Ευρώπη και Ελλάδα Η αυτοκριτική ωφελεί
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Οι εγκληματικοί χειρισμοί που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη και οι απαράδεκτοι χειρισμοί της κυβέρνησης και δικαστών μετά από αυτήν κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Όμως, πέρα από τα Τέμπη, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, που δείχνουν τη σημερινή παρακμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, στην Ελλάδα. Η πρόσφατη ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέϊ Ντι Βανς στη διάσκεψη του Μονάχου, για την ασφάλεια της Ευρώπης, μπορεί να θεωρήθηκε άκομψη, μπορεί να θεωρήθηκε άκαιρη και προσβλητική, μπορεί να θεωρήθηκε ότι ο Βανς εκφράστηκε με αλαζονεία και αίσθημα υπεροχής προς τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως αυτή η ομιλία θα έπρεπε να δώσει την ευκαιρία στους εξουσιαστές της Ε.Ε. και της Ελλάδος να κάνουν την αυτοκριτική τους. Είναι λυπηρό πως έως τώρα ουδεμία αυτοκριτική έχει παρατηρηθεί από αυτούς και, αντιθέτως, δείχνεται μια εμμονή στα όσα πράττουν και ταυτόχρονα μια θεωρητική και αναποτελεσματική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είναι τρένο που οδεύει στη συντριβή και οι ηγέτες της νομίζουν ότι επιβαίνουν σε τρενάκι λούνα παρκ.
Ένα από τα πρόσφατα γεγονότα, που δείχνει τη νοοτροπία τους, αλλά και την έλλειψη πολιτικής σκέψης και πυγμής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα περί πώλησης από τη Γαλλία και την Αγγλία στην Τουρκία πυραύλων αέρος - αέρος Μέτεορ και πολεμικών αεροσκαφών Γιουροφάϊτερ. Αν πραγματοποιηθεί η είδηση τότε θα ανατραπεί πλήρως η στρατιωτική ισορροπία υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Ελλάδος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη επειγόντως στη Γαλλία και συζήτησε το ζήτημα με τον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Αμύνης της Γαλλίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ότι θεωρεί μεν δικαιολογημένη την ανησυχία της χώρας μας, αλλά το θέμα δεν αφορά τη Γαλλία, γιατί κατέχει το μειοψηφικό πακέτο στο κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τα προαναφερθέντα αεροσκάφη και τους πυραύλους. Η δήλωση του Γάλλου υπουργού, ότι η μειοψηφία δεν μπορεί να έχει λόγο σε θέμα καίριας σημασίας, όπως η ακεραιότητα φίλης, υποτίθεται, χώρας, είναι απαράδεκτη. Είναι κοροϊδία χωρίς πρόκληση αντίδρασης εκ μέρους μας. Ο πρόεδρος Μακρόν δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για την Ουκρανία, αλλά καμία για την, υποτιθέμενη, φίλη και εταίρο της Γαλλίας Ελλάδα, για την τύχη της οποίας «νίπτει τας χείρας του»…Τα λεφτά, που προσφέρει η Τουρκία, είναι πολλά…
Ο Υπουργός Αμύνης της Γαλλίας υπονόησε ότι η πώληση των αεροσκαφών και των πυραύλων στην Τουρκία εξαρτάται κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, χώρα, ας μη το ξεχνάμε, εγγυήτρια της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμμαχο της Ελλάδος κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους και έως σήμερα. Παράλληλα η Τουρκία ήταν εχθρός της Βρετανίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – οι τάφοι των Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών στην Καλλίπολη και στη Λήμνο το θυμίζουν - , και «επιτήδεια ουδέτερη» στον Δεύτερο... Όμως και για την Αγγλία τα χρήματα είναι πολλά… Και ας μιλάνε, Γαλλία και Αγγλία, για δίκαιο και για ηθικές αρχές, όπου τις συμφέρει, όπως στην Ουκρανία…
Τις ρητορικές αποστροφές του αμερικανού αντιπροέδρου περί δημοκρατικού ελλείμματος στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. σχολίασε με άρθρο του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (22-23/2/2025, σελ. 16) ο Πιερ Βερμερέν, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης,. Γράφει πως στη Γαλλία οι πολιτικές εξουσίες εδώ και πενήντα χρόνια «παν ό, τι μετασχημάτισαν στη χώρα και στη ζωή των Γάλλων, που αποτέλεσμα είχε την πιο μεγάλη αποστέρηση της ιστορίας τους, αποφασίστηκε μακριά από τις κάλπες.». Και εξηγεί:
«Βεβαίως η ψήφος του λαού δια των κανονικών εκλογών τηρήθηκε. Αλλά το γνωμικό “όχι Γιάννης, αλλά Γιαννάκης” της 4ης Δημοκρατίας μεταβλήθηκε σε “μοναδική σκέψη”, αλλιώς “ κύκλος της λογικής”. Ευρωπαϊκή εφεύρεση. Κράτος δικαίου, κυβέρνηση δικαστών, αποβιομηχανοποίηση, διάλυση της γεωργίας, αστικοποίηση, θάνατος των μεσαίων πόλεων, διάλυση των μεγάλων δημόσιων υπηρεσιών, αποδόμηση του σχολείου, δημόσιο χρέος, εμπορικό έλλειμμα, δομική ανεργία, αποξένωση των ελίτ από τις γαλλικές αξίες, μείωση της θέσης της Γαλλίας στον κόσμο κλπ. Τίποτε από όλα αυτά δεν ψηφίστηκε, ούτε επικυρώθηκε από τους Γάλλους, πλην της Συνθήκης το Μάαστριχτ. Όλα αυτά συνέβησαν υπό την καθοδήγηση ατόμων γνωστών για την ακραία επιτηδειότητά τους. Υποσχέσεις και προεκλογικές υποσχέσεις αποσυνδέθηκαν από την υλοποίηση της δημόσιας πρακτικής που ανέτρεψε τα υπεσχημένα και αλλοίωσε τα εξαγγελμένα προγράμματα».
Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία, πολύ περισσότερο συμβαίνουν στην Ελλάδα. Περιήλθαμε, ως χώρα, σε πλήρη ανυποληψία και σχεδόν σε όλους τους δείκτες και σε όλους τους τομείς είμαστε βιδωμένοι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ όχι μόνο των χωρών μελών της Ε.Ε., αλλά και μεταξύ όλων των ανά τον κόσμο ανεπτυγμένων χωρών. Παράλληλα η Εκπαίδευση είναι σε τέλμα, το ίδιο και η ιατρική περίθαλψη και είμαστε κοντά στο να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και να καταντήσουμε μέρος του πολτού της παγκοσμιοποίησης.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Βαρμερέν για τη Γαλλία, έτσι και στην Ελλάδα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την πορεία του λαού μας σε ένα εχθρικό περιβάλλον ελήφθησαν ερήμην του. Φυσικά και στην Ελλάδα τηρήθηκε το συνταγματικό πλαίσιο, αλλά, στην ουσία, από την πλειονοψηφία των 300 βουλευτών ελήφθησαν αποφάσεις, στις οποίες το μεγάλο μέρος του λαού ήταν προφανώς αντίθετο. Θυμίζουμε μόνο δύο γεγονότα: την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την ψήφιση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Στην πρώτη, για να ψηφιστεί υπήρξαν οι ψήφοι «ανεξάρτητων» βουλευτών, οι περισσότεροι των οποίων μετά τη λήξη της θητείας τους χάθηκαν από το πολιτικό γίγνεσθαι (…). Για το Νόμο περί του γάμου των ομοφυλόφιλων, υπήρξε το παράδοξο ο μεν λαός, στην πλειονοψηφία του, να τον απορρίπτει, να μην ψηφίζεται από μεγάλο μέρος των κυβερνητικών βουλευτών και, για να περάσει, να «τσοντάρουν» οι αντίθετοι προς την κυβέρνηση βουλευτές της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης!
Ο γνωστός φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης υποστηρίζει ότι αποτελεί πολιτική αλλοτρίωση ο λαός να ψηφίζει ανά τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια, σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα, να αγνοείται η θέλησή του. Στην αρχαία Αθήνα, σημειώνει, υπήρχε εκλογή στα πεδία όπου αναμφισβήτητα απαιτείτο τέχνη ή ειδικές γνώσεις, π.χ. κάθε χρόνο εξέλεγαν τους δέκα στρατηγούς, οι οποίοι, κατά τεκμήριο, ήσαν οι άριστοι, λόγω της σημασίας που έδιναν οι Αθηναίοι στον πόλεμο. (Βλ. σχ. Κορν. Καστοριάδη « Η αρχαία δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα», Εκδ. «Ύψιλον», Αθηνα, 1986, σελ. 35-36). Στη σύγχρονη Δημοκρατία μας, συνήθως, εκλέγονται όχι οι παγκοίνως αναγνωριζόμενοι ως άριστοι, αλλά οι από την τηλεόραση γνωστοί, όσοι κάνουν ντόρο και οι εκλεκτοί του αρχηγού του Κόμματος και του μηχανισμού του… Ο Καστοριάδης σε άλλο του βιβλίο τονίζει: «Ελευθερία υπό τον νόμο – αυτονομία – σημαίνει συμμετοχή στη θέσμιση του νόμου». («Η άνοδος της ασημαντότητας», Εκδ. Ύψιλον, Αθήνα, 2000, σελ. 270). Στην Ελλάδα πριν από την ψήφιση των Νόμων υποτίθεται ότι υπάρχει «δημόσια διαβούλευση», αλλά, στην ουσία, ουδέν λαμβάνεται υπόψη… Όλα αποφασίζονται ερήμην του λαού.
Ο Τζέι Ντι Βανς έθιξε επίσης στο Μόναχο το πρόβλημα, ότι στην Ευρώπη υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα ως προς το θρησκεύεσθαι και μάλιστα σε χώρες που θεωρούνται ως «πρότυπα» δημοκρατικής διακυβέρνησης, όπως η Σουηδία, η Αγγλία και η Σκωτία. Ως προς τη Σουηδία ανέφερε ότι έχει περιορίσει την ελεύθερη έκφραση, για να μην προσβληθεί οποιαδήποτε «προοδευτική» ομάδα. Στην Αγγλία ο βετεράνος του στρατού Άνταμ Σμιθ Κόννερ καταδικάσθηκε να πληρώσει χιλιάδες λίρες πρόστιμο, γιατί κρίθηκε ένοχος για παραβίαση του νέου νόμου περί « ζωνών προστασίας», ο οποίος ποινικοποιεί τη σιωπηρή προσευχή που θα μπορούσε να επηρεάσει γυναίκες να μην προβούν σε έκτρωση. Η «ζώνη προστασίας» είναι 200 μέτρα περιμετρικά από κλινικές που προβαίνουν σε εκτρώσεις και ο Σμιθ καταδικάστηκε επειδή προσευχόταν σιωπηλός σε απόσταση 50 μέτρων για τις εγκύους γυναίκες και τα φονευόμενα έμβρυα…
Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Σκωτία. Πριν λίγους μήνες η τοπική κυβέρνηση άρχισε να διανέμει επιστολές σε πολίτες των οποίων τα σπίτια βρίσκονται εντός των «ζωνών ασφαλούς προσβάσεως» σε κλινικές εκτρώσεων, αλλαγής φύλου κ.λ.π., προειδοποιώντας τους ότι ακόμη και η ιδιωτική προσευχή μέσα στα σπίτια τους μπορεί να χαρακτηρισθεί παραβίαση του Νόμου και να διωχθούν! Και, ακόμη σοβαρότερο, η σκωτσέζικη κυβέρνηση με την επιστολή της προέτρεψε τους πολίτες να καταντήσουν καταδότες, αναφέροντας οποιονδήποτε συμπολίτη τους, που θεωρούν ένοχο για «έγκλημα σκέψεως» (Σημ. δηλαδή για προσευχή) στο σπίτι του, για τα ζευγάρια και τις γυναίκες που πάνε για έκτρωση!
Ο Βανς τόνισε επίσης ότι υπάρχει και πρόβλημα πολιτικών ελευθεριών με το να χαρακτηρίζονται στις ευρωπαϊκές χώρες «ακροδεξιά» όλα τα Κόμματα που πιστεύουν σε άλλες αξίες από εκείνες των κυριαρχούντων ιδεολογικά Κομμάτων και ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό τους από τα κοινά, αφού θεωρούνται «εχθρικά στη Δημοκρατία», όπως τα κυριαρχούντα Κόμματα την έχουν διαμορφώσει…Αυτό συνέβη πρόσφατα στη Ρουμανία, όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Εκεί ακυρώθηκε η προεδρική εκλογή, επειδή για τον «ακροδεξιό» υποψήφιο, που πλειοψήφισε, υπήρξαν κάποιες αβάσιμες υποψίες μιας υπηρεσίας πληροφοριών και τεράστια πίεση από τις γειτονικές της χώρες…
Το δημοκρατικό έλλειμμα στις Βρυξέλλες φαίνεται, πέραν των ποικίλων πιέσεων που ασκούνται στις χώρες μέλη να υποκύψουν στις θελήσεις τους, και από τον τηλεοπτικό σταθμό ειδήσεων «Γιουρονιούς». Τελευταίως άρχισε σ’ αυτόν μια χοντροκομμένη προπαγάνδα, που βαφτίστηκε «Euroverify» (Σημ. Σε ελεύθερη μετάφραση «Η αλήθεια από το Γιουρονιούς»). Για όσα λέγονται και γίνονται διεθνώς εμφανίζεται ένας κύριος και μια κυρία, που σε ύφος αυστηρό και βλοσυρό λένε την κατά τις Βρυξέλλες αλήθεια. Οι υπεύθυνοι του σταθμού αγνοούν ότι η «διδασκαλία» του «μεγάλου αδελφού» παρασύρει μόνο τους αφελείς ιδιώτες, όχι τους υπεύθυνους πολίτες. Όμως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αυτή είναι η «λογική» που κυριαρχεί στον μηχανισμό των Βρυξελλών, «λογική» των γραφειοκρατών του και των λόμπι που ιδεολογικά κυριαρχούν σε αυτόν. Πάντως, το γεγονός είναι πως, ανεξαρτήτως αιτίων και αποτελέσματος, η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο Μόναχο τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στις χώρες της γηραιάς ηπείρου μας και ενόχλησε ηγέτες τους, που διακρίνονται για την αβελτηρία, αδολεσχία και ανικανότητά τους.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου