Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΣΚΟΠΙΑ: ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

«Σκόπια 2014» ήταν το όνομα μιας σειράς αγαλμάτων που είχαν εγκαινιασθεί από τον πρώην Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι με στόχο να συνδέσουν την προπαγάνδα του «μακεδονισμού» με τον Φίλιππο, τον Μ. Αλέξανδρο, τον Τσάρο Σαμουήλ και άλλες προσωπικότητες της ελληνικής και της βουλγαρικής Ιστορίας. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με την αντίστοιχη πολιτιστική συμφωνία με τη Βουλγαρία υποτίθεται οτι οι κυβερνήσεις των Σκοπίων είχαν δεσμευθεί να αποκηρύξουν αυτή την προσπάθεια. Τώρα ο Πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοινώνει πανηγυρικά ότι τα αγάλματα θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

Πρόκειται για μία ακόμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία, τύποις τουλάχιστον, η γείτων χώρα είχε δεσμευθεί να μην καπηλεύεται την Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς παραβιάσεις, στις οποίες προβαίνουν οι Σκοπιανοί μετά τη διπλή επιτυχία της κ. Σιλιάνοφσκα στην Προεδρία και του Κ. Μίτσκοσκι στην Πρωθυπουργία. Πρέπει να καταγγελθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αυτή η συνεχιζόμενη πλαστογράφηση της Ιστορίας μας. Δυστυχώς στις Πρέσπες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άφησε ακάλυπτη τη Βυζαντινή και Νεώτερη Ιστορία της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα Σκοπιανοί και Βούλγαροι να διεκδικούν τους Έλληνες Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.

Και ο Τσάρος Σαμουήλ διεκδικείται από τις δύο χώρες. Στα σχολικά μας βιβλία τον μαθαίνουμε ως Βούλγαρο. Ήταν αυτός που ηττήθηκε καταλυτικά το 1014 από τον Βασίλειο Β΄ τον Μακεδόνα στη Μάχη του Κλειδίου παρά τον Στρυμώνα. Στα Σκόπια τον ονομάζουν «Μακεδόνα». Η επιμονή των Βουλγάρων να θέτουν βέτο για δικούς τους λόγους, στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, οδηγεί σε αποτυχία τις εργασίες της Μεικτής Επιτροπής μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. Ας μην λησμονούμε ότι ο Μίτσκοσκι αρνείται τον βασικό όρο που θέτει η Βουλγαρία για να άρει το βέτο: Να αναγνωρισθεί από το Σύνταγμα των Σκοπίων η βουλγαρική εθνική μειονότητα ως συνιστώσα εθνότητα του κράτους.

Με το Κόσσοβο επίσης άνοιξε μέτωπο η κυβέρνηση του ΒΜΡΟ, διότι έκανε αυστηρό έλεγχο στην Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, όταν εκείνη πέρασε από το αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Οι σχέσεις με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, το DUI, είναι επίσης στα άκρα. Ο Μίτσκοσκι άφησε το DUI εκτός κυβέρνησης και προτίμησε ένα μικρότερο αλβανικό κόμμα. Η υποχρέωση για συμμετοχή Αλβανών προκύπτει από τη Συμφωνία της Αχρίδας του 2001. Τα αιματηρά επεισόδια της χρονιάς εκείνης παρ’ ολίγον να οδηγήσου σε απόσχιση των Αλβανών, οι οποίοι είχαν πιάσει τα όπλα. Τώρα ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων προκαλεί την αλβανική κοινότητα αναγορεύοντας σε Μάρτυρες τους «Μακεδόνες» που φονεύθηκαν κατά τη σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνικών κοινοτήτων.

Ο μόνος φίλος που απέμεινε στην κυβέρνηση Μίτσκοσκι είναι ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος θα δώσει δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 3,25%, τριετή περίοδο χάριτος και δωδεκαετή περίοδο αποπληρωμής. Επιπλέον η Ουγγαρία θα επενδύσει 460 εκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό τομέα των Σκοπίων.

Η Ελλάς δικαιούται να καταγγείλει κάθε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να εμποδίσει οποιαδήποτε πρόοδο στις σχέσεις Ε.Ε. και Σκοπίων. Το κυριώτερο είναι να προστατεύσουμε τη διαχρονική Ελληνική Ιστορία της Μακεδονίας. Οι προκλήσεις θα συνεχισθούν. Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε αναταραχή. Η Ιστορία μάς δικαιώνει αρκεί να την προβάλλουμε εντός και εκτός Ελλάδος.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 24.8.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου