Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ετοιμο το τζαμί στην Αθήνα – Πότε θα ανοίξει



Στην τελική φάση μπήκε η δημιουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών στον Βοτανικό, καθώς ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος έχει υπογράψει την απόφαση για τη σύσταση διοικούσας επιτροπής του τεμένους και τους κανόνες λειτουργίας του, έχει στα χέρια του την πρόταση της επιτροπής για τον πρώτο ιμάμη της Αθήνας.

Ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας αναμένεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζακί Μοχάμετ μαροκινός, Ελληνας υπήκοος. Στο όνομα αυτό για τον πρώτο ιμάμη του ισλαμικού τεμένους έχει καταλήξει η διοικούσα επιτροπή του τεμένους το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί ο διορισμός του που αναμένεται να υπογράψει ο κ. Γαβρόγλου ενώ ο Ζακί Μοχάμετ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται οτι χαίρει της αποδοχής μεγάλης μερίδας Αράβων.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η έναρξη λειτουργίας του τεμένους θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όταν θα ξεκινάει το Ραμαζάνι. Χαρακτηριστικά, όπως ορίζει η απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ωράριο λειτουργίας του τεμένους είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής.

Κήρυγμα μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα Αγγλικά

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τις Παρασκευές θα το λειτουργεί ο ιμάμης, ο οποίος θα έχει επιλεγεί από το ΔΣ που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας και θα μπορεί να δίδεται σε μουσουλμανικές κοινότητες κάθε Δευτέρα ή και Τετάρτη. Μόνο όσοι έχουν νόμιμη άδεια μουσουλμανικού ευκτηρίου οίκου στην Αττική ή είναι μουσουλμανικά θρησκευτικά νομικά πρόσωπα αναγνωρισμένα σύμφωνα με το ν. 4301/2014 θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την παραχώρηση του τεμένους .
Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά .

Οι ημέρες λειτουργίας, οι προϋποθέσεις και οι κανονισμοί που θα διέπουν τον χώρο λατρείας

Στην απόφαση που υπογράφει ο κ. Γαβρόγλου, κάθε Παρασκευή το τέμενος δεν θα παραχωρείται σε κανέναν, καθώς αυτή η μέρα θεωρείται ιερή για τους μουσουλμάνους. Τη Δευτέρα και την Τετάρτη μπορεί να παραχωρείται σε οποιονδήποτε και αυτοί μπορούν να φέρουν δικό τους ιμάμη. Ο ιμάμης του τεμένους μπορεί να κάνει κήρυγμα μόνο στα ελληνικά, ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρότυπο που θέλει τους μουσουλμάνους να ακούν το κήρυγμα στην επίσημη γλώσσα κάθε χώρας, ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», στην οποία θα μετέχουν συμβουλευτικά και ιμάμηδες. Όπως τονίζεται, «ο πρόεδρος, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να ζητήσει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. την παρουσία του θρησκευτικού λειτουργού (ιμάμη) του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, καθώς και τρίτων προσώπων ή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων για την παροχή (προφορικώς ή γραπτώς) διευκρινίσεων, επιστημονικών ή θεολογικών συμβουλών, την υποστήριξη αιτημάτων ή την παρακολούθηση των εργασιών του επί συγκεκριμένου θέματος, μέχρι την εξασφάλιση ικανού και κατάλληλου για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χώρου σε ακίνητο, και σε κάθε περίπτωση για λόγους διευκόλυνσης του έργου του, το Δ.Σ. συνεδριάζει σε χώρο που παραχωρείται από το υπουργείο Παιδείας».

Διατήρηση θρησκευτικής ειρήνης

Σε περίπτωση ανάρμοστων συμπεριφορών ή εγκληματικών πράξεων, προσβολής των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ιδίως της πίστης του άλλου, υποκίνησης θρησκευτικών παθών και γενικά διατάραξης της θρησκευτικής ειρήνης, πέραν των όποιων τυχόν ποινικών ευθυνών των υπαιτίων, κατά τις γενικές ή ειδικότερες διατάξεις των άρθρων 198 επ. Π.Κ., το Δ.Σ. μπορεί να αποφασίσει τον προσωρινό ή και διαρκή αποκλεισμό της πρόσβασης των υπευθύνων στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και στον περιβάλλοντα χώρο, ιδίως εάν οι προσβολές αυτές έγιναν οργανωμένα και ομαδικά, υποκινούμενες από εθνικές, εθνοτικές, θρησκευτικές, δογματικές, προσωπικές ή άλλες διαφορές.

Το Δ.Σ. έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί ομάδες εθελοντών με τη συμμετοχή μουσουλμάνων νομίμως διαβιούντων στην Αττική καθώς και προερχομένων από τις μουσουλμανικές κοινότητές της, που επιθυμούν να προσφέρουν προσωρινά και άνευ ανταλλάγματος τις υπηρεσίες τους και να συνδράμουν στην ομαλή λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, ιδίως κατά τις περιόδους μεγάλων θρησκευτικών εορτών και για τις αυξημένες ανάγκες των προσερχόμενων πιστών. Οι εθελοντές θα υπάγονται στις οδηγίες και υποδείξεις του διοικητικού συμβουλίου και του ιμάμη και θα απομακρύνονται από τον χώρο αν διαπιστωθεί ότι καταχρώνται της θέσης τους για εξυπηρέτηση οποιουδήποτε άλλου σκοπού πέραν της εύρυθμης και ειρηνικής λειτουργίας του τεμένους και της ασφαλούς και απρόσκοπτης συμμετοχής των πιστών στις θρησκευτικές τελετές

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου