Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Έγγραφα στο φως από το θρησκευτικό διωγμό στην Αλβανία (1967-1990) (φωτο)



Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Αρχειακά έγγραφα, που αποκαλύπτουν το σκληρό θρησκευτικό διωγμό στην Αλβανία την περίοδο του αθεϊστικού καθεστώτος (1967-1970), παρουσιάστηκαν στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Τιράνων, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των θρησκευμάτων (εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν παρών ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης). Το υλικό φέρνει στο φως συγκεκριμένα στοιχεία για τις διώξεις σε βάρος των Ορθοδόξων, των Καθολικών, των Μουσουλμάνων και των Μπεκτάσι.

Πρόκειται για έγγραφα, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών μελετητών, προκειμένου να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της σκοτεινής αυτής περιόδου, όπου τα θρησκεύματα μπἠκαν στο στόχαστρο της εξόντωσης, αφού θεσμοθετήθηκε με διάταγμα στις 22-11-1967 η αθεΐα στο κράτος.

Σημοτοδοτήθηκε η κορύφωση του «πολέμου κατά της θρησκείας», που είχε ξεκινήσει από την εγκαθίδρυσή της το 1945 η κομμουνιστική εξουσία. 


ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ


Χριστιανικές εκκλησίες, ορθόδοξες και καθολικές, και μουσουλμανικά τεμένη, λεηλατήθηκαν, άλλαξε η χρήση τους ή γκρεμίστηκαν, ενώ τα στελέχη και τα μέλη των θρησκειών πέρασαν τα πάνδεινα σε εξορίες και φυλακές, ενώ πολλά από αυτά πέθαναν, είτε γιατί εκτελέστηκαν, είτε γαιτί δεν άντεξαν τα βασανιστήρια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας διαλύθηκε εντελώς. Την εποχή εκείνη είχε, εκτός της Αρχιεπισκοπής, τρεις ακόμη Επισκοπές, 19 αρχιερατικές περιφέρειες, 330 ενορίες και 25 μονές (χωρίς όμως μοναστικές αδελφότητες).

Ο κλήρος αποσχηματίστηκε με τη βία. Υπήρξε βάναυση καταπίεση, με εξορίες, φυλακίσεις και θανατώσεις ιερέων και πιστών. Κλείσθηκαν όλοι οι ναοί και τα μοναστήρια, μεγάλος αριθμός απ' αυτούς κατεδαφίσθηκε, άλλοι μετατράπηκαν σε μουσεία, αποθήκες, μηχανουργεία, στάβλους, στρατώνες κ.ά.

Η εκκλησιαστική περιουσία (γη, ιερά σκεύη, αρχεία) δημεύθηκε. Η παραμικρή έκφραση θρησκευτικής πίστεως, ὀπως η διατήρηση εικόνων, το άναμμα καντηλιών, τα πασχαλινά αυγά , τιμωρούνταν αυστηρότατα.


Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Η αξία των αρχειακών εγγράφων είναι μεγάλη, αφού φωτίζουν αθέατες πλευρές του απόλυτου διωγμού και εστιάζουν στις συζητήσειςτου Χότζα με τον Στάλιν για το «θρησκευτικό ζήτημα», στην ντιρεκτίβα του δικτάτορα προς τις κομματικές οργανώσεις για το πώς θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν το ξερίζωμα της θρησκείας από τον πληθυσμό, αλλά και τη σχέση των διώξεων με την πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα.

Με την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία, το '44, ο Χότζα ακολούθησε το «σοβιετικό μοντέλο», επιβάλλοντας στην εκκλησιαστική ιεραρχία πειθήνια όργανά του.

Ο Στάλιν, όπως φαίνεται από τα γραφόμενα του Χότζα, τον συγκρατούσε, προκειμένου να μην έρθει σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αυτό δεν συνέφερε.

Μάλιστα τον παρότρυνε: «Μην παίρνεις μέτρα. Η θρησκεία έχει βαθιές ρίζες στη συνείδηση και την ψυχολογία του λαού, θα έχεις προβλήματα". Όταν όμως ο Στάλιν πέθανε και έγινε η στροφή του Χότζα προς το Πεκίνο, εφαρμόζεται το σχέδιο αφανισμού των θρησκευτικών κοινοτήτων, προικειμένου να «θεραπεύσει» τους «δηλητηριασμένους», όπως αποκαλούσε τους πιστούς των θρησκευτικών δογμάτων. Πώς; Με επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής προς τις κομματικές επιτροπές δίνονται οι κατευθύνσεις για το μεγάλο πογκρόμ. 


Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Μέσα στην πικρή εμπειρία της εχθρότητας κατά του Θεού, οι άνθρωποι δεν έπαυσαν να Τον αναζητούν. Και αυτός τους φανερωνόταν. Σιωπηρά... Μυστικά... Μέχρι, που το 1991 κατέπεσε με πάταγο το καθεστώς και άνοιξαν οι καρδιές των ανθρώπων και ακτινοβόλησε το θείο από μέσα τους.

Μπορεί οι διώκτες του Θεού να παραληρούσαν επί δυόμιση δεκαετίες, αυτοανακηρησσόμενοι σε τυράννους, που επεδίωκαν να παρασύρουν και το λαό σε ασέβεια και καταπάτηση των θεϊκών νόμων, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Υπέστησαν τις συνέπειες της αποστασίας και ξεχάστηκαν. Όταν ξεσπάει μια δοκιμασία, αλλά και όταν τελειώνει, ας προβληματιζόμαστε: Γιατί το επέτρεψε ο Θεός; Και μέσα από γόινιμες αναζητήεις, ας αλλάξουμε τον εαυτό μας, ώστε κάθε δοκιμασία να γίνεται αφορμή διόρθωσης.
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1
diogmos albanias 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου