τό 74,6% το οποίο συμφωνεί με τη δήλωση ότι «Οι Έλληνες είναι ένας λαός με μεγάλη ιστορία που παρά τη σημερινή κρίση ξεχωρίζει ακόμη για την ευφυΐα και τον πολιτισμό του».
Η αναζήτηση εθνικής αξιοπρέπειας είναι εμφανής, αλλά δεν οδηγεί σε απομονωτισμό. Η θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί. Από 53,5%, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016, έφτασε το 67,6% τον Ιανουάριο του 2018.
Η πίστη στον Θεό είναι ισχυρή και ενισχύεται συνεχώς. Μέσα σε ένα χρόνο οι θετικές απαντήσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν από το 79% στο 84,7%. Η προπαγάνδα των αθέων και των εκκλησιομάχων δεν επιτυγχάνει, διότι ο Έλληνας μαθαίνει από την οικογένειά του και από την παράδοσή του να σέβεται τον Θεό και την Εκκλησία. Ο ένας στους δύο Έλληνες απαντά ότι προσέρχεται στην Εκκλησία τακτικά και το 13,7% απαντά ότι εκκλησιάζεται κάθε εβδομάδα.
Ο θεσμός της παραδοσιακής οικογένειας αποτελεί στήριγμα για τον μέσο Έλληνα σε κάθε δύσκολη περίοδο. Το 57,4% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών. Το 79,6% διαφωνεί με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και το 53,6% διαφωνεί με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Οι εννέα στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι θεωρούν υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των μεταναστών, αλλά το 53,7% απαντά ότι δεν ενοχλείται από την ανέγερση χώρων θρησκευτικής λατρείας για τους μουσουλμάνους.
Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα ευρήματα της έρευνας ως επιστροφή στον κοινωνικό «συντηρητισμό» ή στον «εθνικισμό». Πιστεύω ότι οι χαρακτηρισμοί είναι λανθασμένοι. Ο Έλληνας ζητεί την παράδοσή του, την ταυτότητά του, την αξιοπρέπειά του, την Ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία του. Η έρευνα αποδεικνύει την αποτυχία των πάσης φύσεως αποδομητών, οι οποίοι επιχείρησαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες να γκρεμίσουν την παιδεία μας, την Ιστορία μας, την εθνική μας ευαισθησία. Βεβαίως πρέπει να αποφύγουμε τις ακρότητες, τα ουτοπικά συνθήματα και την εξιδανίκευση του παρελθόντος. Η εθνική ταυτότητα είναι δικαίωμα του κάθε λαού και όπως παρατηρούμε στις ημέρες μας όλοι οι λαοί την αναζητούν και την προστατεύουν. Εμείς ως Έλληνες έχουμε την πνευματική μας μητέρα που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Εκκλησία διέσωσε ταυτότητα, γλώσσα και εθνική συνείδηση σε κάθε δύσκολη περίοδο. Η Εκκλησία πρέπει να είναι και σήμερα το κυριώτερο στήριγμά μας.
Αξίζει να εκκλησιοποιήσουμε τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία. Έτσι θα αποφύγουμε κάθε είδος ακρότητας. Ο Ορθόδοξος Έλληνας απορρίπτει τον εθνοφυλετισμό, τον ρατσισμό και την εθνική αλαζονεία. Ταυτοχρόνως, όμως, απορρίπτει την ηττοπάθεια, τον υλιστικό διεθνισμό και την εθνική αποδόμηση.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γράφει στην 37η Επιστολή του ότι είναι χαρακτηριστικό των ευσεβών ανθρώπων να αγαπούν τη μητέρα τους. Όμως η μητέρα είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Ενώ η πατρίδα είναι η κοινή μητέρα όλων. Έτσι ο θεόπνευστος Πατήρ της Εκκλησίας δίδει δύο διδάγματα. Πρώτον να αγαπούμε την Πατρίδα μας, όπως ακριβώς αγαπούμε τη μητέρα μας. Δεύτερον, να μην μισούμε τις πατρίδες των άλλων λαών. Όταν αγαπώ τη μητέρα μου θα τρέξω να την βοηθήσω σε κάθε ανάγκη και θα εμπιστευθώ την ανατροφή που μού δίνει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μισώ ή αντιπαθώ τις μητέρες των άλλων ανθρώπων. Και όπως συμπληρώνει ο Άγιος Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Η Πατρίδα είναι μία μεγάλη οικογένεια».
Να σεβασθούμε λοιπόν, την υγιή αναζήτηση του λαού μας για ρίζες και εθνική ταυτότητα. Να αξιοποιήσουμε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να διδάξουμε την Ορθοδοξία στα σχολεία. Να δώσουμε στα παιδιά μας τα πρότυπα των ηρώων. Να στηρίξουμε τις αξιόλογες εκπομπές της εκκλησιαστικής μας ραδιοφωνίας, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια. Να μελετήσουμε την Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο ανιστόρητων και ιδεολογικά φανατισμένων. Να αντλήσουμε δύναμη από τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας. Να εντάξουμε μαθήματα Ιστορίας και γλώσσας στα Κατηχητικά μας. Να διαδώσουμε τους τόμους της Ιεράς Συνόδου που αναφέρονται στην Τουρκοκρατία και στο 1821. Να μετατρέψουμε την οικογένεια και την ενορία σε ένα νέο Κρυφό Σχολειό, το οποίο θα συμπληρώνει τα κενά των σχολικών βιβλίων.
Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Η Ορθόδοξη Παράδοση είναι Σταυροαναστάσιμη. Μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιστορία του Ελληνισμού. Ας διατηρούμε την ελπίδα μας. Καλή Ανάσταση!
Άρθρο στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Μεγάλη Τετάρτη 4.4.2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου