Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ο κίνδυνος να μην προχωρήσει η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου



Του Αντώνη Αντζολέτου

Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση θεώρησαν πως η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απαλλάξει τον Νοέμβριο του 2016 τον Νίκο Φίλη από τα καθήκοντά του στο υπουργείο Παιδείας εξαιτίας της κόντρας του με τον Αρχιεπίσκοπο για το μάθημα των Θρησκευτικών, ήταν υπερβολική. Οι απαντήσεις δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες είχαν στα “σκαριά” με τον κ. Ιερώνυμο το νέο πλαίσιο των σχέσεων κράτους – εκκλησίας, το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει με τον Νίκο Φίλη στο τιμόνι του υπουργείου.

Δεν είναι μόνο ότι οι σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν στο “κόκκινο” όσο και το γεγονός, πως, όπως αποδείχτηκε, οι απόψεις του πρώην υπουργού είναι πολύ πιο ριζοσπαστικές σε σχέση με το πως θα έπρεπε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. Οι σχέσεις των δυο πλευρών αποκαταστάθηκαν με την τοποθέτηση του Κώστα Γαβρόγλου στο Μαρούσι και ο διάλογος ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, όπως αποδείχθηκε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέλεξε να μη φέρει το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά να προχωρήσει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο λόγος είναι προφανής και φαίνεται από τις αρνητικές αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί από τους Ιεράρχες για τη μισθοδοσία, αλλά και την απώλεια της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των κληρικών. Μετά τους πανηγυρικούς τόνους στο Μαξίμου η πιο προσεκτική διατύπωση του επικεφαλής της Ελλαδικής εκκλησίας, πως “δεν πρόκειται για συμφωνία” άλλαξε τη ροή των πραγμάτων, όπως την είχε οριοθετήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας θα γίνει την Παρασκευή και όχι “κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβριο” όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά και αναλόγως θα δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Όσοι Ιεράρχες αντιδρούν ή έχουν δει το κορυφαίο θέμα για την Εκκλησία ως ευκαιρία να αναδείξουν το ηγετικό τους προφίλ, έχουν βρει αρωγό στο πλευρό τους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Φανάρι εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένο από το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε, αφού ελέγχει πνευματικά και διοικητικά τις μητροπόλεις σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, αλλά και σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο. Στον αντίποδα αρκετοί επισημαίνουν ότι Μητροπολίτες με μεγάλο εκτόπισμα έχουν διαφορετική άποψη και είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ορισμένοι σε αυτή τη φάση έχουν προτιμήσει να σιωπήσουν.

Όλο αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό για το Μαξίμου που μετά τη συμφωνία των Πρεσπών επιχειρεί να δείξει πως δίνει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας.

Θα γυρίσει “μπούμεραγκ” η συμφωνία για τον Αλέξη Τσίπρα και οι 10.000 θέσεις για το δημόσιο που επιθυμεί να προκηρυχθούν μέσα στο 2019;

Η αναταραχή που έχει προκληθεί στις τάξεις της Ιεραρχίας και του κλήρου μπορεί να περάσει και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο με τους ΑΝΕΛ να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να συντάσσονται στο τέλος της ημέρας με τους αντιφρονούντες Ιεράρχες;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους κυβερνητικούς ευελπιστώντας πως το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ποτέ έως τώρα δεν είχε απέναντί του μια ισχυρή αντιπολίτευση, θα λειτουργήσει καταλυτικά. Σε μια προεκλογική περίοδο το τελευταίο που θα ήθελε ο πρωθυπουργός είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την εκκλησία και τους πιστούς τη στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στην Ηρώδου Αττικού είχε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο διάλογος την Παρασκευή στη Μονή Πετράκη ανάμεσα στους Μητροπολίτες αναμένεται να είναι εξαντλητικός και να αποφασίσουν ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” της Εκκλησίας, τις οποίες θα κληθεί να απαντήσει αν δέχεται ή όχι η πολιτεία. Με αυτά τα δεδομένα καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως μέχρι να φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές, χωρίς, ωστόσο να μπορούν να προεξοφλήσουν τίποτα για την πορεία των συζητήσεων.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να μην προχωρήσει η προσπάθεια που γίνεται και για το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, αφού θεωρούν κομβικό το γεγονός ότι θα αξιοποιηθούν για πρώτη φορά οι αμφισβητούμενες περιουσίες που “λίμναζαν” όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Από το Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις μεμονωμένες αντιδράσεις που εκφράστηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία. Εκτιμούσαν από την πρώτη στιγμή πως το βήμα που γίνεται είναι σημαντικό και οι πιο ρηξικέλευθες φωνές που ζητούσαν οι μισθοί των ιερέων να σταματήσουν να βγαίνουν από τον κουμπαρά του προϋπολογισμού να κατανοήσουν πως και σε αυτό το θέμα δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ανέβει πολλά “σκαλοπάτια” μαζί. Υπάρχει, άλλωστε η υποσχετική του Αλέξη Τσίπρα πως το 2030 η ετήσια επιδότηση του κράτους θα υπερκαλύπτεται από το έσοδα του νέου Ταμείου.

ΠΗΓΗ newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου