Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η Εκκλησία της Μόσχας, το Ουκρανικό και η στάση των Ελληνορθοδόξων Εκκλησιών



Του Σωτήρη Τζούμα

Η Εκκλησία της Μόσχας δεν διοικείται ως Εκκλησία, αλλά ωσάν αυτοκρατορία!

Έχουν πατήσει πάνω στα χνάρια που άφησαν πίσω τους οι τσάροι!
Και τώρα επαναλαμβάνουν συμπεριφορές και μεθοδεύσεις της τσαρικής εποχής !
Ασφαλώς και έχει υπεισέλθει και το στοιχείο των μυστικών υπηρεσιών αφού πολλοι μεγαλόσχημοι κληρικοί της Ρωσίας υπηρέτησαν στην KGB. Κάποιοι με τη θέλησή τους και κάποιοι με το ζόρι!

Και όλα αυτά το καταλαβαίνει κανείς από τον τρόπο που έχουν οργανώσει τα γραφεία τους, από τους ανθρώπους που έχουν προσλάβει και τους έχουν θέσει ως εμπροσθοφυλακή αλλά και από τη νοοτροπία που επικρατεί στα εκτός Ρωσίας ταξίδια τους!
Εισερχομένος κανείς στο Πατριαρχείο στη Μόσχα έχει την εντύπωση ότι εισέρχεσαι σε ανάκτορα!
Οι άνθρωποι που συναντάς εκεί δεν εκπέμπουν ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εκκλησιαστικό καθίδρυμα και το σπουδαιότερο: δεν μυρίζουν λιβάνι!

Περισσότερο πίνουν βότκα παρά χρησιμοποιούν το θείο και ιερό κρασί- νάμα, με το οποίο τελείται η θεία λειτουργία.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αν ήσουν αυστηράς εκκλησιαστικής νοοτροπίας άνθρωπος δεν θα μπορούσες να φτουρήσεις!
Απαιτείται ειδική συμπεριφορά και κινήσεις που θα σε καταστήσουν ισχυρό και θα πλάσουν ένα μύθο γύρω από το όνομά σου!
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο υπουργός εξωτερικών του Πατριαρχείου, είναι ένας τέτοιος ισχυρός παράγων!
Δεν έχει καμμία σχέση με τους παλαιούς Ιεράρχες της Ρωσίας οι οποίοι μπορεί να ήταν το ίδιο εθνικιστές και τσαρολάγνοι, ήταν όμως ευσεβείς και με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα Ιεράρχες!
Ο Ιλαρίων διαφέρει! Κατ´αρχήν δεν μοιάζει με κληρικός! Αντιθέτως μοιάζει με καλλιτέχνη και όχι άδικα! Η θέση του ως μαέστρου μπροστά σε ορχήστρες διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του και τον μετέτρεψε σε «ενορχηστρωτή» και εκτελεστή ενός σχεδίου άλωσης του Οικουμενικού Θρόνου.
Όλα ξεκίνησαν στις προ-Συνοδικές διασκέψεις με τις οποίες ετοίμαζαν τη Μεγάλη Σύνοδο.
Όχι μόνο συμμετείχαν στις διασκέψεις αυτές οι Ρώσοι αλλά έκαναν και παρεμβάσεις στο πρόγραμμα της επικείμενης τότε Μεγάλης Συνόδου και μάλιστα απαιτούσαν να διαγράφονται θέματα ή να προστίθενται κάποια που τους ικανοποιούσαν!
Και όταν έβλεπαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μην κάνει πίσω πουθενά αλλά να ενισχύει την θετική διάθεση όλων, έθεσαν σε εφαρμογή το πρώτο σχέδιο που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα προετοιμασία πολλών ετών και θα επέφερε την ματαίωση της Μεγάλης Συνόδου. Αυτός ήταν ο στόχος!
Αλλά ο Βαρθολομαίος είναι σκληρό καρύδι! Όταν πήρε είδηση το σχέδιό τους έλεγε σε όλα ναι! Μέχρι την αλλαγή στην τοποθεσια που θα γινόταν η Σύνοδος αποδέχθηκε εξαιτίας του ευτελούς επιχειρήματος που προέταξαν οι Ρώσοι: ότι δήθεν πάνω στον τρούλο της Αγίας Ειρήνης στην Πόλη όπου θα γινόταν αρχικά η Σύνοδος υπήρχε η ημισέληνος.
Αυτό τους μάρανε, όπως είπε προχθές ο Πατριάρχης! Δεν βλέπουν τα σφυροδρέπανα και τις άλλες κοσμικές παρεμβάσεις στην Εκκλησία τους που γίνονται μέχρι σήμερα και θέλουν να διορθώσουν εμάς.
Το δεύτερο νήμα της πλεκτάνης που εξύφαναν ήταν να πείσουν εξαρτημένες οικονομικά Εκκλησίες να μην συμμετάσχουν στη Μεγάλη Σύνοδο . Κάποιους τους κατάφεραν κάποιους όχι!
Η Μεγάλη Σύνοδος ήταν όντως μεγάλη, αλλά δεν ήταν μεγίστη,όπως θα μπορούσε να είναι με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων!
Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντιλήφθηκε όλες αυτές τις αθλιότητες κατάλαβε ότι με τους Ρώσους δεν μπορείς να είσαι ευγενής! Πρέπει να τους φέρεσαι το ίδιο! Και να τους δείχνεις την ισχύ σου!
Η απόφαση να δώσει την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, όπως όλα δείχνουν ήταν προειλημμένη αλλά την καθυστερούσε ! Δεν ήθελε να τους ταράξει!
Μετά την δόλια συμπεριφορά τους όμως στη Σύνοδο της Κρήτης πήρε την απόφαση να προχωρήσει ακάθεκτος στην Ουκρανία!
Αυτό που του αμφισβήτησαν στην Κρήτη, τους το έδωσε να το καταλάβουν με ισχυρή δόση .
Ήταν σα να τους έλεγε ότι σε «ποιόν» θα δώσω το Αυτοκέφαλο και «πότε», το αποφασίζει ο εκάστοτε Οικουμενικός! Εσείς απλά θα ενημερώνεστε με Πατριαρχικά γράμματα!
Κοντολογίς ο Πατριάρχης πήρε το αίμα του πίσω!
Σήμερα η κατάσταση στην Ουκρανία δεν πηγαίνει τόσο καλά!
Έγιναν λάθη στην προετοιμασία. Και συνεχίζονται τα λάθη!
Οι άλλες Εκκλησίες παρακολουθούν τα γεγονότα και δεν δείχνουν την διάθεση να αναγνωρίσουν την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Ο συμπαθής κατά κοινή ομολογία Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος κάνει ο,τι μπορεί για να πείσει τους πάντες για τις καλές προθέσεις του, αλλά ο θλιβερός Γέρων Φιλάρετος συνεχίζει να ξηλώνει τον άραφο χιτώνα του νέου Προκαθημένου. Αν δεν ληφθούν μέτρα τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως θα θέλαμε! Κι όταν λέμε μέτρα, εννοούμε μέτρα που κάποιοι θα πονέσουν!
Ακόμη και αν η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίσει, όπως αναμένεται, την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας οι άλλες Εκκλησίες δεν δείχνουν το ίδιο πρόθυμες!
Ακόμη και οι Ελληνορθόδοξες. Η Εκκλησία της Κύπρου, για παράδειγμα, αναπτύσσει μία ιδιαίτερα αρνητική στάση και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω!
Η Εκκλησία της Αλβανίας έδειξε τις προθέσεις της με όσα είπε προ καιρού ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Δυστυχώς ο Αναστάσιος ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα και να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση αλλά προφανώς το γήρας τον έκανε αδύναμο για να μπορεί να αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες και περιπέτειες.
Τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία έχουν εξάρτηση από την ισχυρή οικονομικά Εκκλησία της Ρωσίας!
Επομένως το μέλλον δεν φαντάζει ρόδινο!
Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το σχίσμα είναι για πρώτη φορά προ των πυλών των Ορθοδόξων Εκκλησιών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι εγκλωβισμένος μέσα στην ίδια του την απόφαση!
Θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει όλο αυτό με τον όρο «αδιέξοδο», αλλά στην Εκκλησία δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Ο Θεός πολύ σύντομα θα μιλήσει και θα δώσει την λύση! Έχετε πίστη!

2 σχόλια:

  1. ντροπη στον αρθρογραφο. ξεχασε ποσο απαισια συμπεριφερθηκε στον χριστοδουλο ο.....βαρθολομαιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειδατε; μεχρι και ο τζουμας απαρνηθηκε τον χριστοδουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή