Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Τα νέα είναι καλά και έρχονται από δύο κατευθύνσεις: Από την Ευρώπη, η οποία αναζητεί τις ρίζες του πολιτισμού της, και από τη χώρα μας, στην οποία ενισχύεται δυναμικά η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σε άρρηκτη σύνδεση με τα Νέα Ελληνικά. Οι ειδήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι αποτελούν την απάντηση της Ιστορίας και της Κλασικής Παιδείας σε ορισμένους δήθεν προοδευτικούς των ΗΠΑ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ρατσιστική τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών κειμένων!

Σε κοινή δήλωση με στόχο την «Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας όσον αφορά τη Λατινική και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα», οι Υπουργοί Παιδείας της Ελλάδος, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας σημείωσαν ότι η λατινική και η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η ζωντανή κληρονομιά, που συνιστά τον κοινό θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού και μεσογειακού πολιτισμού και η ζωτική δύναμη των γλωσσών.

Αναλαμβάνουν, αναφέρουν επίσης, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τη λατινική και την αρχαία ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνοντας και αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, καθώς και τις ανταλλαγές και την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια δυναμική για νέα κοινά έργα, τα οποία θα είναι ανοιχτά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις μορφές εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς και σύμφωνα με τις πλέον καινοτόμες πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού.

Η Κοινή Δήλωση ήταν ένα από τα αποτελέσματα συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως με θέμα «Ευρώπη και Αρχαίες Γλώσσες: Πρώτη Ευρωπαϊκή Ημερίδα για τις Γλώσσες και τους Πολιτισμούς της Αρχαιότητας». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Γαλλικό Λύκειο Louis-le-Grand στο Παρίσι. Εκτός από την κ. Κεραμέως την κοινή δήλωση συνυπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Γαλλίας, Jean-Michel Blanquer, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Patricio Bianchi. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Καλωσορίζοντας τους συνυπογράφοντες τη Δήλωση Υπουργούς Παιδείας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου, ο Jean-Michel Blanquer δήλωσε: «Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος, ότι η εκμάθηση των αρχαίων γλωσσών αποτελεί ουσιαστικό αντίδοτο στα κακά που μας απειλούν και μια από τις πρώτες λύσεις για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας». Η Κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία έχει θέσει στο επίκεντρο της Μέσης Εκπαίδευσης τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά.

Στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο ενισχύεται, όπως μαθαίνουμε, η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, τα οποία θα διδάσκονται με τρόπο που θα υπογραμμίζει ότι δεν είναι ξένη γλώσσα, αλλά η παλαιότερη μορφή και η ρίζα των Νέων Ελληνικών. Η υπεύθυνη για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος, Καθηγήτρια Μαρία- Ζωή Φουντοπούλου, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι στη Γ΄ Γυμνασίου θα διδάσκεται από το πρωτότυπο για πρώτη φορά ο βίος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο έγραψε ο Πλούταρχος. Κείμενο χρήσιμο για την εθνική μνήμη σε μία εποχή που η ελληνική ιστορία πλαστογραφείται από διάφορους γείτονες.

Είναι καιρός η Ευρώπη να θυμηθεί τις αρχαιοελληνικές, ρωμαϊκές και Χριστιανικές ρίζες της.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 20.11.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου