Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: ''Μέσα στις σχολικές τάξεις προετοιμάζεται η αυριανή μας πατρίδα''


Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Εγκύκλιο σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις, απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την τέλεση πρωινής προσευχής στα σχολεία.
Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε την εγκύκλιο της οποίας αποσπάσματα δημοσιεύει η ROMFEA.GR, με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους, αλλά και κατόπιν πολλών σχετικών ερωτημάτων γονέων μαθητών.
"Η επικοινωνία με τον Θεό έχει σπουδαία αξιακή, παιδαγωγική και ψυχολογική επιρροή στη διαμόρφωση των νέων. Φυσικά, η ανάπτυξη της πνευματικής και παιδαγωγικής αξίας της κοινής προσευχής μέσα στα σχολεία προϋποθέτει εκ μέρους των μαθητών προσήλωση, κοσμιότητα και αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα, κατά την πρωινή συγκέντρωση τους πριν την έναρξη των μαθημάτων" αναφέρει μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος.

Ενώ προσθέτει: "Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να φροντίζουν για τις συνθήκες, μέσα από τις οποίες η κοινή προσευχή θα έχει ωφέλιμο αποτέλεσμα στην ψυχική προετοιμασία και ενδυνάμωση των μαθητών."

"Η κοινή προσευχή των μαθητών πρέπει να είναι σύντομη και να βασίζεται σε εκκλησιαστικά κείμενα" υπογραμμίζει σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος.

Σε άλλο σημείο η εγκύκλιος αναφέρει πως "η Εκκλησία της Ελλάδος καλεί, παρακαλεί και προσεύχεται στον Θεό να ενδυναμώνει όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (καθηγητές, δασκάλους, μαθητές, διοικητικό προσωπικό, γονείς) ιδιαίτερα δε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, ώστε το ελληνικό σχολείο να αποτελέσει αντίβαρο ποιοτικής εκπαιδεύσεως, συνολικής μορφώσεως, ενδυναμώσεως και αισιοδοξίας στην πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει τον λαό μας."

"Μέσα στις σχολικές τάξεις προετοιμάζεται η αυριανή μας πατρίδα, φωτεινότερη, με επίγνωση της ιστορίας και των αξιών της παραδόσεώς μας, με ετοιμότητα να διαλεχθεί με την σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της. Για το λόγο αυτό, καλούμε την ελληνική κοινωνία να στηρίξει με κάθε τρόπο τον εκπαιδευτικό κάθε βαθμίδας, θεωρώντας το έργο του εθνική επένδυση μέγιστης σημασίας. Στο έργο αυτό η Εκκλησία τάσσεται αρωγός έτοιμη πάντοτε να συμβάλει στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και στην υποστήριξη των αναγκών τους" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος παραθέτει στοιχεία για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση της πρωινής προσευχής, τονίζοντας πως το "άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α΄του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: «α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν......».

Τέλος καλεί τους Μητροπολίτηες να ενεργήσουν κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση τους προς ενημέρωση του κάθε αρμοδίου και κάθε ενδιαφερομένου περί των ανωτέρων ισχυούσων διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται νομοθετικά η πρωινή προσευχή.

http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/10236-iera-sunodos-mesa-stis-sxolikes-tajeis-proetoimazetai-i-auriani-mas-patrida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου