Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας Βελλάς

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων. Στις εκδηλώσεις παρέστη πλήθος κόσμου και επισήμων. Το απόγευμα έγιναν, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, τα αποκαλυπτήρια των προτομών του πρώτου Σχολάρχη της Σχολής κ. Δημητρίου και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Σεραφείμ, από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιο, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ. Βαρθολομαίο και την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματέα της Διευρυμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μπάστα - Γεωργακοπούλου.

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, η Γενική Γραμματέας κ. Μπάστα - Γεωργακοπούλου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Βουλευτής κ. Παντούλας, ο οποίος αφιέρωσε στην Ακαδημία πολύτιμο αρχειακό υλικό και φωτογραφίες αποφοίτων από την Βόρειο Ήπειρο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βοκοτόπουλος, ο Πρόεδρος του Δήμου Πωγωνίου, στον οποίο βρίσκεται η Ακαδημία, κ. Καψάλης, οι Πρόεδροι των Συλλόγων παλαιών Βελαϊτών Ιωαννίνων και Αθηνών και η Περιφερειακή Δ/ντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φιλιώ Νόκα.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε με εισήγηση του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου Παππά, καθηγητού Θ.Σ. Χάλκης με θέμα: "Περί την Εκπαιδευτικήν Στρατηγικήν του Οικουμενικού Θρόνου". Ο Γέρων Χαλκηδόνος έκανε ιστορική αναδρομή της Εκπαιδευτικής δράσης του Οικουμενικού Θρόνου με αναφορά στα σχολεία της Κωνσταντινούπολης όπως το Ζάππειο, το Ζωγράφειο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή,  την Σχολή της Χάλκης, αλλά και την διωκτική πολιτική των Τούρκων ανέκαθεν. Έκανε αναφορά και στο σήμερα και στις αρνητικές συνέπειες εξαιτίας της εγκατάλειψης της Παράδοσης στην Εκπαίδευση, καθώς και στην αφαίρεση των Χριστιανικών Συμβόλων από τις αίθουσες και στον αποχρωματισμό του Ορθόδοξου μαθήματος των Θρησκευτικών εξαιτίας του άκριτου μιμητισμού προτύπων εξ Εσπερίας.

Τέλος, Βυζαντινούς Ύμνους έψαλε η χορωδία της Σχολής, υπό την χοραρχία του εκλεγμένου Επίκουρου Καθηγητή κ. Ιωάννη Λιάκου. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν, σύμφωνα με το Πρόγραμμα στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, στα Ιωάννινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου