Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλά ανοικτά για την προοπτική ενώσεως της Αλβανίας με το Κόσσοβο. Η Μεγάλη Αλβανία, γνωστή και ως “Φυσική Αλβανία” είναι μέσα στα άμεσα σχέδια των ηγεσιών της Αλβανίας και του Κοσσόβου. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αρκετά και μας αφορούν:

Πώς μας ζητεί η κυβέρνηση των Τιράνων να αναγνωρίσουμε το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, όταν σχεδιάζει να το απορροφήσει; Η Αθήνα μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε αναγνώριση, όπως και η Ισπανία, η Ρουμανία, η Κύπρος κ.ά. Γιατί να βιαστούμε; Ας περιμένουμε τις εξελίξεις. Άλλωστε εκκρεμεί και η διεθνής ρύθμιση της τύχης των Σέρβων που κατοικούν στον βόρειο θύλακα της Μητρόβιτσας.

Ποια θα είναι η συνέπεια μιας τέτοιας ενώσεως για το προβληματικό κράτος των Σκοπίων; Οι Αλβανοί εκεί αποτελούν το 30% του πληθυσμού και αναμένοντας τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης απογραφής δεν λησμονούν τις αποσχιστικές τάσεις και την ένοπλη εξέγερση του 2001. Αν δουν τα αδέλφια τους να ενώνονται σε μία Μεγάλη Αλβανία ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν θα παρασυρθούν και οι Αλβανοί των Σκοπίων; Άρα οι βόρειοι γείτονες που πλαστογραφούν την Ιστορία της Μακεδονίας κινδυνεύουν να διαλυθούν. Οι δυτικές περιοχές να ενταχθούν στην ένωση Αλβανίας-Κοσσόβου και οι ανατολικές ή θα επιβιώσουν δύσκολα ή θα αποτελέσουν αντικείμενο του ενδιαφέροντος της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

Πόσο εύκολα θα επιβιώσει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο και στην υπόλοιπη αλβανική επικράτεια; Η ιδεολογία του Ράμα και η Μεγάλη Αλβανία θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα στα ήδη καταπατημένα δικαιώματα των ομοεθνών μας. Η παλινωδία με το πόρισμα για τον φόνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και η καθυστέρηση επί τρία χρόνια της αποκαλύψεως των πραγματικών γεγονότων μαρτυρεί του λόγου το ασφαλές.

Η Ελλάς υποχρεούται και δικαιούται να λάβει όλα τα νόμιμα και δημοκρατικά μέτρα για την προστασία του Ελληνισμού της Αλβανίας. Προτείνω:
Να ενημερώσουμε την Αλβανία ότι, αν συνεχισθεί η παραβίαση των ελευθεριών των ελληνικής καταγωγής πολιτών της, θα απαιτήσουμε την εφαρμογή μιας ευρείας διοικητικής, αστυνομικής και εκπαιδευτικής αυτοδιοικήσεως των Ελλήνων, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. Δεν είναι λογικό η Αλβανία να διεκδικεί τα πάντα και οι υπόλοιποι να αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις. Μία στιβαρή ελληνική στάση θα βοηθήσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Να ζητήσουμε εγγυήσεις και από την Αλβανία και από την Ευρ. Ένωση για την ασφαλή, αντικειμενική και χωρίς πλαστογραφίες απογραφή του πληθυσμού που θα γίνει το επόμενο έτος. Να αισθάνεται ασφαλής ο κάθε πολίτης να δηλώσει την εθνική καταγωγή του και το θρήσκευμά του. Η απογραφή προβλέπει την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, αλλά οι Ορθόδοξοι Έλληνες πρέπει το δηλώσουν και να ζητήσουν να καταγραφούν σωστά τα δεδομένα. Η διεθνής κοινότητα μπορεί καλύτερα να προστατεύσει μία υπαρκτή μειονὀτητα όταν γνωρίζει επακριβώς τα αριθμητικά μεγέθη.
Να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τους Βλαχόφωνους Έλληνες και να τους βοηθήσουμε να αποκρούσουν τις πιεστικές προπαγανδιστικές προσπάθειες διαφόρων βαλκανικών χωρών. Οι Βλάχοι της Βορείου Ηπείρου ανέδειξαν τη Μοσχόπολη ως πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού επί Τουρκοκρατίας.

Δεν αδικούμε κανένα, αλλά ταυτοχρόνως δεν επιτρέπουμε να μας αδικούν.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 16.10.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου