«Μόνο η κοινή συνείδηση της ευθύνης μας ενώπιον της Ιστορίας και των δυσμενών εξελίξεων μπορεί να οδηγήσει στην επιτέλεση του χρέους μας, για να διακρατήσομε την Πίστη και τα ιερά του Έθνους και του Πολιτισμού μας»
Ανήμερα της Μεγάλης Εορτής των Θεοφανείων, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης απηύθυνε Συνοδική Εγκύκλιο η οποία αναγνώσθηκε σε όλες τις Ιερές Μονές και τους Ιερούς Ναούς της Μεγαλονήσου. Κεντρικός σκοπός αυτής της Εγκυκλίου είναι η αφύπνιση Κλήρου και Λαού για όσα τεκταίνονται σε βάρος της ταυτότητας του Γένους μας, σε βάρος των Ελληνορθοδόξων Παραδόσεων και της Ιδιοπροσωπίας του Ελληνικού Έθνους.
Παρατίθεται η Συνοδική Εγκύκλιος, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης:
Προς τους Αιδεσιμολογιωτάτους Κληρικούς,
τους Οσιωτάτους Μοναχούς
και το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης
Αγαπητοί μας,
Αξιωθήκαμε και φέτος να εορτάσουμε το Άγιο Δωδεκαήμερο, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με την εορτή των Θεοφανείων. Η αγία ημέρα των Φώτων έχει κύριο σημείο της τη Βάπτιση του Χριστού. Στο μυστήριο αυτό φανερώθηκε η Αγία Τριάδα και μάλιστα το δεύτερο Πανάγιο Πρόσωπό Της, ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού, μόλις ανέβηκε από τα νερά του Ιορδάνη ποταμού, όπως αναφέρει το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «…ανεώχθησαν αυτώ οι ουρανοί…», (Ματθ. 3,16), δηλαδή «…ανοίχτηκαν χάριν αυτού οι ουρανοί…» και παρακάτω αναφέρει: «…και ιδού φωνή εκ των ουρανών λέγουσα· ούτός εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα…», (Ματθ. 3,17), δηλαδή, «…και ιδού ακούσθηκε από τους ουρανούς φωνή που έλεγε· αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπημένος στον οποίο ευδόκησα…».
Η εορτή των Φώτων είναι ένα εξαιρετικό γεγονός Θεοφάνειας, για το οποίο ο Απόστολος Παύλος, όταν έστειλε τη γνωστή Επιστολή του στον Τίτο, Πρώτο Επίσκοπο της Κρήτης, μέσα σ᾽ αυτή συμπεριέλαβε την εξής χαρακτηριστική φράση: «…Επεφάνη η Χάρις του Θεού, η σωτήριος πάσιν ανθρώποις…», (Τιτ. 2,11), δηλαδή, «…φανερώθηκε η χάρη του Θεού, σωτήρια για όλους τους ανθρώπους…».
Ο Χριστός, «…ο αμνός του Θεού…», (Ιωάν. 1,29), όπως τον αποκάλεσε ο Βαπτιστής Ιωάννης, κατερχόμενος στο νερό δεν αγίασε μόνο τον άνθρωπο με τα θεία γεγονότα που τελεσιουργήθηκαν στον Ιορδάνη, αλλά και τη φύση των υδάτων, καθώς και όλη την κτίση.
Η βίωση του ασύλληπτου μυστηρίου της Θεοφάνειας συνεχίζεται επί αιώνες να αποκαλύπτεται συνεχώς εντός της αγιάζουσας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Αυτή, η Ορδόδοξη Εκκλησία μας, διακρατεί ανόθευτα τα Δόγματα της Πίστεώς μας, έτσι όπως τα έζησαν οι Άγιοι Πατέρες, Μάρτυρες, Ομολογητές, οι Άγιοι Της, οι οποίοι και στις ημέρες μας γίνονται αψευδείς μάρτυρες και προφήτες της χάρης της Θεοφάνειας, όπως π.χ. οι νέοι Όσιοι Πορφύριος, Παΐσιος, και Ιάκωβος. Ποτέ δεν θα παύσει η Εκκλησία μέσα στο διάβα της ιστορίας και παρά τις περιπέτειες των ανθρωπίνων πραγμάτων, να είναι ο ποταμός που ρέει έλεος και χάρη, να διηγείται τα μεγαλεία του Θεού, να ψάλλει το απόρρητο μυστήριο της Θεοφάνειας και να μεταδίδει στον άνθρωπο και την κτίση την κατά χάρη δωρεά του Ουρανού.
Αυτή η μαρτυρική Εκκλησία σφράγισε και τον πολιτισμό μας και μέσα στα σπλάχνα Της αναπτύχθηκε η υπόσταση του Γένους μας και της Πατρίδας μας. Γι᾽ αυτό κατά τη φωτεινή αυτή ημέρα αισθανόμαστε την ανάγκη, να απευθυνθούμε σε όλους εσάς και να σας ενημερώσουμε για το πως τοποθετείται η Τοπική Εκκλησία μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες και ευρίσκονται στην επικαιρότητα.
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι, ιδιαίτερα σε τούτους τους καιρούς, η οικογένεια χρειάζεται απαραιτήτως Συνταγματική κάλυψη και προστασία και όχι αποδόμηση. Όταν, μάλιστα, το δημογραφικό πρόβλημα εντείνεται επικίνδυνα, η στήριξη του θεσμού της οικογένειας αποτελεί τη μόνη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται, και σε αυτή την πραγματικότητα δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε, αλλά έχουμε ευθύνη και πρέπει να αφυπνισθούμε. Η Εκκλησία Κρήτης εκφράζει προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας την αντίρρησή Της, στην προτεινόμενη αφαίρεση από το 21ο άρθρο του Συντάγματος, της φράσης ότι η οικογένεια αποτελεί: «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους».
Έπειτα, διατυπώνουμε τη ρητή διαφωνία μας στην προτεινόμενη προσθήκη στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι: «θρησκευτικά ουδέτερη». Η εισαγωγή της φράσης αυτής θα δημιουργήσει πολλές αρνητικές νομικές και άλλες συνέπειες και θα συμβάλει καθοριστικά στον αποχρωματισμό της Κοινωνίας μας από τις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις της, με αποτέλεσμα την ολοτελή αποδόμηση της ταυτότητας του Γένους μας. Για παράδειγμα, αναφέρομε, μεταξύ άλλων, ότι, οι θρησκευτικές αργίες και τα σύμβολα, το ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και άλλα, δεν θα έχουν θεσμική κάλυψη, γεγονός το οποίο θα επιφέρει τραγικές συνέπειες για το μέλλον της Πατρίδας μας.
Τέλος, εκφράζομε την διαμαρτυρία μας για την άνιση και άδικη συμπεριφορά της Πολιτείας προς τους κληρικούς μας και τις οικογένειές τους, αρκετές από τις οποίες είναι πολύτεκνες, εξαιτίας της προτεινόμενης αλλαγής στο εργασιακό τους καθεστώς. Οι κληρικοί μας στηρίζουν, με πολλούς τρόπους, τις ανάγκες των ανθρώπων, ιδιαιτέρως κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και δεν θα παύσουν να επιτελούν το καθήκον τους.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας, ιστάμενη στο ύψος των περιστάσεων και έχοντας συνείδηση της αποστολής και του χρέους Της, δεν θα παύσει να αγωνίζεται για τη διατήρηση της ταυτότητας του Έθνους μας, για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των κληρικών μας. Αντιπροσωπεία Της, εξ Αρχιερέων και κληρικών, συναντήθηκε ήδη με ιθύνοντες για τα παραπάνω θέματα, με Αρχηγούς – Εκπροσώπους Κομμάτων, με τους Βουλευτές της Μεγαλονήσου και κατέθεσε σχετικά υπομνήματα. Μόλις δε προ ημερών επισκέφθηκε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και υπέβαλε τις θέσεις Της στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Τα μείζονος σημασίας θέματα αυτά, τα οποία αφορούν στην ιδιοπροσωπία μας, είναι και παραμένουν αδιαπραγμάτευτα, και με τη Συνοδική αυτή Εγκύκλιο σας καλούμε όλους σε προσευχή, περισυλλογή και γόνιμο συμπροβληματισμό. Μόνο η κοινή συνείδηση της ευθύνης μας ενώπιον της Ιστορίας και των δυσμενών εξελίξεων μπορεί να οδηγήσει στην επιτέλεση του χρέους μας, για να διακρατήσομε την Πίστη και τα ιερά του Έθνους και του Πολιτισμού μας.
Ευχόμαστε η Χάρη του Θεού να επισκιάσει όλους μας κατά το νέο έτος 2019 και να μας διατηρήσει αταλάντευτα στον δρόμο του χρέους και της ευθύνης, χωρίς επικίνδυνες μεταβολές, εις βάρος της ταυτότητας, του Ελληνορθόδοξου ήθους και του τρόπου ζωής μας.
Με πατρικές εόρτιες ευχές και εν Κυρίω αγάπη
† Ο Κρήτης Ειρηναίος, Πρόεδρος
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος
† Ο Κυδωνίας και Απoκoρώνoυ Δαμασκηνός
† Ο Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος
† Ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος
† Ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου