Κωνσταντίνος Χολέβας
Στο Κυπριακό πρωταρχική μέριμνά μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εθνική ασφάλεια και επιβίωση του Ελληνισμού στη Μεγαλόνησο. Η άτυπη Πενταμερής, που προγραμματίζεται για το τέλος Ιανουαρίου, κρύβει παγίδες. Θα μετάσχουν η Βρετανία, η Ελλάς, η Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γεν. Γραμματέως του ΟΗΕ. Ανησυχώ, διότι δημιουργείται η εντύπωση ότι εξισώνονται η Κυπριακή Δημοκρατία (κράτος μέλος της Ε.Ε.) με το ψευδοκράτος, το οποίο η Άγκυρα προωθεί στη διεθνή σκακιέρα. Η πρόταση του Ερντογάν και του Τατάρ (Τουρκοκύπριου ηγέτη) για δύο κράτη και η απόρριψη της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας ανοίγει τον δρόμο για μία χαλαρή Ομοσπονδία (μάλλον Συνομοσπονδία) στην Κύπρο με δύο συνιστώσες ισότιμες πολιτείες. Έτσι η Τουρκία θα επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή πλήρη τουρκική κυριαρχία στον Βορρά και συγκυριαρχία με δυνατότητα παρέμβασης στον Νότο. Αυτό πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να καταργηθεί αμέσως η εμμέσως.
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε, για αναβολή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας περιλαμβάνει και την πρόταση για Πολυμερή Διάσκεψη που θα συζητήσει το μέλλον της Ανατλικής Μεσογείου. Η Ελληνική Κυβέρνηση αρχικά την αποδέχεται ως ιδέα, αλλά θέτει όρους και ορθώς. Το κυριώτερο που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ο σεβασμός προς το Διεθνές Δίκαιο. Εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία και κάποιοι φίλοι της θα επιχειρήσουν μέσω της Πολυμερούς να υπερκεράσουν το «εμπόδιο» του Διεθνούς Δικαίου και να επιβάλουν ρυθμίσεις βλαπτικές για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Τουρκία απέτυχε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020 να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για να εισβάλει στη χώρα μας μέσω των συνόρων του Έβρου. Η ελληνική άμυνα ήταν σθεναρή και σωστά οργανωμένη. Η επισημοποίηση του συντονιστικού οργάνου για τη συνεργασία Ελληνικού Στρατού και Αστυνομίας έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο Ερντογάν έχασε μία μάχη, αλλά πιστεύει ότι θα κερδίσει την επόμενη. Προβλέπω ότι εντός του 2021 η Τουρκία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει και πάλι τους ταλαίπωρους μετανάστες για μία νέα «εισβολή», αυτή τη φορά σε κάποιο νησί του Αιγαίου.
Οι σχέσεις μας με την Αλβανία φαινομενικά έχουν βελτιωθεί μετά τη συμφωνία για κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου ώστε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες. Όμως η τουρκική επιρροή στα Τίρανα παραμένει ισχυρή και πολύπλευρη και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ανατραπεί και αυτή η ελληνοαλβανική συμφωνία. Ταυτοχρόνως δεν πρέπει να λησμονούμε τις συνεχιζόμενες πιέσεις εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (μπουλντόζες στη Χειμάρρα, αμφισβήτηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, σκοτεινά σημεία στη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα κ.ά). Εντός του 2021 θα διενεργηθεί απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να απαιτήσουμε την αυστηρή ευρωπαϊκή και διεθνή επιτήρηση και την αντικειμενική καταγραφή των μελών της Ελληνικής Μειονότητας. Η προηγούμενη απογραφή του 2011 καταγγέλθηκε ως διαβλητή από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, επίσημο εκφραστή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η Αλβανία αναγνωρίζει μόνο 60.000 πολίτες ελληνικής εθνικής καταγωγής, η ΟΜΟΝΟΙΑ το 2012 απέγραψε 285.000. Αν προστατευθούν οι ομοεθνείς μας θα εκφράσουν ελεύθερα την εθνική και θρησκευτική ταυτότητά τους.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με ευθύνη των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά. Στα Σκόπια παραβιάζεται καθημερινά, στην Ελλάδα συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια του 75%- 80% της κοινής γνώμης. Στη Βουλγαρία αναζωπύρωσε τον εθνικισμό και προκάλεσε το Βέτο κατά της ευρωπαϊκής ένταξης των Σκοπίων, αλλά και τη Σερβία δυσαρέστησε και γενικά προκάλεσε αναταραχή στα Βαλκάνια. Όσο δε για το επιχείρημα των υποστηρικτών της Συμφωνίας, ότι θα απομάκρυνε την τουρκική επιρροή στο κράτος των Σκοπίων, αυτό διαψεύδεται πανηγυρικά. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ και οι φιλοτουρκικοί ύμνοι του Σκοπιανού Προέδρου Σάσο Πενταρόφσκι επιβεβαιώνουν την ενίσχυση της τουρκικής επιρροής. Καλό θα ήταν να απαγκιστρωθούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με τρόπο σύμφωνο προς το Διεθνές Δίκαιο και χωρίς να χρεωθούμε μονομερώς την ευθύνη.
Το πρώτιστο μέλημά μας εντός του 2021 θα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η αμυντική θωράκιση και η σωστή ενημέρωση του λαού μας ώστε να υπάρχει πανεθνική εγρήγορση. Για να μας υπολογίζουν οι Σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε -έστω και μόνοι μας- τα εθνικά μας συμφέροντα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Κανείς δεν θέλει για σύμμαχο μία χώρα ηττοπαθή και υποχωρητική!
Άρθρο στην ιστοσελίδα www.liberal.gr, 27.12.2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου