Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Βόλος: Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου...


Με άλογα και ντυμένοι με παραδοσιακές πηλιορείτικες φορεσιές θα επισκεφθούν το δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, την Πέμπτη το απόγευμα, οι διοργανωτές του Πηλιορείτικου Γάμου, προκειμένου να τον καλέσουν στις τριήμερες εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου που φέτος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί, στο πλαίσιο αναπαράστασης των παραδοσιακών εθίμων, θα τελεστεί ο πραγματικός γάμος ενός νέου ζευγαριού από το Βόλο, των Μάριου Σαχίνη και Ζωής Παπαπολύζου, οι οποίοι θα μετατρέψουν το δρώμενο σε πραγματικότητα. Το ίδιο είχε συμβεί και 23 χρόνια πριν, όταν νεαρό τότε ζευγάρι συμμετείχε με τον ίδιο τρόπο στην αναπαράσταση των πατροπαράδοτων εθίμων.
Πέντε από τους συμμετέχοντες στην αναβίωση του εθίμου, τρεις άνδρες και μία γυναίκα - τα ονομαζόμενα «μπρατίμια» - φορώντας παραδοσιακές φορεσιές του Πηλίου και ανεβασμένοι σε άλογα θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα από το Ηρώο, στην παραλία του Βόλου, και θα διασχίσουν την οδό Αργοναυτών, μοιράζοντας στον κόσμο φυλλάδια με το πρόγραμμα του Πηλιορείτικου Γάμου. Τα «μπρατίμια», συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δ.Βλαχούτσο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς Η.Καραγιάννη, θα καταλήξουν στο Δημαρχείο όπου θα τους περιμένει ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, προκειμένου να τον καλέσουν στο Γάμο με τσίπουρο και λουκούμι, όπως γινόταν τα παραδοσιακά καλέσματα.
Οι εκδηλώσεις για την 39η αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου θα είναι τριήμερες. Την Παρασκευή 17 Αυγούστου, με αφορμή τη γαμήλια προετοιμασία, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο «Ορμίνιο» στην πλατεία της Πορταριάς. Η έναρξη αναπαράστασης των εθίμων θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2012, με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 το πρωί, μετά την τέλεση της καθιερωμένης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας υπέρ Υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς, θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και το ξύρισμα του γαμπρού. Στις 19.00 το απόγευμα, θα γίνει το ξεκίνημα του ζευγαριού για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς.
Το βράδυ, μετά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου (στις 20.00 το βράδυ), θα ακολουθήσει το γαμήλιο γλέντι με το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα - φόρτωμα του γαμπρού. Την παρουσίαση των εθίμων και όλο το τελετουργικό θα συνοδεύει μουσικά παραδοσιακή ορχήστρα. Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται, όπως πάντα, στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς.
Πηλιορείτικος Γάμος
Η αρχή του Πηλιορείτικου Γάμου ουσιαστικά χάνεται στους αιώνες. Το πιθανότερο είναι τα έθιμά του να αποτελούν συνέχεια των επεισοδίων ενός μυθικού γάμου που τελέστηκε στην περιοχή και προκάλεσε -με την παρέμβαση της Έριδας- το μεγαλύτερο πόλεμο της αρχαιότητας, τον Τρωικό.
Ήταν τότε που ο Πηλέας, ο γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού, παντρεύτηκε πάνω στο βουνό, το οποίο έκτοτε φέρει το όνομά του, τη Νηρηίδα Θέτιδα.
Η ένωσή τους υπήρξε αρμονική κι απέκτησαν γιο τον ήρωα του Τρωικού Πολέμου Αχιλλέα. τον τρισένδοξο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, τον ξακουστό στο Πανελλήνιο Αχιλλέα.
Ο Πηλιορείτικος Γάμος που αναβιώνει για 39 χρόνια στην Πορταριά, γιορτάζεται με γλέντι τρικούβερτο και κάνει τους μελλόνυμφους να θεωρούν τον τόπο γούρικο και τυχερό για να τελούν τους γάμους τους στο παραδοσιακό χωριό.
Ο θεσμός της αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Βόλου (Δημοτική Ενότητα Πορταριάς), της τοπικής κοινότητας Πορταριάς και του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο Πορταριάς».
 
 http://press-gr.blogspot.gr/2012/08/blog-post_9147.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου