Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Τέσσερις ευάρεστες θυσίες, Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης

Παρακάλεσε τον Κύριο, στον οποίο, από τον οποίο και τον οποίο πιστεύεις, ελπίζεις και αγαπάς, να σου δώσει χάρη να του ανταποδώσεις αγάπη για την αγάπη του, έρωτα για τον έρωτα, θερμότητα για τη θερμότητα, χωρίς να φοβηθείς ή να νικηθείς ποτέ από καμία δυσκολία από εκείνες που φέρνει στη μέση ο εχθρός για να σε ψυχράνει, καθώς και ο Κύριος δεν νικήθηκε από καμία δυσκολία για να σε ευεργετήσει. Και καθώς αυτός για την αγάπη σου θυσιάζεται καθημερινά επάνω στην αγία Τράπεζα, έτσι κι εσύ για την αγάπη του χρωστάς να του προσφέρεις τέσσερις θυσίες.

Πρώτον, τη θυσία όλων σου των λογισμών και του θελήματος και του φρονήματός σου, ταπεινώνοντας δηλαδή σ’ αυτόν και θυσιάζοντας όλα σου τα φρονήματα και θελήματα, για το οποίο λέει η αγία Γραφή: «Θυσία για το Θεό είναι το συντετριμμένο πνεύμα» (Ψαλμ. 50:19).

Δεύτερον, να του προσφέρεις τη θυσία των λόγων σου, δοξολογώντας κι ευχαριστώντας τον πάντοτε για την αγάπη που δείχνει σε σένα με αυτό το μυστήριο (της θείας Ευχαριστίας), διότι λέει: «Θυσίασε στον Θεό θυσία δοξολογίας» (Ψαλμ. 49:14).

Τρίτον, πρέπει να του προσφέρεις θυσία με τα έργα, κάνοντας ελεημοσύνες, φιλοξενίες και άλλες τέτοιες αγαθοεργίες, όπως λέει η αγία Γραφή: «Μην ξεχνάτε την αγαθοεργία και τη μετάδοση των αγαθών· με τέτοιες θυσίες ευαρεστείται ο Θεός» (Εβρ. 13:16).

Τέταρτο και τελευταίο, να προσφέρεις τη θυσία του σώματός σου, θυσιάζοντας για τον Θεό όλα σου τα σαρκικά πάθη και τις ορέξεις, όπως σου παραγγέλλει και ο Απόστολος λέγοντας: «Σας παρακαλώ, αδελφοί, με τους οικτιρμούς του Θεού, να προσφέρετε τα σώματά σας θυσία ζωντανή, άγια, ευάρεστη στον Θεό» (Ρωμ. 12:1).



Από το βιβλίο «ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ» του αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, έκδ. Α’, Βενετία 1800, σελ. 300.

Γλωσσική προσαρμογή για την Κ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου