Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

«Ας σταματήσουμε ως Ελληνισμός την κατρακύλα...»



Τόση χοντροκοπιά, τόση μυωπία, τόσο μένος, τόσο μίσος, τόση τύφλα, τόσο κακό να προέλθει όχι από ξένους, μα από δικούς, ενάντια στο ιερότερο απόκτημά μας!

Ενάντια στην ίδια την πατρίδα μας! Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ιστορία μας.

Να χάνει η μάνα το παιδί, τον άντρα, τον αδελφό, τους δικούς της για κάποιο σκοπό το δέχεται με τον καιρό.

Αλλά να υποφέρει ο λαός μας τόσα ανήκουστα, διότι κάποιοι ξένοι (με δικούς μας) τα σχεδίασαν να συμβούν, ώστε να δοθεί στον Τούρκο η αφορμή να μοιράσει και σταδιακά να απορροφήσει την Κύπρο ανυπεράσπιστη, κανένας και καμιά ελληνική συνείδηση δεν το συγχωρεί.

Δεν το κατανοεί. Όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όσο βάλσαμο κι αν βάλουν στις πληγές. Όση εκλογίκευση των γεγονότων κι αν γίνει.

Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974.

Ούτε και οι τιμώμενοι σήμερα πεσόντες μπόρεσαν να αποδεχτούν ή να βρουν ένα λόγο, ένα ελαφρυντικό στη βάναυση παραφροσύνη των κραυγαζόντων τότε «Χριστός Ανέστη».

Μπροστά σ’ αυτά τα παλικάρια, σ’ αυτή τη λιονταρίσια λεβεντιά της Δημοκρατίας είναι που γονυπετούμε μνημονεύοντάς τους σήμερα επίσημα, η Πολιτεία, η Εκκλησία και η Κοινωνία.

Μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα, τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, με την παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Αμύνης, του Προέδρου της Βουλής, της πολιτικής, πολιτειακής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, οι οποίοι τίμησαν σήμερα τη μνήμη εκείνων που έπεσαν ηρωικά την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 8.30 το πρωί. Τον επιμνημόσυνο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών κ. Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ακολούθησε τρισάγιο που τελέστηκε από τον Μακαριώτατο στους τάφους των πεσόντων στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκόμενους.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ας σταματήσουμε ως Ελληνισμός την κατρακύλα: Παλαιότερα οι Έλληνες γέννησαν ένα Μιλτιάδη και ένα Θεμιστοκλή, για να τους εξευτελίσουν με καταδίκη τους σε φυλάκιση.

Ανέτρεψαν ένα Σωκράτη, τον σοφό των σοφών, για να τον ποτίσουν το κώνειο. Επινόησαν τη Δημοκρατία, το πολίτευμα των πολιτευμάτων, για να το στραγγαλίσουν με τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Και στον 20° αιώνα; Πέτυχαν τη Συνθήκη των Σεβρών με τη Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, για να την οδηγήσουν στην πανωλεθρία της Μικρασιατικής καταστροφής.

Δημιούργησαν το έπος της Πίνδου και της Αντίστασης στην Κατοχή και σε λίγο αλληλοαναιρέθηκαν στον εμφύλιο.

Στην Κύπρο ύψωσαν το απαρομοίαστο πύργωμα της ΕΟΚΑ του 55-59 και σε λίγο το εκμηδένισαν με το εγκληματικό έκτρωμα της ΕΟΚΑ Β'.

Ένας ποιητής γράφει σε ένα στίχο «Όσοι τις δάφνες στην καρδιά να φέρετε φοβάσθε, αφορισμένοι να ‘σθε».

Και εμείς προσθέτουμε, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε κι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄: «Όσοι στέκεστε ορθοί και μάχεστε για την πίστη, την πατρίδα, την ελευθερία και την τιμή και δεν φοβάσθε, ευλογημένοι να ‘σθε! Ναι, ευλογημένοι να ‘σθε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου